08 marraskuuta 2018

Lemmenlatu

Kävin tänään elokuvissa Äitirakkaan kanssa.

Kävimme katsomassa tarinan Lahden kaupungista; Lemmenlatu on osittain dramatisoitu kaksituntinen elokuva yli satavuotisesta kotikaupungistani. (Itse olen muuttanut maalta kaupunkiin vasta 80-luvun alkupuolella, mutta asunut koko ikäni ihan tuossa kaupungin kupeessa, metsän keskellä 😉)

Elokuva on saanut nimensä Salpausselän harjulla, tuolla hyppyrimäkien takana aikanaan kiertäneestä ladusta, jota sanottiin Lemmenladuksi - sieltä on aikanaan moni lempi leimahtanut Järvisen suksilla hiihdettäessä. Joita - suksia siis - muuten tehtiin aikanaan täällä Lahdessa.

Elokuvassa oli paljon tuttuja paikkoja; hiihtostadion, jossa on järjestetty useammatkin hiihdon MM-kisat, Kisapuisto, jonka nurmella ja hiekkakentällä on pelatttu jalkapalloa, pesäpalloa ja vaikka mitä...
Lahden Yhteiskoulun vanha osa, jossa J.K.Paasikivi oli yhden vuoden musiikinopettajana - ja minä sitten vuosia myöhemmin kolme vuotta koulussa. Tosin silloin oli jo rakennettu koulun uusi osa ja vanhassa osassa käytiin vain kuvaamataidon tunneilla - lukiolaiset saivat opiskella siellä vanhassa rakennuksessa.

Elokuva kertoi toki siitä, millaista elämä kaupungissa oli 1900-luvun alussa ja sodan aikana ja se toki kosketti. Muistutti myös kieltolaista, ja siitä miten tänne rakennettiin rautateitä - viimeisimmäksi oikorata, joka lyhensi ja nopeutti matkaa Helsingistä tänne meille.

Se muistutti myös monesta paikasta jonka olin itsekin nähnyt, mutta jo unohtanut. Esimerkiksi sen, missä oli..nii-in 😂, minulle niin tärkeä paikka kuin kirjasto ennen. Siis pääkirjasto, meidän kaupungissahan on lähes jokaisella kaupunginosalla oma kirjastonsa.

Voi - elokuvasta olisi niin paljon kirjoitettavaa ja kerrottavaa, kaikkea en edes muista niin tarkkaan, että uskaltaisin lähteä siitä kirjoittamaan. Sen kuitenkin voin kertoa, että turhaan ei Anne, joka SPR:n puolesta meidät näytökseen tervetulleiksi toivotti, kehoittanut ottamaan nenäliinoja esille jo valmiiksi. Monta kyyneltä sain silmäkulmasta pyyhkäistä paidan hihaan.

Yksi koskettavia kohtia oli elokuvan lopussa näytetty Hämeen Rykmentin lipun lasku 31.12.2014. Siihen päättyi yksi osa Lahden historiaa.

Elokuvan tekijöitä olivat idean isä Keijo Skippari ja ohjaa Tertta Saarikko sekä suuri joukko lahtelaisia "julkimoita" - ainakin meille lahtelaisille julkkiksia 😉

Ja vielä lopuksi: kaikkihan ovat varmaan kuulleet, miten Lahtea on sanottu Suomen Chicagoksi?
Mutta tiedättekö mistä moinen nimi on tullut? Sitä taitaa aika harva tietää, minä en tiennyt, eikä tiennyt AM:kään. Kyse ei ollut kaupungin hurjasta maineesta ja rikollisuudesta, niin kuin kai joskus ajateltiin. Ei, ei täällä mitään gangstereita ollut.
Nimi tuli siitä, että Chicago oli aikanaan Yhdysvaltojen tunnettu lihateollisuuden ja -jalostuksen keskus - ja niin myös Lahti omalla tavallaan: 1914 tänne perustettiin kunnallinen teurastamo ja 1930 yksityinen teurastamo - parhaimmillaan (vai pahimmillaan?) täällä oli n. kymmenkunta teurastamoa ja lihanjalostamoa.

Että kyllä me ihan kilttejä ollaan, ihan niin kuin muuallakin Suomessa, tervetuloa meiän kylälle, Lahessa on ihan tavallisia ihmisiä.

19 kommenttia:

 1. Ei oo Lahen voittanutta! 😍😎

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekin siinä mainittiin :) Toinen oli se... "Moi, Lahtelaista"
   Ja lähes kaikki - minäkin! - olivat joskus olleet töissä Mallasjuomalla :D

   Mulla on jossain tallessa Peikko -limsan etikettejä, ne on jo aika vanhoja...

   Poista
 2. Vai ladulla se pöllön lempi leimahti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan tarkkoja jos ollaan, niin Pöllön lempi leimahti motocross -radan laidalla :D

   Poista
 3. Oi, kuulostaapa mukavalta iltapuhteelta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä hienoa katsoa oman kotikaupungin historiaa - näin aikuisena (siis vuosiltaan...) sitä jo osaa arvostaa, silloin koulussa sitä historian lukemista ei niinkään arvostanut, se oli enemmänkin pakkopullaa...

   Poista
 4. Tiesin kyllä Järvisten olevan Lahesta, mutta sitten piti jo kuukkelista katsoa Hetekoita :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnustan: piti itsekin tarkista tuo Heteka :) Meillä on mökillä yksi heteka, mutta eipä ole tainnut kukaan nukkua siinä sinä aikana kun tuo mökki meillä on ollut. Mutta ei siitä kyllä luovuta - ei ennen kuin sitten koko mökistä joskus.

   Poista
  2. Mun isoäidillä oli heteka ja voi, siinä oli niiin hyvä nukkua :)

   Poista
 5. Liikkistä nämä kotiseututarinat, kun itsellä ei moista ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Utelias perusluonteeni tykkää kuunnella tarinoita sieltä ja täältä :)

   Yksi asia mikä elokuvassa kerrottiin ja mikä piti teille kertoa myös: mäkihyppääjä Veikko "Viki" Kankkosella oli tapana aina hypyn jälkeen maahan tultuaan nostaa pipoaan ylemmäs (siihen aikaan mitään kypäriä käytetty). Miksi näin? Siihen saimme vastauksen itse mäkisankarilta: syynä oli se, että hän kuulisi kunnolla tuomareiden antamat pisteet.

   Poista
 6. Lahti on muuten jostain kumman syystä jäänyt ihan läpiajokaupungiksi!
  PItäisiköhän ensi kesänä tehdä tutustumisretki niin sekin puute yleissivistyksessä olisi poistettu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti tervetuloa - mutta tule juhannuksen jälkeen, niin olen varmasti kotona :)
   Ja siihen mennessä on varmasti saatu jo monta remonttia kaupungissa valmiiksi, on mukavampi kulkea ja katsella.

   Poista
  2. Onkohan Suomessa yhtään kaupunkia, mikä ei tänäpäivänä olisi kaamean rempan alla? Joensuu on ollut viimeiset kaksi vuotta aivan kammotus ja homma senkus jatkuu. Sentään torin saivat (kai) valmiiksi kun avajaiset on 25. päivälle kuluvaa kuuta jo ilmoitettu.

   Poista
  3. Ei varmaankaan :) Ja kun yksi remppa on valmis, aloitetaan uusi - jos ei samalla paikalla, "ai niin, tämäkin piti korjata", niin vieressä ja puolet siitä edellisessä rempassa suljetusta paikasta avataan uudestaan.

   Meillä keskusta oli rempallaan niin pitkään, että moni pieni liike otti ja sulki ovensa - nyt ei keskustassa ole paljon muuta kuin kapakoita. Muutama sitkeä liike yrittää pitää pintansa ja toivoo asiakkaidenkin pitävän pintansa ja palaavan keskustaan.

   Poista
 7. Tuo Lemmenlatu elokuva olisi kiva nähdä. Onkohan siitä DVD:tä olemassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä siitä ei ole tehty DVD:tä, mutta se on mahdollista nähdä seuraavan kerran itsenäisyyspäiväviikolla, jos oikein ymmärsin.
   Päivänäytökset ovat maksuttomia, mutta iltanäytöksistä (jos niitä nyt sitten olikaan) en ole varma. Kannattaa kysäistä vaikka täältä
   http://kinoiiris.com/yhteystiedot/
   niin saa varmasti oikean vastauksen.

   Poista
  2. Ole hyvä, ja käykää ihmeessä katsomassa jos vain ehditte. Ja laita viestiä kun/jos olette tulossa, jos vaikka pistäydyttäis kahvilla :)

   Poista

Mukava kun tulit vierailulle Pöllönkulmalle.
Jätäthän viestin käynnistäsi - tulisin mielelläni vastavierailulle :)