Laskemista ja uuden opettelua

AM nosti jo muutama viikko sitten kaikki mun lankani yläkaapista lattialle. Tarkoitukseni on ollut merkitä ne kaikki excel -taulukkoon ja samalla laskea paljonko lankaa mulla oikein on. Ja siitähän sitä sitten näkee, mitä niissä laatikoissa oikein on.
Eilen illalla sitten tartuin härkää sarvista, eli niitä laatikoita kyljistä ja tyhjensin ne lattialle ja rupesin hommiin. Mulla onnekseni oli jo pohja olemassa; olin joskus monta, monta vuotta sitten tehnyt saman homman - silloin lankoja oli jotain 12 kg.
Nyt en osaa vielä sanoa paljonko niitä on, sillä taulukosta puuttuu kaikki Nalle- ja 7 veljestä langat, jotka on eri paikassa. Ne on tuossa "käden ulottuvilla" - ne kun on mulla ne yleisimmät käytössä olevat langat.  Ja sitten on tietysti ne jämälangat joita ei ole punnittu, ne on vielä mietinnässä, että viitsinkö niitä punnitakaan. Tällä hetkellä tuloksena on n. 10 kg.

Se on vähän. Aika vähän. Eräällä ystävälläni neulekerhosta oli vuoden vaihteessa lankoja liki 40 kiloa! Huh. Olen kyllä auttanut häntä niiden hävittämisessä: ostin taannoin yhden 150 gramman kerän seiskaveikkaa. Lisänä se on rikka rokassa, vai miten se sanonta menee.

No, ettei lanka loppuisi, ostin tänään kaksi kerää lisää lankaa 😏
Mutta kun ei ollut sopivaa lankaa tarkoitukseen. Yksi meidän neulekerholaisista nimittäin heitti haasteen meille muille: hän sai viime syksynä yhden toisen pöllöfanin oppimaan virkkamaan isoäidin neliöitä ja afrikankukkia, vaikka tämä väitti ettei opi virkkaamaan. Nyt hän siis haastoi meidät muutkin opettelemaan jotain uutta. Hän lupasi opettaa ja jos hän ei itse osaa, opetellaan yhdessä. Minä yllytyshulluna tartuin ensimmäisenä haasteeseen: haluan oppia neulomaan kirjoneuletta nurjalta puolelta, niin että langajuoksut saadaan lyhyemmiksi ja siistimmiksi.

Osaako teistä joku sen tavan?

Ensi tiistaina olisi tarkoitus aloittaa, tehdään kirjoneulelapaset ja sitä ennen pitäisi tehdä varret valmiiksi. Katsotaan kuinka käy, vähän jännittää :D

Niitä keskeneräisiä neuleita, wippejä (niitähän ne oli?), olen saanut valmiiksi, itse asiassa jo viikonloppuna, mutta olen kuvannut vain yhdet.
Lapasiin riitti peukaloihin lanka sittenkin, ei tarvinut soveltaa. Lapasista tuli tällaiset minun versioni lovikka -lapasista:
Kommentit

 1. Oiiih,Pöllö, mun pitäis olla jo nukkumassa koska luin että sun versio lonkkavikalapasista... ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lovikka tai lonkkavika - ei se nyt tarkkaa ole *reps*
   (ehkä munkin pitäis mennä jo nukkumaan....)

   Poista
 2. Hienot lapaset on, tuo peukalotekniikka näyttää pätevältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos RH :)
   Mä tykkään tuosta peukalosta, intialainen peukalokiila.
   Helppo tehdä, eikä jää niitä "turhia" ylimääräisiä reikiäkään, mitä mulla yleensä jää ;).
   Paras ohje löytyy Novitan sivuilta, hakemalla "intialainen peukalokiila" - kannattaa ehdottomasti kokeilla!

   Poista
 3. Kerrassa hienot lonkkavikaisen lapa-aseet!!

  Hmm, sulla on siis 10 kg ns koskemattomia keriä? elikkä 60-70 kpl? Ymmärrän että jämälankoja kertyy mut tuo kasahan on kolmen sadan euron arvoinen (eli kaverillas makaa toista tonttua kaapissa)... Ei kai siellä joukossa vaan ole ns shoppailulankoja eli kun on pitänyt piristää mieltä niin on käynyt ostamassa jotain kivaa ja neulojalle langat on tietty sellainen tuote? Heh, hyvä termi: lohtulanka!!

  Miksi ette järjestä langanvaihto/myyntikirpparia, sunkin kaupunki sen verran iso että onnistuisi varmaan, viiskyt neulojaa tuo varastoistaan ne langat joista tietää että tuskin päätyvät koskaan töiksi ja sit vaihdellaan/myydäään.

  Käyttötavara turhautuu kaapissa oloon, ajatelkaa nyt vähän niiden tunteita, itkevät kimpassa suunnitellen itsaria kun kaverit, jopa uudemmat, kilisee käsissä ja muovautuu lapasiksi, pipoiksi, sukiksi, ja niistä ilkeimmät varmaan huutelee sen kaapin ohi mennessään että: -Huhuu, mää matkaan lapasina Sujelle, sää jäät kaappiin häpeen!!
  (mulla on turhan vilkas mielikuvitus;DD)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sä olet harvinaisen oikeassa: osa neulojien langoista on lohtulankoja. Mutta onhan ne parempia kuin karkit, eikö?

   Facebookissa on useampiakin kirppariryhmiä (=tukiryhmiä), mm. Lankahamsterit, missä liikaa ja vääriä lankoja omistavat voi myydä ylimääräisiä lankojaan (ja ostaa lisää...).
   Mutta on hyvä tietää, että kaverilla on paljon lankaa, voi kysyä vaikka jotain sellasta lankaa, jonka valmistaminen on jo lopetettu - siitäkin on kokemusta :D. Hädässä ystävä tunnetaan siis!
   Mun langat viihtyvät hyvin yhdessä tuolla yläkaapissa muovilaatikoissa.

   Jämälankoja me kiltit neulojat välillä lahjoitetaan kouluille tai päiväkouluille, tai esim. meillä kerättiin niitä tuonne kirjastoon, että kun tänäänkin on taas Novellikoukku, niin joku jolla ei ole omaa käsityötä mukana, voi ottaa sieltä lankaa ja virkkuukoukun tai puikot ja aloittaa kimppakäsityön. Joku voi sitä jatkaa seuraavalla kerralla jos ei itse pääse jatkamaan :)

   Ehkä joku tekee sulle vaikka niistä langoista pannulapun tänään ;)
   Mutta siinä oot kyllä oikeassa, käyttötavara turhautuu jos ei sitä käytä. Tavarat tykkää kun niitä käyttää. Niin kuin esim. telkkari tykkää että sitä kattelee. Näkkileipä tykkää ettäs se syödään ja kahvi tykkää että se juodaan.
   Tarkoittaa sitä, että aamukahvin aika :)

   Poista
  2. Nimenomaan, tavaran pitää kiertää, se ei tarvi jäädä asumaan=) Hyvä Pöllöm sä osaat ja tiedät. Jee! =)

   Poista
  3. Piti kirjoittaa päiväkodeille...

   Tuota listaa voisi jatkaa myös sillä, että sohva tykkää, että sen nurkassa lojutaan ;)

   Poista
 4. Minullakaan ei ole kuin reippaat 20 kiloa lankoja.
  Aiemmin tein kirjoneuleet nurin, mutta nyt en viitsi. Kun koko ajan niitä teen, tulee suht tasaista oikein päinkin ja se on kuitenkin helpompaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko tuo kirjoneuleiden nurin päin tekeminen kamalan vaikeeta?
   Käytätkö kirjoineuleiden tekemisessä langanohjainta?
   Mulla on niitä kaksikin, mulla on niitä kaksikin erilaista, mutta ovat niin jäykkiä, että minusta ne on hankalia.
   Mulla on kirjoneuleissa langat aina sekaisin; siis tiedän mitä tarkoitetaan sillä "lankadominanssilla", ja että langat pitäisi nurjalla kiertää/solmia toistensa ympäri tietyin välimatkoin, mutta... Ja että siihenkin on monia helppoja tapoja. Ei vaan tunnu menevän mulle jakeluun.
   Onneksi kostuttaminen ja höyryttäminen aina vähän tasoittaa neuletta :D

   Poista

Lähetä kommentti

Mukava kun tulit vierailulle Pöllönkoloon.
Jätäthän viestin käynnistäsi - tulisin mielelläni vastavierailulle :)