16 tammikuuta 2023

Onko talvi jo ohi?

Ainakin näyttää siltä. Pihalla alkaa jo vihertää. Mattotelineellä ollut melkein metrin korkuinen lumikasa, se josta näki paljonko lunta on satanut, on sulanut pois. Voisi taas vaikka mennä pesemään mattoja. 
Ennen niitä syksyn pakkasia unohdettiin kaataa sadevesi pois saavista ja ajateltiin, että no kyllä se jää sieltä pois tulee kun kaadetaan saavi ylösalaisin. Ei tullut. Jätettiin se tuohon kukkapenkin kupeeseen, että sitten kun se sulaa, kastelee samalla kukkapenkkiä eikä mitään muuta. Sinne se jäi se saavi jäänsä kanssa lumen alle. Tänään se oli jo ihan näkyvissä ja Mursu kävi kokeilemassa jäisikö jää paikalleen jos saavin korvista ottaa kiinni. Jäihän se. Saavi on tallessa ja jää kököttää tuossa mattotelineen kupeessa. 

Oliko talvi nyt sitten tässä? Vai sataako laskiaiseksi paljon uutta lunta, että päästään pulkkamäkeen? Että Poikakin näkee tämän vuoden talven muutakin kuin kuvista? Mistä tuli mieleen: hullu ajatus, että se on kuukauden päästä kotiin tullessaan vuoden vanhempi kuin oli lähtiessään puoli vuotta sitten. Niin se aika kuluu. 

Mutta vedestä puheenollen. Possu kirjoitti blogissaan Hilma-tädin lapsuudesta ja lätäköissä pomppimisesta. Olifantti puolestaan oli kommentoinut, miten heillä on taas sisämeriä, saa taas kahlata, mutta ei ole kiva hyppiä, kun niissä voi olla vielä jäämuhkuroita.

Sen jälkeen menin lukemaan oman kunnan sivuja ja sieltä historiaa, ihan jääkaudelle asti. Sepä olikin mielenkiintoista, kaiken kaikkiaan. Erikoisinta kuitenkin oli se, että tämä kylä, missä me asumme, on mannerjäätikön vetäytyessä n. 11 400 vuotta sitten jäänyt kymmenien metrien syvyyteen meren pohjalle! Pöllö ja Mursu (no kukapa muukaan) siis asuvat merenpohjassa.
Vesi virtaa tällä hetkellä tuossa Suomen toiseksi suurimmassa järvessä kohti Suomenlahtea, mutta silloin se virtasi toiseen suuntaan, kohti Kalajokilaaksoa. 
Maankohoaminen kuitenkin kallisti maata niin, että veden virtaus muutti suuntaa. 
Aika jännittävää, eikös? 

Kirjoittamisessa oli tämä muutaman päivän tauko, kun kilkuttelin puikkojani ja sain valmiiksi tällaiset Ahtojää -sukat. Sukat on tehty mosaiikkitekniikalla: näyttävät kirjoneuleelta, mutta on neulottu vain yhdellä langalla/värillä per kerros. 


Kuvio syntyi siis sillä, että neulottiin vuoroin harmaalla ja punaisella (aina 2 krs samalla kuviolla) ja nostettiin silmukoita neulomatta. Tekniikka on helppo ja nopeaa neuloa. 

Nyt jätän teidät pohtimaan talvea, jääkautta ja mosaiikkia, ja jatkan murhan ratkaisemista. Hain tänään kirjastosta Keigo Higashinon kolmannen suomennetun kirjan Namiyan puodin ihmeet ja siinä on laina-aikaa vain kaksi viikkoa. Myrkyllinen liitto on vielä ratkaisematta, joten täytyy pitää kiirettä. 

10 kommenttia:

 1. Onpa komeat sukat.
  Taitaa se talvi vielä jatkua, jossain vaiheessa. Kevät olisi kyllä mieleen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Nopeasti se rupesi uutta talvea meillä tekemään: lunta sataa ja säätiedotuksen mukaan sataa ainakin huomiseen iltapäivään saakka. Mutta kuten Laskiainen muistutti blogissaan; valoa kohti mennään, kaamos on päättynyt ja aurinko on noussut horisontin yläpuolelle Utsjoella! Tunnin se jaksoi tänään sinnitellä, huomenna varmaan pikkuisen pidempään.

   Poista
 2. Upeat sukat. Valitettavasti luulen, että se talvi vielä sieltä tulee kun oikeasti pitäisi alkaa kääntyä kevääksi.

  PS. Tänään tulee iltapäivän kotimaisena TV1 klo 13.15 HiljaValtosen ”Kilroy sen teki”.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Sieltä se talvi alkoi tulla takaisin: lunta tulee, ainakin huomiseen iltapäivään asti. Ettei vaan unohtuisi, miten niitä lumitöitä tehdään...
   Katselin tuota kotimaista elokuvaa sillain "toisella silmällä ja toisella korvalla" - jotain taas tuhrasin siinä samalla...

   Poista
 3. Talvi tuli ja on nyt menossa taas poispäin. Hyvin menee aika säitä seuratessa. Mosaiikkisukat on hienot. Kerrosrivinousu minulle joskus kerrottiin. Minulla tulee tiukempaa tuolla systeemillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt on lunta! Aamulla kun heräsin ja hiippailin olohuoneeseen, oli maailma aivan valkoinen. Lunta oli tullut n. 15 cm ja tiedossa oli lumitöitä heti aamupalan jälkeen.
   Kiitos kehuista - minä tykkäsin tehdä noita mosaiikkisukkia. Noissa varsissa minusta tuli löysää ja näytti siltä, ettei kuviosta saa mitään selvää, kunhan nyt on jotain. Teräosassa taas on tiukempaa, mutta siinä on kyllä pienemmät puikotkin, ohjeen mukaan. Onneksi sitä sai vähän venytettyä, ettei siihen jäänyt semmoista "kuristusta"

   Poista
 4. Piti tullakin katsomaan, kun Pöllö mainitsi Possun blogin kommentissa tästä erikoisesti asuinpaikasta. ;) Vai merenpohjaa? Se täytyy sitten Pöllön pesueen laittaa sukelluspuku ;) Hienot sukat muuten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Siipisulat täällä kastuu, merenpohjassa, jos pidä sadevaatteita tai sukelluspukua päällä kun ulos menee. Ja ikkunat pitää tiivistää kunnolla, ettei tule vettä sisään ;)

   Poista
 5. Komeat sukat! Tuo Keigon kirja oli ihana. Tykkäsin tunnelmasta, kerronnasta, tyylistä...siis kybä minun makuuni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   En ehtinyt lukea tuota Keigon kirjaa loppuun asti, kun laina-aika oli niin lyhyt - uutuus, niin laina-aika vain kaksi viikkoa. Lainaan sen myöhemmin uudelleen ja otan uusiksi.

   Poista

Mukava kun tulit vierailulle Pöllönkulmalle.
Jätäthän viestin käynnistäsi - tulisin mielelläni vastavierailulle :)