Pöllöilemässä

Kävin tänään tervehtimässä kavereita. Ja siinä samalla muitakin siivekkäitä. Tuli samalla paikattua aukko oman alueen "kulttuuririennoissa".

Enpä nimittäin ole koskaan aikaisemmin käynyt Heinolan lintutalossa, en vaikka Heinolassa asuu sukulaisia ja vaikka siellä tulee käytyä useamman kerran kesässä. Ei vaan ole tullut käytyä. Nyt pääsin käymään siellä kun avustajani ja hänen anoppinsa (ystäväni) pyysivät mukaan. No tottakai lähdin, kun ei tälle päivälle ollut muutakaan tekemistä.
Sääkin osui tälle päivälle just sopivaksi: ei hellettä, mutta ei sadetta eikä kylmää.

Heinolan lintutaloon viedään pääasiassa loukkaantuneita lintuja, jotka eivät enää pärjää itsekseen luonnossa, mutta jotka eivät kuitenkaan ole niin huonossa kunnossa, että niitä tarvitsisi lopettaa. Siellä on myös aika paljon erilaisia papukaijoja - ilmeisesti karanneita sekä sellaisia joista ihmiset ovat joutuneet luopumaan pitovaikeuksien vuoksi eikä niille ole löytynyt paikkaa asustella.

Harmi kyllä, lintutuntemukseni, niin pöllö- kuin muukin, on TOSI huono, enkä voi varmaksi teille kertoa mikä lintu on mikäkin. Luulen, että Repu tuntee näitä lintuja paremmin kuin minä 😃 Tai Äitirakas. Tai kuka tahansa teistä.
Tämän ensimmäisen epäilisin olevan... Lehtopöllö?
Tämä on minusta huuhkaja, ja sen tiedän tarkistamattakin, että huuhkajan latinankielinen nimi on Bubo bubo.

Kuvat on vähän epäselviä, kun linnut oli häkeissään aika kaukana, ja kuten tästäkin näkyy, aika ylpeänä istuu oksallaan "mitäs asiaa sulla oikein on? Ai kuvata meinasit. No, jos sieltä kuvan saat, niin ota pois, minä en tästä yhden kuvan takia liiku mihinkään."

Ja hankala oli saada kännykän kameraa osumaan noiden häkkien "reikiin" niin, ettei rautalangat tulisi kuvaan.Huuhkajan vieressä oli papukaija. Kaija nimeltään. Kaija oli melkoinen diiva. Osasi kyllä kyltin mukaan sanoa nimensä, mutta ei viitsinyt meille esittäytyä: "osasittehan tuota lukea itsekin". Esittelykyltissä luki, että Kaija tykkää tanssia.
Musiikin pitää olla menevää tanssimusiikkia. Minäpä päätin kokeilla. Ensimmäinen valinta oli Jari Sillanpäätä, en muista enää kappaletta, mutta ei kelvannut. Kaija otti ja käänsi selkänsä ja lähti pois päin. Katsoi ensin vähän halveksuen. Seuraavaksi osui LASTENLAULU, Vaahteramäen Eemeli.
Olisitte nähneet sen katseen! "Oletsä jostain maalta vai??" Ja Kaija pakeni omaan koppiinsa, kurkisteli sieltä sen näköisenä, että eikö noi tollot jo lähde.
Yritin vielä kerran. Tällä kertaa Ricky Martinilla, vähän menevämpää musiikkia. Ja Kaija kurkisti kopistaan: mitäs mitäs, onhan näistä johonkin 😄😄
Ja niin se tuli taas takaisin siihen häkin eteen keekoilemaan, mutta minä pöljäke kun en taas osannut käyttää puhelimen kameraa, niin en saanut yhtään kuvaa Kaijasta! Mutta paljon iloa me siitä saatiin, hauska leidi oli tuo Kaija 😄😄

Sitten oli sellainen iso alue, jossa oli monta eri lajia lintuja: kalasääski eli sääksi, hanhia, variksia, harmaahaikara, laulujoutsen (pienikokoinen, pesueen pahnanpohjimmainen). En muista mitä kaikkia siellä oli, enkä tullut ottaneeksi kuvaa siitä taulusta. Joutsenesta sain jonkinlaisen kuvan:
Aika huono kuva, mutta mä olen todella huono kuvaaja. Ja kännykkäkamerat nyt on mitä on. Ja tuo joutsen ei tosiaankaan ollut mikään linssilude.

Vastapäätä oli tarha ja koppi jossa oli kaksi riikinkukkoa. Olivat kovin ujoja, eivätkä millään tahtoneet tulla ulos esittelemään upeita pyrstöjään. Samassa tarhassa oli jotain valkoisia kyyhkyjä tms. (HelvetinPöllö, lintuasiantuntija....)

Pari niistä pienistä linnuista pyöri siellä kopissa pyrstö levällään, ihan kuin olisivat näyttäneet niille riikinkukoille mallia: "Katsokaas nyt, näin. Menette tuonne ulos ja levitätte sen pyrstönne näin levälleen niin nuo ihmiset, jotka tuolla toljottaa tänne ja höpöttää ja lässyttää teille - ihan kuin te olisitte jotain vähä-älyisiä - ovat tyytyväisiä ja saavat teistä kuvia. Sitten se on taas ohi. Ei se ole sen vaikeampaa"

Jonkun aikaa kun niitä riikinkukkoja sieltä ulos houkuteltiin, niin tulihan ne, mutta ei ne oikein kunnolla niitä pyrstöjään meille näyttäneet.
Näiden jälkeen oli vielä jokunen mehiläishaukka (jos oikein muistan). Lintutalon pitkäaikainen asukas ja vieraiden ja hoitajien ystävä, Julli-korppi oli menehtynyt heinäkuun alussa. Se oli asustanut tuossa melkein mehiläishaukkojen vieressä.

Sitten oli vielä tämä kaveri, joka oli vähän ujonpuoleinen, niin kuin näkyy. Ja nyt täytyy taas tunnustaa, että asiantuntijuuteni ei yllä siihen, että mikä mahtaa olla laji - lintuhan se on, mutta mikä lintu.... 😖


Näiden lintujen lisäksi oli vielä erikseen näyttely täytetyistä eläimistä; sieltäkin on joitakin kuvia sekä kuvia kakaduista.
Kamerassa on vielä muutama kuva papukaijoista, taitaa olla kuva Kaijastakin. Nyt kun kamerassa on ladattu akku, saan siitäkin purettua kuvat koneelle, niin voin tehdä uuden päivityksen kera Kaijan kuvan 😄


Kotiin päin kun tultiin, pysähdytiin syömään oikein kunnon hampurilaisateriat, niillä jaksaa varmaan koko loppuviikon.
Ravintola on erittäin suosittu, eikä pelkästään hyvän ruokansa takia 😄😄


Ateriointi koulubusseissa on ihan hauska kokemus 😄😄

Kommentit

 1. Hassu papukaija. Ja hienoja pöllöjä! Possu arvelee, että tuo ensimmäinen on meidän Pöllön lajitoveri. Tuo joka istuu unisen haaveellisena oksalla. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pöllö kuin Pöllö :) Olisihan niissä ollut kyltit ja fiksu Pöllö olisi ottanut kuvat niistä kylteistäkin..

   Poista
 2. Onkohan Pöllö Helmipöllö? Heinolan lintutalo on vain kuulopuheista minulle tuttu. Paikkoja, joissa olisi kiva käydä, riittää. Onneksi muut käy ja kertovat, joten voin matkailla ihan vain keittiön pöydän ääressä kahvikupin kera. Joku kyllä väitti, että muut on navetassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Repu on parempi lintujen tuntija kuin Pöllö, joten en lähde väittelemään. Mutta muorilla ja vaarilla oli täytetty helmipöllö, jos oikein muistan, ja se oli mielestäni vaaleampi. Täytyy tarkistaa sedältä.
   Muut oli muorilla ja vaarillakin navettassa - siellä kävin minäkin, kun muori kävi lypsyllä. Sain aina lämmintä maitoa punaiseen mukiin.
   Mutta kannattaa poiketa tuolla lintutalossa, ehdottomasti.

   Poista
  2. Tuo ylimmän kuvan pöllö taitaa olla lempipöllöni eli viirupöllö. Pöllöä ajattelin helmipöllöksi kun on helmi pöllöjen joukosss :)

   Poista
  3. Kiitos Pöllö <3
   Sait taas sanattomaksi. Olen kyllä onnekas kun olet löytänyt teidät!

   Poista
  4. Muut on navetassa... Kesti tasan vuorokauden tajuta tuo lause, minäkö hidas??? Parempi myöhään...;DD

   Poista
  5. Älä välitä - en mäkään sitä heti tajunnut :D

   Poista
 3. Nyt pannaan HP koulunpenkille mutta älä huoli, ystävällisen mukavasti voi laajentaa lajitietoutta tvn ääressä, täässä linkki yle areenen luonto-ohjelmaan pöllöistä: https://areena.yle.fi/1-2017609 Kyllä nyt pöllöt pitää tuntea tuolla nimimerkillä!! ;D
  Täytyntt käydä tuolla lintutalossa kun ajelee ohi seur kerran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen oli päivällä tullut ohjelma pöllöistä - AM oli tallentanut sen. Siinä kerrottiin mm. ettei pöllöt olekaan niin viisaita kuin niiden on oletettu/luultu olevan. Joten..ehkä ei haittaa vaikkei Pöllö tunnekaan kaikkia lajitovereitaan :D
   Kaikkea muutakin mielenkiintoista ohjelmassa pöllöistä kerrottiin!

   Poista
 4. Kouluun voisimme mennä moni muukin, varsinkin tuohon koulubussiin syömään... jotain raikasta ja keveää. Monet linnut syövät hedelmiä ja siemeniä, jotkut kalaa. Riikinkukko esittelee soidinmenoissa sulkiaan siis naaraille. Kiitos retkikatsauksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koulubusseja on vielä kolmaskin, vähän pienempi, mistä olisi saanut jälkiruuaksi jäätelöä, pirtelöä yms. herkkuja.
   Siis tuo paikka on oikea herkuttelijan "taivas" - valitettavasti ei lainkaan meidän keventäjien paikka... Tai oli siellä ehkä jokunen salaattiannoskin ollut.

   Ystäväperheen kanssa aikanaan vietiin pienet pojat, n. 2-3 vuotiaat Korkeasaareen ja esiteltiin heille riikinkukkoja, joilla oli pyrstöt komeasti levällään. Eipä poikia kiinnostanut riikinkukot: "Isi, äiti - katsokaa, tuolla on varis!" :D :D

   Poista
 5. Minä pääsin viime perjantaina avustajani ja kahden nuorimman lapseni kanssa retkelle Korkeasaareen. Siellä ihailimme riikinkukkoja. Ihmiset keräilivät maasta kotiinviemisiksi niiden pudonneita sulkia. Lintuja siellä on jos minkälaisia mm. vitivalkoinen tunturipöllö, jota minä sanoin lumipöllöksi.
  Kiva retki teillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole vuosiin käynyt Korkeasaaressa - en sen jälkeen kun Poika oli pieni. Nyt kun Poika asui pääkaupunkiseudulla ja oli siellä opiskelemassa ja kuului opiskelijayhdistykseen ja tehtäviinsä kuului uusien opiskelijoiden perehdyttäminen ja kaiken lainen "huvittelu" opiskelun yhteydessä, hän kävi siellä vuosittain. Viimeksi viime keväänä :)
   Hän olikin aikanaan, reilu 10 vuotta sitten, hetken aikaa täällä kotikaupungissa eläinsuojeluyhdistyksessä töissä, mutta kun AM on allerginen, niin joutui lopettamaan työt siellä.

   Poista

Lähetä kommentti

Mukava kun tulit vierailulle Pöllönkoloon.
Jätäthän viestin käynnistäsi - tulisin mielelläni vastavierailulle :)