tiistai 17. huhtikuuta 2018

Pehmolelujen yökyläily

Minä olen se (ärsyttävä) iloinen veronmaksaja, joka (pienistäkin tuloistaan) maksaa tyytyväisenä veronsa, voidakseen käyttää hyväkseen niitä palveluja, joita meille tarjotaan.

Ja ei, en minäkään aina ole tyytyväinen kaikkeen, mutta kun ne on asioita joihin en pysty vaikuttamaan, niin tyytymättömyydestäni joutuvat kärsimään asioista riippuen AM, seuraava kohde on Äitirakas ja viimeisenä vaan ei vähäisimpänä Siskorakas - jonka kanssa yleensä käymme syvälliset keskustelut perjantai-iltaisin 😏😏

Mutta silti olen se iloinen veronmaksaja, sillä niillä verorahoilla mitä minultakin on kerätty ja vieläkin kerätään, rahoitetaan paljon niitä palveluita, joita käytän.

Yksi parhaimpia palveluita, joita meille tarjotaan on jo aikaisemminkin hehkuttamani KIRJASTO.
Mitä parempaa meille voidaan tarjota, kuin mahdollisuus käydä ilmaiseksi lukemassa lehtiä, käyttämässä tietokonetta, kuuntelemassa musiikkia (kirjastosta riippuen, toki) ja lainata kirjoja kotiin luettavaksi. Ja voit vielä itse vaikuttaakin siihen mitä kirjoja kirjastoon hankitaan, kun vaan avaat suusi.
Tietenkin kirjastoilla on määrärahansa ja ihan kaikkia toiveita ei voida toteuttaa, mutta kuten esim. meillä - kuntaliitosten myötä meillä on paljon lähikirjastoja, joiden välillä kirjat liikkuu muutamassa päivässä. Ja varastosta löytyy vielä lisää kirjoja, niitäkin saa luettavaksi halutessaan.

Meillä ainakin tuntuu olevan ihan paras kirjasto!

Pelkän normaalin kirjastotoiminnan lisäksi, meidän monissa kirjastoissa on erilaisia tapahtumia; kuten meidänkin lähikirjastossa neulekerho, novellikoukku, lukupiiri, lapsille nukketeatteria. Löytyy lukukoiraa, erilaisia luentoja, kursseja, karaokea, kirjavinkkejä -tapahtumia, satutuokiota, Lego-klubi!

Ja nyt te mietitte, miten tämä kaikki MEIDÄN kirjaston kehuminen liittyy tämän päivityksen otsikkoon? Tai ehkä jo arvasittekin?

Kaupunginkirjasto, ns. pääkirjasto, järjesti PEHMOLELUJEN YÖKYLÄILYN!
Pehmolelujen yökyläily -tapahtumaan osallistui 72 pehmolelua, ennen siskonpetiin nukkumaan peittelyä pestiin hampaat ja kun kaikki olivat peiton alla, oli iltasadun aika. Kun iltasatu oli luettu, toivotettiin hyvää yötä ja sammutettiin valot.
Muutama pehmolelu oli vielä valojen sammuttamisen jälkeen livahtanut peiton alta käytävälle seikkailemaan, mutta kiinni jäivät... Ja saivat komennuksen takaisin petiin 😏

Kun Yökyläily tänä aamuna oli ohi, pehmolelut jäivät odottelemaan noutajiaan; jokaisella mukanaan diplomi Yökyläilyyn osallistumisesta sekä pieni tarina kyläilyn sujumisesta. Ja vähän kirjavinkkejäkin.

Koskahan meille innokkaille lukijoille järjestettäisiin tuollainen yökyläily kirjastoon? Kyllä varmasti osallistuisin 😊😊

30 kommenttia:

 1. Aivan loistava idea. Joko olet kysynyt Pöllöjen vierailun mahdollisuutta?
  Äitiyspakkauksenm, kouluruokailun lisäksi mm. kirjasto ovat käsittääkseni maailmalla ainutlaatuisia suomalaisia käytänteitä joita ihmetellään ja kehutaan taajaan. Hyvä me!
  Eripuraisuudesta ja puolueiden määrästä huolimatta me ollaan kuitenkin aika solidaarista sakkia. Viime sotien aikaan es jenkit internoi saklasia ja japanialaisia leireihin, meillä oli rintamalla kommunistitkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän kirjastot on tämän viikon suljettuna kirjastojärjestelmän ja verkkokirjaston päivityksen/uudistuksen vuoksi, joten se ajatus on "hyllyllä".
   Ja totta - esim. kouluruokailukäytäntö on yksi maamme erikoisuuksia (jos niin voi sanoa): esim. Siskorakas tai lankomies tekee joka aamu Ballerinalle eväät kouluun, koska Briteissä ei tarjota kouluateriaa - niin kuin ei tarjottu päiväkodissakaan. Siitä syystä en voi tarjota sitä älytöntä kitinää meidän päiväkoti-/kouluruuasta, kun ei saa sitä eikä saa tätä. Pääasia, että saavat ruuan!
   Hieno kirjasto Siskorakkaan kotikaupungissa kyllä on, ja toki paljon muuta, esim. meidän muuten kälyseen kylään verrattuna....

   Poista
 2. Voi miten hauska :) Eikä maksa paljon! Niille veronmaksajille.
  Monet ei varmaan ees tajua, miten hieno on tää mejän kirjastosysteemi, kun muualla maailmassa joutuu maksaan siitä, että ylipäätään käy lukemassa lehtiä kirjastossa. Ja mikä määrä tietoa ja viihdettä siellä on ihan ilmaiseksi luettavissa! Just eilen lainasin ihmisen kehityksestä ja Salpausselkien muodostumisesta tietoa. Eihän se tieto enää päässä pysy, mutta sittenpä voi lukea joskus uudestaankin, kun ei muista lukeneensa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri sekin: missään ei lasketa eikä listata sitä, kuinka monta kertaa olet saman kirjan lainannut ja lukenut :)
   Ja mikä parasta: lasten- ja nuortenosastolle ei ole alaikärajaa :D Eli kun aikuista rupeaa lapsettamaan, niin voi ihan pokerinaamalla mennä lainamaan ne lapsuuden ja nuoruuden Viisikko-, Kolme etsivää-, Neiti Etsivä-,Tiina-, Lotta- ym. kirjat ja muistella miten ihania ne olikaan silloin aikanaan...

   Poista
 3. Jee!! Luin jonkun jutun jossa kirjastoissa järjestetään vauvaelokuvanäytöksiä. Äidit (ja joskus isätkin) kokoontuu vauvoineen katsomaan jonkun elokuvan johonkin yiettyy tilaan missä on tyynyjä ja leluja. hehkuttivat osallistujat siinä etä kiva kun pääsee ulos kodista ja tapaa aikuisia ihmisiä, lapset nyt viihtyy toistensa kanssa luonnostaan.Ja etä usein jää se elokuva sivuseikaksi. Erittäinkin monipuolistunut kirjastolaitos, vähän niin kuin työväen talot aikoinaan, kaikenlaista matineaa järjestetään, hyvä että tilat on käytössä.
  Puskissaa on nyt kiitettävä erikseen tässä, hän kun on alan ammattilainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hienolta!
   Kaikki kirjastoalan ihmiset ansaitsee kiitokset - niitä piileskelee enemmänkin, mutta antaa heidän olla rauhassa :)

   Poista
 4. Turussa Maskun kirjastossa on järjestetty pehmolelujen yökyläily. Siellä omistajat saivat valokuvan pehmolelunsa yöstä kirjastossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa <3
   Olisi pitänyt viedä joku mun pöllöistäkin tuonne meidän kirjastoon ;)

   Poista
 5. Kirjasto oli muistaakseni suosituin kyselyssä, jossa kysyttiin juurikin verovaroin kustannetuista kulttuuripalveluista. Kirjastoja tarvitaan, usein ne ovat haja-asutusalueella se paikka, josta varmasti saa apua aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta; kirjastossa tiedetään kaikki tai jos ei tiedetä, siellä otetaan selvää :)
   Niin kuin olen kertonutkin, meidän lähikirjasto täytti juuri talvella 70 vuotta, me ollaan asuttu tällä asuinalueella 30,5 vuotta ja luulen (en voi sanoa muistavani), että ensimmäiset paikat mihin muuton jälkeen olen täällä mennyt, on olleet kauppa ja kirjasto.
   Sen muistan, kun Poika oli vauva ja silloinen kirjasto oli sellainen, ettei sinne oikein vaunujen kanssa päässyt: siihen vain ikkunan ulkopuolella jätin vaunut ja menin kirjastoon :)
   Paljon on muistoja kirjastoista - ja pelkästään hyviä <3
   Siksi olen valmis puolustan kaikkia kirjastoja kynsin hampain; niitäkin joissa en itse käy.

   PS. Olenhan kertonut, että Siskorakas on koulutukseltaan "kirjastontäti"? :D (Pakko vähän kehua...)

   Poista
  2. Olet juu. Meitä löytyy yllättävistäkin paikoista ;)

   Poista
  3. Kyllä, teitä on ripoteltu sinne ja tänne - hyvä niin <3
   Ilman teitä maailma olisi paljon tylsempi paikka.
   Nytkin on ollut niin tylsää, kun kirjasto on ollut viime ja tämän viikon kiinni, vaikka kirjoja on yöpöydällä vaikka millainen pino ja Celia toimii :D

   Poista
 6. Susirajan Vaarakirjastoissa järjestetään vaikka mitä tapahtumia myös! Musiikkia, peli-iltoja, käsityökahviloita...
  Muistan lasten ylä-asteajoilta kun heille järjestettiin yökouluja kirjastossa!
  Harmi ettei sinne tarvittu vanhempia valvojiksi, olisin ollut ekana jonossa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienissä kaupungeissa, Susirajalla ja muualla kirjasto on varmasti usein se paikkaa missä on tilaa kohdata - koulujen lisäksi. Koulut kuitenkin on usein varattu liikuntaharrastuksille, jolloin kirjasto on oiva paikka monelle muulle harrastukselle.
   Kun vain täällä kaupungissa saataisiin väkeä liikkeelle näihin sivukirjastoihin, ettei niitä vietäisi meiltä pois. Siksi itse rummutan niin kovasti niiden puolesta.

   Yökoulu kirjastossa - vau! Sehän kuulostaa jo vähän samalta kuin se elokuva.. Yö museossa vai mikä se on?
   Uskon kyllä, että sinä olisit jonossa ekana; minä minä minä... ;D

   Poista
 7. Yö kirjastossa? Wau! Osallistuisin! Se voisi olla yhtä jännittävää, kuin elokuva yö museossa...
  Meidän kirjastossa on yksi seinä lasia ja se on järven rannalla, joten voisi olla sellaista järvi-hirviö-hippaa yms. kun mielikuvitus lähtisi liikkeelle...

  Täytyy nyt sitten kehua meidänkin kirjastoa, hyvää palvelua, kirjat kulkee nopeasti ja meidän kirjasto on aina auki kirjastokortilla. No, ei sinne ihan yöllä pääse, mutta illalla klo 23 saakka ja aamulla jo kuudelta. Käynkin usein ennen töihin menoa aamulla anivarhain:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, olisipa tosi hieno viettää yö tuollaisessa kirjastossa, missä on yksi seinä lasia, ja se vielä järvelle päin!
   (Se kuulostaa vähän samalta, kuin se yksi kirkko jossain Pohjois-Norjassa. Kirkossa ei ole varsinaista alttaritaulua, vaan alttaritauluna on valtava ikkuna, lasiseinä ja näkymä vuonolle, ja joka on oikeastaan erilainen joka kerta. Se oli upea! Satuttiin vähän kuin vahingossa näkemään tv:stä jumalanpalvelus ko. kirkosta, kun se vihittiin käyttöön.)

   Eli teidän kirjaston on osittain sellainen itsepalvelukirjasto, vai miksikä niitä sanotaan? Mä en oikein tiedä mitä niistä ajattelen... Onko niissä henkilökuntaa aamuvarhaisella ja iltamyöhällä lainkaan? Vartijoita tms?
   Olen aina miettinyt, miten ne toimii - ettei niistä vaan viedä kirjoja, noin vaan?

   Poista
 8. Olen unohtanut jakaa yhden jutun, laitan nyt kun taas muistan: Kuulin maanantaina kun kadulla kävelin huu, uudestaan huu ja ajattelin etä eihän nyt keskustassa voi olla pöölöä??;O Vilkuilin ylös ja silmät osui puluun joka päästi taas huu!! ;DD Vähänkö riemastuin, yleensähän ne kujertaa eikä huhuile, sillä raukalla lienee ollut identiteettikriisi tai jotain...=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nolona Pöllö tunnustaa, ettei ole mikään lintuasiantuntija, mutta kuuklen käytössä siitä on tullut aika hyvä ;)
   Ja lisäksi kun on jo parisenkymmentä vuotta kuunnellut Tunturiruipelon juttuja ja puheita, niin ajattelin, että voi kyllä hyvinkin pulu siellä huhuilla.
   Ja niinhän tuo Wikipedia sanoo, että sepelkyyhky, Suomen suurin kyyhky, huhuilee niin, että sitä saattaa pöllöksi luulla! Taisi siis tämä columba palumbus, toukomettiseksikin kutsuttu, lemmenkipeänä huhuilla sua hämätäkseen :D
   Wikipediasta löytyy tuo huhuilukin, kuuntelin sitä.

   Kiva kun kerroit; olenpa taas minäkin hitusen fiksumpi ja tällaisia juttuja on kiva lukea (kuulla) :D
   Identiteetikriisi.... :D :D

   Poista
  2. Ei sitä koskaan siitä millä oksalla se pöllö lusmuilee...
   Ootko koskaan kuullut kaulushaikaran ääntä? Siinä vasta vinkeä ääni - en ole lintua nähnyt, mutta äänen olen kuullut ihan livenä :D

   Poista
  3. Onko kaulushaikara se pulloon puhaltaja? Meidän pellon takana on asustellut vuosikymmeniä. Ei sitä ole kyllä tainnut kukaan nähdä, kun on kiinni ruovikon värinen.

   Poista
  4. Juuri se :) Sitä ei tosiaan taida tällainen "tavan tallaaja" kovin helposti nähdä, mutta kuulee kyllä.

   Poista
 9. Apua, en kestä miten söpöä!

  Meillä on myös vireä kunnankirjasto, jossa kaikenlaista tapahtumaa. Tosin ihan tuota eivät ole keksineet. :D Aikoinaan tuli käytettyä kirjastoa oikein urakalla, kun lapset oli pieniä. Nykyään varailen ja haen koulukirjoja ja täytyy sanoa, että toimii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö :D Vähän piti silmäkulmia pyyhkiä... ;)

   Ei muuta kuin viet vinkkiä teidänkin kirjastoon - tuo ei varamaankaan ole rekisteröity tavaramerkki ;)
   Voit sitten viedä omankin pehmolelusi sinne, seuraavalla kerralla vien varmasti oman pöllöni yökylään myös!

   Poista
  2. Mun pehmolelu elää ja hengittää. Vinkuu unissaan ja kuljettelee hanskoja ympäri kämppää. Tarvittaessa nuolee naaman (ja oman hanurinsa, iuuu).
   Kirjastossa se aiheuttaisi yleistä hämmennystä. Vaikkei ees nuolis hanuriaan. 🤣

   Poista
  3. :D :D Ihana :D :D
   Mun pöllöt istuu oksallaan meidän sängyn päädyssä ihan hiljaa.
   Kotitonttu Pietari sen sijaan pitää huolen kolinoista ja muusta mekkalasta :D

   Poista
 10. Meidän pikkukunnan kirjasto on hyvin vahva kulttuurivaikuttaja- monta kertaa vuodessa on erilaisia tapahtumia, joiden yksi alkuunpanija on "kirjaston Sirpa". Varsinkin lastenkulttuuriin on panostettu teatteriretkien ja konserttien muodossa. Täällä "tuppukylässä" on käynyt esiintymässä esim. Hevisaurus! Kirjastosta saa lainattua liikuntavälineitä, energiamittareita ym. Ja omatoimikirjasto ❤ ihan paras idea! Ei tarvitse olla sidottu tiettyyn aukioloaikaan =) ps. Sorry kirjoitusvirheet! Mulla on hyvin vahva kipulääkitys niin tuntuu hieman sumuiselta =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistava kirjasto teilläkin - Hevisaurus!
   Meidänkin pääkirjastosta on lainattavissa liikuntavälineitä ja tapahtumia vaikka mitä.
   Onneksi kirjastot avautuvat maanantaina ;)
   Parane pian ystäväin, että pääset kipulääkkeistä eroon!

   Poista
  2. Kovasti minä yritän parantua =) tuntuu että olen kadottamaan itseni tämän keskelle. En minä ole tämä väsynyt, hiljainen otus joka hyvin hitaasti ja varovasti köpöttää eteenpäin. Mutta vielä täältä noustaan =) ja parin viime päivän jälkeen olen vieläkin hilpeämpi veronmaksaja. Aivan huippukohtelua niin ambulanssissa kuin Keiteleen tk:llakin ❤

   Poista
  3. Voi Reppanainen ❤
   Luulen osaavani kuvitella, miltä tuntuu, kun on kadottanut itsensä - kun tuntee, ettei ole enää se, joka on ollut...

   Hienoa, että sait hyvää palvelua ambulanssissa ja tk:ssa - itse annoin juuri eilen palautetta hyvästä palvelussta omassa sairaalassa: sitä kun jatkuvasti haukutaan ja minä vaan aina saan siellä hyvää palvelua, jostain kumman syystä ;)

   Poista

Pöllö on taas kaupungissa

Possu Munkille jo kommentissa kerroinkin, että ollaan oltu maalla "etsimässä" uutta pesäpuuta, riidelty pesäpuusta varisten, h...