20 tammikuuta 2023

Lapsuusmuisto

Kravun kommenteissa oli aika monessa mainittu, että tarina vei lapsuusmuistoihin. Ne kommentit puolestaan toivat minun mieleeni yhden lapsuusmuiston, joka jaksaa naurattaa - ja varsinkin kun näen sen talon, jossa tapahtuma sattui. Muistolla ei ole oikeastaan mitään tekemistä kravun kanssa, mitään muuta kuin, että kyse on vaatteista, niistähän tavallaan kravussa onkin.

Olin pieni tyttö, en vielä koulussa. Asuimme maalla, äiti ja isä olivat kaupungissa töissä. Tavallisesti olin päivät mummolassa, mutta nyt olin jostain syystä, en enää muista miksi, päässyt kaupunkiin ja äiti oli vienyt minut hoitoon tätini luo. Minulla on serkku, kolme vuotta minua nuorempi. Olisikohan ollut silloin jotain kolmen vanha ja minä kuuden. Jotain sinne päin. 
He asuivat kerrostalossa ja jos oikein muistan, siellä oli sisäpiha, mihin täti päästi meidät leikkimään kahdestaan, sinne kun ei päässyt autoja. 

Minä olin saanut uudet vihreät samettihousut ja olin saanut laittaa ne jalkaani kun kerran mentiin kaupunkiin. Maalla yleensä juostiin pitkin metsiä ja peltoja ja ojia vähän, no ei niin hienoissa vaatteissa, ihan niin kuin nytkin.
Silloin varmaan sedän vanhat verkkarit, nyt on A-nopin vanhat verkkarit - yhtä hyviä molemmat.

Mutta silloin kaupungissa siis oli ne uudet vihreät samettihousut, tosi hienot. Ja kun täti lähetti meidät pihalle, niin hän laittoi serkkutytölle "kullankeltaisen" neulotun haalarin, oli kai itse neulonut sen. Kaiken laista leikittiin, kunnes keksittiin, että hei, tuossahan liukumäki! Ja siinä vieressä on rappuset, mistä on helppo kiivetä ylös, ja laskea taas alas! Ja me laskettiin. Ja kiivettiin. Ja laskettiin. Ja kiivettiin. Jossain välissä huomasin ja ihmettelin, että miksi siinä mäessä on jotain vihreätä. Ja taisi siinä olla vähän keltaistakin. Mutta ei se meitä haitannut. 

Kunnes sitten. En muista, ehtikö äiti tulla ensin hakemaan minua vai ehtikö täti hakea tai huutaa meidät sisälle ja silloin ratkesi vihreän ja keltaisen arvoitus mäessä. 
Meidän kummankin housujen takamus oli puhki! Sitä tietenkin selviteltiin...

Meidän liukumäki...Se oli pyöräkellariin vievä betoniluiska! Sen takia siinä ne portaatkin oli. 

En muista ihan varmaksi sitäkään, oliko ne housut kaupasta ostetut vai oliko äiti tehnyt ne, äiti nimittäin ompeli paljon vaatteita minulle. 

Mutta.... Kuka muu muka?  Ei se talvi vielä mennyt pois. Lumitöitä piti tehdä, onneksi sen jälkeen ei enää satanut lunta kun reilu sentti. Toissa päivänä tässä mattotelineellä eikä oikein missään muuallakaan ollut yhtään lunta. Mattoja olisi voinut pestä. Ja tietenkin lumiaura meni tuossa vähän aikaa sitten tuossa maantiellä meidän ohi, eli aamulla on lumitöitä tiedossa, ennen kuin pääsemme täältä mihinkään.
Mutta onhan tätä paljon mukavampi katsella, koska kevät ei kuitenkaan ihan vielä ole tulossa.
Tosin pajunkissoja on jo tien toisella puolella. 

6 kommenttia:

 1. Luulisi, että pylly olisi huomannut, että mäki on rosoinen.
  Meilläkin on taas lunta ja sen seurauksena nastat käytössä. Kun aura kiillottaa lumen, on syytä olla varuillaan.
  Heräsin pari tuntia sitten, enkä saanut enää unta. Nousin sitten aamukahville. Nyt kyllä jo nukuttaa. Meniskö takaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli semmoista ihan sileetä sementtiä, siksi me ei sitä huomattukaan :)
   Mulla oli eilen vaelluskengät jalassa, ei kaikkein paras valinta, mutta kun ei muitakaan ollut :(, ja kun laskeuduin autosta alas, niin just siinä kohti oli aura mennyt ja oli tosi liukasta.
   Tänään oli kaupungissa ihana aurinkoinen ilma, mutta kun tultiin lähemmmäs kotia, niin yhtäkkiä oli niin sakea sumu, ettei nähnyt edessä ajavan takavaloja!
   Aamupäiväunet on aina paikallaan :)

   Poista
 2. Kuulostaa ihan sellaiselta lapsuusmuistoista, että ois voinut tapahtua itsellekin. Paljon tapahtui ja sattui…
  Olit eilen monesti mielessä lumitoiveinesi 😄. Todettakoon, että onhan tuolla oikeasti paljon kivemman näköistä ja kun ei tartte lumitöitä ”antaa tulla lunta”.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy myöntää, että mulle on sattunut ihan pienestä pitäen - ja sattuu näköjään edelleen 😅
   Luonto on todella kaunis, kaupunkikin oli kaunis, kun kävin siellä yökylässä. Vaikken kauaa viipynyt enkä ulkona ollut, mutta oli mukava katsella aamukahvilla ystävän keittiön ikkunasta vanhan kodin suuntaan - taloa ei kyllä lumisen männyn takaa näkynyt.

   Poista
 3. Liukumäkihän siitä mieleen tulee! Eivät vieneet teitä kaupungin leikkikentille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienempi serkku taisi olla ihan vauva vielä eikä täti jaksanut lähteä meidän kanssa mihinkään - kaupungin leikkikentät oli sen verran kaukana siitä niiden talosta. Ja oli siinä pihalla hiekkalaatikko ja varmaan joku karuselli, niitä sellaisia vanhan mallisia, mihin sai itsekin potkimalla vauhtia, muistatko? On niitä kai vieläkin, oli ainakin vielä -90 luvulla.

   Poista

Mukava kun tulit vierailulle Pöllönkulmalle.
Jätäthän viestin käynnistäsi - tulisin mielelläni vastavierailulle :)