15 maaliskuuta 2018

Raivo -stuttaako sinua?

Laturaivo. Liikenneraivo. Someraivo.  Mitä vielä? Nykyään on kaikenlaisia raivoja.

Entiseltään en muista kuin Raivo Roosnan. Muistatteko te? Virolaissyntyinen mies, joka tuli tunnetuksi parista Suomessa tehdystä ryöstöstä, joista tunnetumpi taisi olla se, jonka hän teki yhdessä kaverinsa Aleks Lepajoen kanssa Tillanderin kultasepänliikkeeseen.

Mutta nykyään on raivoa joka paikassa. Tuntuu, että ihmiset "raivostuvat" ihan pienestäkin. Ja totuutta asioihin ei tiedä kuin asianosaiset. Ja se miten sympatia jakautuu, riippuu siitä kuka tai kumman puolesta ehditään ensin julkisuuteen. Sen jälkeen on toisen osapuolen turha puolustautua, on vain yksi Totuus. Ja sana sanaa vastaan.

Viimeisimpänä on nyt ollut julkisuudessa Laturaivo. Miten siltä voisi välttyä, kyseli jo Suomen Latukin naamakirjassa.  Hyvä kysymys.
Miten miltään julkiselta raivolta ylipäätään voisi välttyä?

Oletteko muuten huomanneet - tähän väliin kysyn - että näiden "raivojen", oli ne sitten mitä laatua tahansa, osapuolina ovat aina AIKUISET IHMISET.
Hetkinen. AIKUISET IHMISET. Ja aikuisilla ihmisillä tarkoitan nyt siis.. ihan oikeita aikuisia, sanoisinko mutu -tuntumalla, että sellaisia kolme-nelikymppisiä ja sitä vanhempia.
Onkos nyt siis jossain matoja? Uskallan sanoa, että kyse ei varmaankaan ole kasvatuksen puutteesta - kyllä meidät yli neli- (viisi..)kymppiset on kasvatettu, mutta onkohan meiltä unohtunut jotain? Onko johonkin rattaisiin nyt mennyt hiekkaa sen verran, että jumittaa, kun on käytöstavat unohtuneet?

Että jospa vaan kerrattaisiin niitä hyviä käytöstapoja (en tarkoita teitä, paitsi jos aiotte ruveta tämän kirjoituksen pohjalta mulle raivoamaan..) ja tehdään toisille niin kuin haluttaisiin itsellemme tehtävän.

Ymmärrän, että joskus palaa käpy - en minäkään mikä kiltteyden perikuva ole, (Äitirakas lopettaa lukemisen NYT 😝), osaan minäkin käyttäytyä huonosti, olla ilkeä ja tuhma, pitää puoleni välillä sinnikkäästi enkä aina niin nätisti, mutta EN minä sentään RAIVOA vieraille ihmisille.

Että tästä tuli nyt tämmöinen BLOGIRAIVO -kirjoitus, kun rupes tökkimään toi raivoaminen.

Olishan sen raivon voinut kohdistaa vaikka tonne työhuoneeseen jonka joku on taas sotkenut....


25 kommenttia:

 1. Jos mua raivostuttaa, rupean siivoamaan ;-)

  Mut joo, en mäkään käsitä sitä raivon määrää. Tiedän, että olen liian kiltti, mutta ei tulis mieleenkään alkaa raivota tuntemattomille. Metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan eli ystävällisellä palautteella saa ystävällistä kohtelua, niin se vaan on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä joko rupean siivoamaan hirveällä tohinalla - silloin tulee vauhdilla siistiä ja järjestystä :D tai sitten olen hiljaa ja mökötän. Vähän aikaa, sitten kyllästyn, kun yleensä tulee jotain kauhean tärkeää sanomista joka on pakko saada sanottua :)

   Ja tuo on totta; ystävällisellä käytöksellä saa ystävällistä kohtelua.

   Nyt kyllä vähän "raivo" -käyrä nousee, kun kuuntelen eduskunnan sopeutusmiseläkekeskustelua.....

   Poista
  2. Mä luin netissä Tommi Parkkosen selontekoa keskustelusta ja ihan totta, siinä kyllä meinas jo raivo revetä. Että ihan lehdistön painostusta ja kampanjointia ... eiköhän se ollut kuitenkin kansalaisasoite ja ylipäätään kansan mielipide siitä, että kyseessä on epäreilu etuus.

   Poista
  3. Niin mutta kun "jos joku tavallinen duunari tienaa yli 6000 euroa/kk niin sitten se saa ansiosidonnaista n. 2400 euroa/kk sen 400 päivää ja se eduskunnasta pudonnut kansanedustajaraukka VAAN 1800 euroa/kk xx ajan" - jestas mitä soopaa!!!!!
   Kuka TAVALLINEN duunari tienaa 6000 euroa kuussa. Se ei ole enää tavallinen duunari, mun mielestä.
   Ja kuinka on niin pienet tulot ja pitkät työajat kansanedustajilla....paitsi että ne taitaa saada aika paljon verottomia päivärahoja yms. Grrrrrrr....

   Poista
 2. Minä raivostuin tänään...myönnetään. Se oli koiraraivoa. Mokomakin koira pissasi kangassohvaan, vaikka oli juuri ollut ulkona lenkillä. Raivosin vain sisäisesti. Kun ei se koiralle raivoaminen auta yhtään asiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei - voi koirat, voi koirat. Vaan minkä niille teet, niille tosiaan on turha raivota, ne ei sitä ymmärrä, vaikka kuinka raivoaisit. Itselle vain tulisi paha mieli.

   Poista
 3. Roosna ja Lepajoe on "tuoreessa" muistissa 😄. Kaksikko taisi tulla kumiveneellä Suomeen.
  Minä sorrun joskus liikennekiukutteluun, raivoksi sitä en vielä laske 😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain, Roosna ja Lepajoe loikkasivat Virosta Suomeen.

   Minäkin kiukuttelen siitä apukuskin paikalta, ja hyvinkin ärhäkkänä, mutta ei tulisi mieleenkään mennä huutamaan kenellekään liikennevaloissa päin naamaa ja heristämään nyrkkiä.

   Poista
 4. Aion tehdä valistus-aiheisen postauksen valituksesta mut sit tuumin et menee jo valitus neliöön -osastolle;D
  Mut juu, kaikenlaista raivoamista esiintyy enemmän kuin tarpeeksi, olisikohan netillä tekemistä asian kanssa? Sii että kun netissä voi raivota kohtuu vapaasti niin se tapa tarttuu sit IRL vaikka nimenomaan ei pitäisi. Ymmärrän toki jotain hiihtäjää joka ottaa lipat sen tähden että latu on sotkettu jalankululla koska sitä on kuin raiteilla varsinkin kun mäkeä laskee mut silti...pahin oli se kun joku oli lyönyt sauvalla raskaana olevaa naista mahaan;O kohtuu raivokasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Netillä on varmasti tekemistä asian kanssa, ja paljonkin. Netissä on helppo raivota, solvata, nimitellä jne nimettömänä ja kasvottomana.
   Nimettömiä ja kasvottomiahan mekin periaatteessa ollaa täällä blogissa - riippuen tietysti siitä, ketä meistä ovat ystävystyneet keskenään lähemmin.
   Mutta esim. naamakirja. Sielläkään ei ihmiset välttämättä ole omilla, oikeilla nimillään. Tuo Suomen Ladun avaama keskustelu - mikä on siis ihan aiheellinen keskustelu, siellä jo ihan ensimmäisten kommentien joukossa oli minusta aivan aiheeton kommentti, joka ei varmaankaan johda mihinkään: "Suomalaisilla viiraa päässä ja pahasti"
   Rakentavaa keskustelua??
   Tuo laturaivo sinänsä; itse en ymmärrä sitä, miksi niitä latuja pitää mennä sotkemaan; talvi on ainakin täällä etelämmässä niin lyhyt, että minusta hiihtäjille on suotava se lyhyt aika harrastukselleen - kävellä voi kävelyteilläkin. Toki metsässä on mukavampi kävellä, minäkin kävelisin mieluummin metsässä, mutta voin antaa tilaa hiihtäjille ja kävellä pari-kolme kuukautta muualla.
   Ja mitä taas tulee tuohon mainitsemaasi tapahtumaan, mikä tämän lehti- ja somekeskustelun nyt on aiheuttanut.. En millään tavalla väheksy tapahtunutta, järkyttävää jos näin todella on tapahtunut. Mutta tämä on juuri näitä mitä tarkoitin: näkikö tätä kukaan muu kuin asianosaiset? Mitä tilanteessa todellisuudessa tapahtui? On vain sana sanaa vastaan.
   Ja syyllisiä eivät ole KAIKKI hiihtäjät, niin kuin viikonloppuna jo lynkattiin lähes kaikki hiihtäjät Hangosta Ylläkselle (no nyt meni vähän överiksi, myönnän..), mutta siis lehtijutuissa syytettiin kaikkia paikallisia hiihtäjiä huonosta käytöksestä, vaikka kukaan ei tiennyt mitä todellisuudessa on tapahtunut ja mistä päin maata tämä kyseinen hiihtäjä oli. Hänhän saattoi olla vaikka ulkomaalainen - hekin osaavat suomalaisia kirosanoja...
   Siis en puolustele tekijää, jos tosiaan näin tapahtui, mutta me suomalaiset olemme helposti valmiita syyttämään myös syyttömiä, tietämättä varmaksi mitä tapahtui :)

   No, tästä mekin voidaan ruveta vääntämään mielipiteitä vaikka maailman tappiin asti, mutta eipä maksane vaivaa - loppujen lopuksi me kuitenkin ollaan samaa mieltä, vai mitä?

   Katsopa tämän avautumisen jälkeen tämä video, treenaa vähän ja sitten baanalle - tästä tulee hyvä mieli.

   https://youtu.be/ZJj6d5QSYaE

   Poista
  2. Tanssii susien kanssa;DD

   Poista
 5. Mie olen miettinyt, että onko tämä meidän "valistunut ja hyvinkasvatettu" ikäluokkamme alkanut purkaa vuosikymmenien patoutumia oltuaan iätkaiket kohteliaita ja kilttejä ja nielleet katkerat kalkit kun ne heidän/meidän niskaamme on kaadettu? Tosin mie en kyllä ole niellyt yhtään mitään, koska olen vapautuneesti avautunut kaikesta närästävästä pikkutytöstä saakka. Mutta ne onnettomat, joille on kotona kielletty että ei saa kiukuta ja ei saa huutaa jne.
  Nyt ne sitten tajuaa, että kukaan ei ole enää käskyttämässä ja muinaista PikkuG:n biisiä mukailtuna (ME OLLAAN AIKUISII, ME TEHDÄÄN MITÄ VAAN...) hoilaillen hiihtävät maailmaan ja purkavat lapsuuden patoutumia laduilla/liikenteessä/Somessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattaa olla noinkin. Vaan "valistunut ja hyvinkasvatettu" ikäluokkamme, joka toivoakseni on kasvattanut vielä valistuneemman ikäluokan, luulisi osaavan purkaa ne vuosikymmenien patoutumat - niin kuin meidät on kasvatettu?
   Tai siis.. kyllä minä olen lapsena ja nuorena ja nuorena ja en-niin-nuorenakaan aviovaimona saanut purkaa pahan mieleni ja kokemani vääryyden, vaikka sitten huutamalla, jos koin sen tarpeelliseksi.
   Ja hyvä on - tunnustan, jos en ole sitä vielä aiemmin tehnyt :D - sain viime kesänä sellaiset itkupotkuraivarit, etten ole vuosiin saanut!
   Tai ehkä se, että asuttiin metsän keskellä ja oli mahdollisuus mennä huutamaan paha mielensä metsän puille, on myös auttanut asiassa.
   Tuota patoumien purkamista ventovieraisiin ihmisiin mitä käsittämättömimmillä tavoilla en vaan kertakaikkiaan ymmärrä; liikenneraivo jossa vaarannetaan ihmishenkiä, some- yms.raivo jossa hyökätään nimimerkin takaa jne.

   Onneksi voin ainakin vielä tänään röyhistää rintaani ja todeta, että olen AM:n kanssa onnistunut kasvattamaan miehen, joka eri mieltä ollessaan uskaltaa sanoa oman mielipiteensä omilla kasvoillaan, lehmänhermoisena äänensävyään muuttaen.

   Poista
  2. Olen Suttastiinan tavoin miettinyt tuota samaa sillä seuraava sukupolvi tuntuu olevan paljon vastuullisempaa ja kohteliaampaa kuin itse on ollut. Kasarikakarana sitä möykättiin ja oltiin niin vapaan kasvatuksen tulosta että oksat pois!
   Nyt taas ikätoverien lapset perustaa firm,oja, perheitä, kantaa vastuuta, olsaa käyttäytyä ja ovatpa jopa sopivan isänmaallisia olematta kiihkonationalisteja.

   Poista
  3. Jaa-a. Ehkä mä sitten maaseudulla kasvaneena, muorin ja vaarin - sekä toki myös isän ja äidinkin - kovan kurin ja kasvatuksen tuloksena olen se kiltti tyttö :D
   Kun muutettiin kaupunkiin, olin hiljainen ja kiusattu, enkä varsinaisesti osannut pitää puoliani, muuten kuin olla edelleen kiltti.. Jostain kuitenkin löytyi niitä samanhenkisiä nuoria - sekä sitten tuo tuleva AM kavereineen jotka taas oli ihan omaa luokkaansa... ;)

   Onko siis kaikki (yleistäen) erilaisia julkisia raivoja kokevat vapaan kasvatuksen tuloksia?

   Poista
 6. Minä olen ehkä seurannut nyt vähemmän kaikkia keskusteluja, kun ei tule mieleen muuta kuin nämä tutut eli takaraivo ja eturaivo...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen nähtävästi väärässä seurassa tuolla naamakirjassa ;)
   (niin kuin joskus muuten oikeasti tuntuukin) Yritän lukea mahdollisimman vähän noita iltapäivälehtiä, mutta aina noita tulee silti eteen.
   Paikallisessa sanomalehdessä, jota käyn netissä lukemassa, on tekstiviesti -mielipidepalsta, jota myös tulee välillä luettua. Usein niille viesteille tulee vain naurettua, mutta välillä kyllä ei voi kuin pyöritellä päätä.

   Poista
 7. Raivo on usein ihan median keksimä juttu. Someraivo = muutama suuttunut kommentti, laturaivo = jossain riideltiin. Iltapäivälehtien toimittajat lukee Vauva-keskustelupalstaa (sieltähän aina välillä haetaan joku keskustelu "uutiseksi") tai facebook-keskusteluita, keksii nimetä keskustelun raivoksi ja tekee siitä klikkiotsikon. Tadaa, raivo on jälleen keskuudessamme!

  Tuleekohan tänä keväänä koirankakkaraivo?

  Ainahan hiihtäjät on ollu vihaisia ladullakävelijöille, mutta vapaan tyylin yleistyttyä se on varmaan lisääntynyt. Ne luistelijat kun tarvii monen metrin levyisen väylän siinä, missä perinteisesti sivakoiva mahtuu ihmisenlevyiselle alalle. Mutta ladut on hiihtäjille, tehköön kävelijät omat polkunsa. Niin täällä maallakin tehdään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti saadaan taas kevään edetessä ensin koirankakkaraivo, sen jälkeen hiekoitushiekkaraivo täällä kaupungissa.
   Syksyllä oli "raivo" siitä kun ei hiekoitettu tarpeeksi ajoissa ja keväällä niitä ei siivota tarpeeksi ajoissa - ja niitä siivotaan väärään aikaan vuorokaudesta.
   Ja kyllä, minä ymmärrän allergikkoja ja astmaatikkoja, hiekat olisi saatava nopeasti pois - vaan kun ne ei häviä sormia napsauttamalla.
   Ihan sama kuin koko yön tuiskunneet lumet ei katoa sormia napsauttamalla - joku joutuu aina odottamaan vähän kauemmin, että se kotikatu on aurattu.
   Huoks.

   Ja ladullakävelijöitä, kyllä niitä on ollut aina täällä meilläkin - ja toden totta, vapaan tyylin myötä ne ovat varmastikin lisääntyneet. Onhan se kiva mennä metsään kävelemään ja siellä on helppo kävellä kun on se valmis väylä - hiihtäjille.
   Eipä niitä kävelijöitä ennen maalla siellä meidän hiihtolenkillä näkynyt, kyllä saatiin ihan rauhassa hiihtää :D

   Poista
  2. No täällä nyt, kun ei oo aikoihin kunta vetänyt peltolatua (ainakaan meille asti) kun sänget on näkyvissä, jotkut hiihtäjät pikemminkin käyttää kävelijöiden polkuja :)

   Poista
  3. Pitäisikö nyt kehittää tähän joku "polkuraivo" ;)

   Poista
 8. Me kävimme tänään auringonpaisteisella kävelyllä Pyynikillä. Siellä oli latu polun reunassa ja leveää polkua käveli ihmiset nauttien talvesta. Yhtään hiihtäjää emme nähneet, joku sauvakävelijä, joku hölkkääjä ja kaikki hyväntuulisina. Muutamat istuivat näköalapaikalla Pyhäjärvelle katselemassa. Sanomattakin on selvää, että munkkikahvilla käytiin, oli Isännällä niin kylmät sormet! Hänellä kun oli vain sormikaat, minulla oli tumput ja sormikkaat. Hän ei tiennyt, että yllättäin suuntaamme luontokävelylle. Kummasti lämmin munkki ja kuuma tee auttoivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onkohan niin, että me hämäläiset (eikös pirkanmaakin kuulu vähän niinkuin hämeeseen?) tulla vähän jälkijunassa, me huomataan nämä ladut ja niihin liittyvät laturaivot vasta sitten kun ladut on sulaneet?
   Ei vaan, noin se pitäisi toimiakin; jokaiselle oma kulkuväylänsä. Meilläkin on metsässä osan matkaa tavallinen latu ja kaupungin ylläpitämä polku kävelijöille, sitten on vielä lisäksi luistelijoille oma baanansa - kaikille löytyy tilaa.

   Munkki ja tee kuulostaa hyvältä; sen kyllä on lenkkeilijä ansainnut!

   Poista
 9. Piti kirjoittaa raivostakin tuonne omalle tontille, mutta unohdin. Olen ajatellut näiden raivojen kohdalla, että hyvä kun purkavat kiukkunsa esim. koiraa taluttavaan mummoon. Ehkä eivät sitten pieksä kotona lapsiaan ja vaimoaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koiria vaan niin kovin käy sääliksi, syyttömiä eläimiä.
   Nehän kulkee siellä, mihin tyhmät ihmiset niitä ohjaa.

   Poista

Mukava kun tulit vierailulle Pöllönkulmalle.
Jätäthän viestin käynnistäsi - tulisin mielelläni vastavierailulle :)