02 kesäkuuta 2020

Sadonkorjuuta

Kesäkuu on vasta ihan alussa, mutta meillä on aloitettu jo sadonkorjuu. Ensimmäinen satsi on valmiina ja purkitettu ja toinen valmistumassa. Melkein silmiä kirvelee. Tuoksu on mahtava. 
Kasvikuivuri on vielä kaupungissa, joten joudumme käyttämään uunia siksi tuoksu leviää pieneen kotiin joka puolelle - ja vie enemmän aikaa.
Kuivatamme RUOHOSIPULIA. Kuivatimme eilen ja tänä aamuna ensimmäisen pellillisen, mutta kun meillä sitä kasvaa reilusti ja se kuulemma tekee useamman sadon kesässä, kävimme leikkaamassa loputkin ja laitoimme nekin uuniin kuivumaan. 


Seuraavan satsin ehkä pakastamme, mutta osa oli pakostakin kuivattava: ruohosipuli on yksi tärkeä muisto Mummista Pojalle ja muutoin kuin kuivana ei sitä hänelle oikein saa. Tyytyväiseltä vaikutti, kun AM laittoi kuvan "tämä on sulle" 😀

Riesakin pistäytyi kylässä; ei ole unohtanut minua. Just eilen sain Kuopiosta kirjeen, jossa lyhyesti ja oikaisten sanotaan, että enempää ei voi tehdä, lääkkeillä on tehty se mitä tälle voidaan tehdä ja piste. Hoitosuhde KYS:ssä päättyy, jatketaan taas täällä päässä. 
Ja ensimmäisen kerran lääkäri mainitsi huomattavasta ylipainosta. Ettäs sen tiedätte. 


Kesä on ihana. 
Piha on täynnä lemmikkejä ja kohta aukeaa kielot, joita meidän pihalla kasvaa myös ihan mahdottomasti. 
Raparperikin - tai oikeastaan kaksi - löytyi viimeinkin ja sen kasvamista odotamme. 
Metsämansikoita ja orvokkeja kasvaa siellä missä mahtuu, lemmikkien välissä. 
Voikukkien on annettu kasvaa; koetamme pelastaa pörriäisiä. 
Saukkiksen lähettämät päivänsinetkin lähtivät itämään ja ovat kuin pieniä perhosia tuossa portaan pielessä kukkalaatikossa. 
Tänä kesänä kehäkukkia kylvettiin Anopille. Hänelle tehtiin viime kesänä oma kukkapenkki, mutta jänikset ja myyrät söivät sinne istutetut kukat. Siksi kylvettiin nyt häneltä jääneitä kehäkukkia. Katsotaan kuinka niiden käy. 

10 kommenttia:

 1. Kuivaisin kanssa ruohosipulia, jos olis kuivuri - en osaa uunissa enkä oikein haluakaan, olen pihilisti ja mietin sähkönkulutusta... kuivaisin myös korvasieniä ja ties mitä muuta! Vaikka porkkanaa, jota vois sitten viskata ruokaan kuin ruokaan.

  Mitä lääkäri sanoi painosta, ei kai se voi neurologiseen vaivaan vaikuttaa? Onpahan pehmeämpi keikahtaa, jos keikuttaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uunissa kuivaaminen on helppoa: kuvasta näkyykin miten pätkityt ruohosipulit levitetään leivinpaperin päälle pellille. Uuni päälle n. 40-50 asteeseen, pelti uuniin ja uunin luukku rakoselleen. Määrästä riippuen pidetään uunia päällä n. 2 tuntia, sitten virta pois, uunin luukku rakoselleen ja pelti jää uuniin.
   Me kuivateltiin noita iltasella, joten jätettiin ne yöksi uuniin. Suurin osa oli aamulla kuivia, mutta paksuimmat oli vielä vähän "nahkeita", joten laitoin uunin vielä uudestaan päälle vähäksi aikaa.
   AM oli sitä mieltä, ettei tuo paljoa sähköä vie - viehän se kuivurikin sähköä. Jos on kiertoilmauuni, homma hoituu nopeammin.

   Uunissa kuivaamisessa on vielä se mukava juttu, että ainakin tuohon ruohosipuliin tulee semmoinen mukava paahtunut maku. Eiliset vieraat ainakin tykkäsi siitä kovin :)
   Meillä on kyllä kuivurikin, mutta se on vielä kaupungissa. Sillä me varmaan olisi tehtykin, ei olisi niin tarvinut vahtia: uunin kanssa touhutessa on aina oltava tarkkana.
   Kuivurilla meillä on tehty pääasiassa kuivalihaa ja kuivattu sieniä. Ja omenoita.

   Ei se kai siitä painosta muuten, huolissaan vaan oli ja se että kaikki mahdolliset vaivat laitetaan nyt samalla ylös. Pikkuvarpaan kynsiä myöten ;)

   Poista
 2. Ruohoo kuivataan, maalla asutaan, hippeillään, huumeita kasvaa nurkissa, kissa haistaa poliisit, naukuu pöllölle - miun maun mukkaan nyt möyhyt jemmaan, miumaoumourrrrrr....sähisee kytille, pöllö lehahtaa komeroon, kaoaa laiton, laillisesti, kuuliaisesti ilmoittaa pöllö - Anteeks iski salamalla piähän nyt en tiiä mittään mistään...ka pyörtyy polliisin käsille, riesainen ihmispolo, säälii poliisi, jättää rauhaan, am ihailee: oot pöllöseni ovelin ja viisain. Yhdessä nauraen he katoavat yöhön rauhaisaan.

  Tarina ruohosipulista eli siis TaRu!!! oikeesti kirjoitin tajunnanvirtaa kun vaan tuli mieleen että pöllö kuivaa ruohoa....hihihiii, sujella salamoi sanasalamat päässä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reps... Ja terveisiä AM:ltä, oli pakko lukea kommentti sille 😂

   Poista
 3. Jotkut pakastaa ruohosipulia esim. jääpalakotelossa. Se on siitä helppo plumppsauttaa ruokosipulia keittoihin yms.

  Teillä tuntuu olevan siellä upeat kukkaniityt. Kielometsässä en vielä tänä kesänä ole käynytkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me mietittiin, että toinen sato pakastetaan itselle juuri tuolla tavalla. Nuo Pojalle menevät oli kuivattava, kun ei olisi muuten säilyneet käyttökelpoisina perille asti.

   Meillä on piha todella kaunis kukkaniitty - ja vielä kun saan tuon alppiruusun täyteen kukkaan, niin... huoh..
   Ja takapihan juhannusruusu ❤

   Poista
 4. Oisit tintannu sitä lääkäriä! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krhm...oikeassahan se lääkäri oli. Tai on. Huokaus.
   Pöllö luonto on heikko - ollut jo monta vuotta :)

   Poista
 5. Ihan tulee muumimammaolo, kun lukeekin uuden sadon säilönnän alkamisesta :) T: Saukkis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kesä on kuitenkin vasta alussa :)
   Lipstikka on kasvanut jo niin suureksi, että pitäisi sekin leikata ja laittaa kuivumaan. En vain ole itse siitä koskaan mitään tehnyt, tiedän vain, että se pitäisi pistää nippuihin ja vaikka katonrajaan roikkumaan, jotta se kuivuisi. Siinä on kovin voimakas tuoksu - muistan kun pari vuotta sitten Myyntisirkkusen kanssa ajeltiin myyntiautoa purkamaan ja Paku-Pojan hytti oli "täynnä" lipstikkaa Äitirakkaan pihalta. Huh huh mikä tuoksu :)

   Poista

Mukava kun tulit vierailulle Pöllönkulmalle.
Jätäthän viestin käynnistäsi - tulisin mielelläni vastavierailulle :)