04 syyskuuta 2018

Kirjastosta, ja asiakaspalvelusta

RH Tuulitunnelissa -blogista oli saanut ikävää palvelua kirjastossa ja kun omasta kommentistani tuli niin pitkä, niin päätin kirjoittaa sen ihan omaksi päivitykseksi 😊

Meidän pienessä lähikirjastossa on aivan huippuhenkilökunta, vaikka onkin kuluneen kevään ja kesän aikana pitkälti vaihtunut; eläke-, opintovapaa- ja äitiysvapaajuttujen takia.
Nuoria tyttöjä tullut tilalle 😊

Asiakaspalvelu on hyvää; joskus olen melkein seisonut kysymäni kirjan edessä ja se on siitä ystävällisesti ojennettu käteeni, ilman silmän pyörityksiä tai muuta. Se mitä takahuoneessa sitten tapahtuu, on eri asia..  On autettu etsimään jotain tiettyä lehteä kymmenien lehtien joukosta hyvin hatarilla tunnisteilla "no siinä oli semmoinen..." tai samalla tavalla jotain kirjaa. Ihan uskomaton tietotaito heillä! Ovatko he lukeneet kaikki kirjaston kirjat?
"Siinä oli sellainen punainen kansi ja sen kirjan nimi alkoi s:llä tai saattoi se alkaa a:llakin. Päähenkilönä on nuori tyttö, se oli jostain 1800-luvulta. Vai olikohan se se vanha mies, jostain 1500-luvulta" 😂😂 Ja, kas niin vain se oikea kirja löytyy, vaikka koordinaatit oli ihan pielessä. Se oli nimittäin oikeasti joku sienikirja. Tai jumppakirja...
,,
Automaatithan siellä on palautuksia ja lainaamista varten, mutta juuri viimeksi jonkun kirjan lainatessani sanoin, että käytän virkailijoiden palveluita ihan vain sen takia, että jos se tieto ihan "oikeiden ihmisten palvelusta" kulkeutuisi johonkin ylemmäs ja sillä keinoin saisimme pitää kirjastossamme kaikki virkailijat ja kaikki saisivat pitää työpaikkansa. En tiedä onko sillä mitään merkitystä - mutta käyttämällä meillä pientä sivukirjastoamme mahdollisimman paljon, yritän omalta osaltani pitää sen pystyssä 😀

Käytän myös paljon netin varaussysteemiä: on niin helppo varata kirjata kotona netistä ja hakea ne tuosta 400 m:n päästä - ei ole turhan kaukana meidän kirjasto. Jos kirja löytyy omasta kirjastosta tai täältä omasta kaupungista, niin sen saa yleensä jo seuraavana päivänä. Nyt JOUDUIN (kamalaa!) odottamaan kirjaa jopa viikon, taisi tulla tuolta 60 km:n päästä tai sitten pääkirjaston varastosta, on sen verran vanha kirja.
Just tänä aamuna tuli viesti, että se on nyt noudettavissa.
On vain opeteltavaa siinä, että kirja pitääkin etsiä varattujen kirjojen hyllystä itse, kun ennen sen sai virkailijalta.

Meidän kirjastossa on myös paljon kaikkea muuta ohjelmaa, niin kuin olette huomanneet. Lisäksi pääkirjastossa kaupungissa on vaikka kuinka paljon kaikille avoimia tapahtumia, luentoja yms. Ja ympäri kaupunkia olevissa lähikirjastoissa myös. Ollaan me onnekkaita tämän suhteen.

Se vaan, että mun kulkeminen on aina niin ja näin, mutta kyllä nekin aina järjestyy tavalla tai toisella.


20 kommenttia:

 1. Mää oon tosi huono kirjojrk kuluttaja, kirjadtokir käyn ehkä kerran vuodessa. Mut vaari on innokad kirjojen kuluttaja. Sivultani löytyy linkki hänen plokiinsa Tuulinen maa & kahvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypä käydä tutustumassa vaarin blogiin, kiitos vinkistä!

   Poista
 2. Jopas tuli kirjoitusvirheitä. Kännykkä ja automaattinen kirjoituksen ennakointi tekkee tepposia.😃 Pitäs muistaa aina tarkistaa enneku painaa lähetä nappia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja kiva kun kävit! Kirjoitusvirheet ei haittaa - niitä on näissä minunkin kirjoituksissa vaikka koneella kirjoitankin :)
   Kännykän ennakoiva tekstinsyöttö on välillä niin ärsyttävä, kun ei muista kaikkia sanoja aina tarkistaa.

   Poista
 3. Mitäs sitten jos joku vie sun kirjan siitä varattujen hyllystä? Ai mutta se ei varmaan saa sitä lainattua, jos kone huutaa että se on varattu toiselle. Ehkä. Toivottavasti.

  Kyllä se tietotaito on huima, ei ne turhaan käy pitkää koulua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi viheliäisyys tätä mun konetta - tälle tuli nyt joku kiukunpuuska.
   Mutta sitä olin kirjoittamassa, että kirjastontädit osaisi varmaan selittää asian paremmin ja fiksummin, mutta silloin kun tuota uutta systeemiä ekan kerran kerran käytin ja varasin ja sain varaamani kirjan, sain samalla jonkinlaisen "oman varausnumeron", joka on nyt sitten käytössä kaikissa varauksissa. Se toki ilmoitetaan aina tekstiviestissä samalla kun ilmoitetaan kirjan saapumisesta, ettei sitä suinkaan tarvi ulkoa opetella - ei menis mun päähän.
   Luulen, että se numero ja kirjastokortti on jotenkin kytköksissä toisiinsa ja jos joku yrittäisi lainata sitä mun varaamaa kirjaa, niin järjestelmä ei sitä lainausta hyväksyisi.

   Joskus onnistuin lainaamaan kirjoja järjestyksenvalvojakortillakin, mutta nyt se ei enää onnistu, pitää aina olla kirjastokortti mukana. Kummallista...

   Niin, kyllä se Siskorakaskin monta vuotta sitä kirjastotäti -koulua kävi :)

   Poista
 4. Meidän kirjastossa on onnistunut lainaaminen/varaaminen/muu kirjastotoiminta ajokortilla. En tiedä, onnistuuko enää, kun viime aikoina olen käyttänyt kirjastokorttiani. Ehkei ajokortti enää kelpaa, kun on tullut päivityksiä ja uusia järjestelmiä, liityttiin Helle- kirjastoihin.
  Minulla ei ole ennakoiva tekstinsyöttö käytössä. Ei onnistu minulla sen kanssa kirjoittaminen ollenkaan.
  Laitoin sen jälkeen, kun kirjoittelimme Instassa yksityisviesteillä, sinulle vähän myöhemmin vielä viestin. Oletkos huomannut sen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän verkkokirjasto on lastukirjastot, lastu.finna.fi. Toimii varmaan ainakin melko lailla samalla tavalla kuin ne Helle-kirjastot. Meillä oli verkkopalvelu keväällä jonkun aikaa poissa käytöstä kokonaan, ja toi meidän kirjastokin.

   Mä olen ihan onneton tuon instan kanssa, mun täytyy tutkia sitä tarkemmin. Pahoittelen, kun en oo reagoinut mitenkään, mutta se johtuu ihan siitä, että mä en hallitse sen käyttöä kunnolla.

   Poista
  2. Mäkin vasta harjoittelen instan käyttöä. Onneksi mulla on tässä tätä nuorisoa neuvomassa. Mulle tulee kännykkään ja tablettiin ilmoitukset, kun joku kommentoi mun kuvia, tykkää mun kuvista, laittaa yksärin, alkaa seurata yms. Etkö sä saa ilmoituksia? Käy klikkaamassa ne jostain asetuksista päälle.

   Poista
  3. Jotain ilmoituksia tulee, mutta jos en jostain syystä heti käy katsomassa/lukemassa, vaan kuittaan sen pois, niin nyt en enää ole varma, olenko lukenut kaikki sun viestin.
   Huomasin kyllä, että olit laittanut viestin, mutta silloin juuri taisi tulla samaan aikaan puhelu tai jotain ja se ilmoitus katosi puhelimen näytöltä.
   Viimeistään ensi viikon perjantaina voin pyytää ihan livenä yksityisopetusta, kun menen käymään Pojan luona :)

   Poista
  4. Aa - nyt mä löysin sen! Mä en vaan aikaisemmin uskaltanut mennä tuonne mistä sen viestin löysin (ihan kuin tuo puhelin siitä nyt räjähtäisi tai muuta!).

   Poista
 5. Kirjaston tädit on taikureita!

  VastaaPoista
 6. ylistysoodi kirjastoille ja kirjastotädeille ja -sedeille!

  Pitkään palveleet osaavat tuon etsimisen taidon, vain yhtä kirjaa ei ole kukaan onnistunut jäljittämään ja sitä huutelin jo semmoisessa netin "kysy kirjastotädiltä" -palvelustakin. Eivät tienneet.

  Vaski-kirjastoissa ainakin oma varaus, varausnumero ja kortti puhuvat samaa kieltä, välistä ei pääse vetämään.
  Minä olen ihan varauspalveluiden uhri, koska jos lähden vaeltelemaan kirjahyllyjen välissä, pitää olla kottikärry löytöjä varten. Varauspalvelun kautta pysyy lainaaminen edes jonkinlaisessa hallinnassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kysy marika vielä multa, vaikka s-postilla ;-)

   Poista
  2. Varmistin tuon varausnumero -systeemin eilen kun kävin hakemassa varaamani kirjan ja noin se tosiaan on: varausnumero ja kortti puhuvat samaa kieltä, ovat yhdistetty toisiinsa, ei pääse kukaan vetämään välistä edes automaatilla.

   Mun ei tarvi enää edes etsiä hyllyistä kirjoja: varatut, palautetut, uutuudet ja jos ei niistä löydy, niin sitten on vielä Lukupiirin lukemattomat kirjat n. 6 vuodelta - itse liityin Lukupiirin vasta keväällä 2017.
   Ja Keltaisen kirjaston -kirjojen viimeisillä on satoja mielenkiintoisia kirjoja.
   Että ne kun luen ensin, niin sitten... :D

   Poista
  3. Marjaana, meidän oma henk. koht. Welho <3

   Poista
 7. Meidän kirjastossa on kiukkuinen täti, joka tuntuu inhoavan ainakin minua ja sitten tosi kiva avulias täti. Pysyy tasapaino.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletko sä kysynyt kiukkuiselta tädiltä liian vaikeita kysymyksiä, jos hän siksi kiukkuinen?
   Mutta tasapaino pitää aina olla, joku järjestys elämässä sentään.

   Poista

Mukava kun tulit vierailulle Pöllönkulmalle.
Jätäthän viestin käynnistäsi - tulisin mielelläni vastavierailulle :)