26 syyskuuta 2023

Luita ja lukemista, puita ja pukemista

Kryptinen otsikko? Niin mullekin, mutta se vaan tuli jostain. 
Tai no. Luut tuli tv-mainoksesta. Siellä mainostetaan kalkki- ja d-vitamiinitabletteja. Siinä sanotaan, että joka kolmas nainen saa luunmurtuman täytettyään 50 vuotta. Ja jos äidilläsi on hauraat luut, riskisi osteoporoosiin lisääntyy. 
No joo, myönnän, minä olen syönyt tuota kyseistä tuotetta, en mainoksen uhrina vaan lääkärin käskystä ja lisäksi D-vitamiinia. (Minun luita kai syö nykyään lääkkeet, luulen ma) 
Mutta mietin sitä, että kun lapsena roikuin iltaisin navetalla, kun mummo oli iltalypsyllä ja join lypsylämmintä maitoa ja muutenkin join sitä lehmänmaitoa joka päivä monta lasillista, niin olisiko luut tulleet kovemmiksi sillä? (Koputan puuta) Kun ei ole koskaan katkennut eikä murtunut, vähän vain nivelet nitkahdelleet ja sillain. 
Että onko sillä oikealla lehmänmaidolla ja kaupanmaidolla eroa 🤔🤔 
Tai kyllä niillä varmaankin on, isä sanoi usein, että hän ei sitä kurria juo ja tarkoitti kaupan maitoa. 

Lukeminen puolestaan. 
Kirjaston sivuille kipaisin tässä iltana muutamana, en vieläkään muista minkä takia, mutta väliäkös tuolla. Mukavaa siellä kuitenkin oli. Saattaa olla, että menin vain katsomaan, mikä on sijoitukseni varaamani kirjan jonossa. Taisi olla 24. 
Löysin sivuilta tämän vuoden Lukudiplomin. No joo, vähän myöhässä, mutta onhan tässä vielä kolme kuukautta ja viikko aikaa. Oho, kolme kuukautta ja neljä päivää. Kolme päivää meni jo. 
No, aikaa on. Kävin listan läpi ja valitsin kirjat jotka aion lukea tai kuunnella. Yksi kirja löytyi kotoa, se on ollut odottamassa vuoroaan jo pitkään, mutta "aina on tullut jotain muuta". Kaksi kirjaa varasin saman tien omasta kirjastosta, koska olivat saatavilla. Ja sitten. Se suurin urakka. 
Muistatte varmaan, kun takki auki kehuin lainanneeni kirjastosta Volter Kilven tiiliskiven, siis Alastalon salissa? Ei päässyt Pukkila edes salin ovelle, kun kirjan kannet lävähti kiinni ja Kilpi palautui kirjastoon 🤦‍♀️
Vaan nyt lainasin kirjan Saatavuuspalvelu Celiasta ja päätin selättää sen. Kirja on siellä kahdessa 18 tunnin osassa, siis yhteensä 36 tuntia! Totesin, että syksy on saapunut, sateisia kelejä varmasti riittää ja lankaa, sitä riittää. (Ja kaupasta saa tarvittaessa lisää...) Katsotaan kuinka monet sukat/lapaset ehdin neuloa kunnes kirja on kuunneltu 😅 
Nyt on sentään saatu jo Petter Filemon Pihlman Pukkilan paikalleen ja eiköhän Malakias Afrodite Härkäniemikin kohta saa piipun valittua... Kirjaa on jäljellä enää vain noin 33-34 tuntia. 
Iltaisin Nukkumattia odotellessa luen Karin Smirnoffin kirjaa Lähdin veljen luo. Jollain tavalla erikoinen, mutta kuitenkin kiehtova kirja. 
Ja tästä pääsen aasinsiltaa pitkin marikan polut -blogin päivitykseen liittyvään asiaan. 
Onko teillä muilla useampi kirja yhtä aikaa luettavana? Vai luetteko kirjan kerrallaan ja siirrytte sitten seuraavaan? Tai luetteko yhtä ja kuunteletteko toista kirjaa - tai vain luette tai kuuntelette - siis kirja kerrallaan? 
Itselläni on se yksi kirja unen odottelua varten, ainakin yksi. Nyt on kesken kaksi, toinen jää nyt vähäksi aikaa odottamaan. Saatavuuspalvelu Celiassa saattaa olla pari kirjaa yhtä aikaa lainassa kuunneltavana; toinen kevyempää aivot narikkaan -kuunneltavaa eli ei niin väliä jos joku kohta jää jonkun ajatuksen jalkoihin ja toinen sitten vähän enemmän keskittymistä vaatimusta. 
Tuo on sinänsä erikoista mun kohdalla, kun keskittymisen ja muistin kanssa on haasteita. Toisaalta, ehkä toi on auttanut molempien parantamisessa 🤔

Puitako? Klapeja oli ilmestynyt pihalle eilen sillä aikaa kun käytiin kirjastossa ja kaupassa. Kiitos ystävämme "Frozenin". Pohdimme mihin ne pinoaisimme ja lopulta ratkaisimme ongelman - sitä varten tarvitsimme yhden puisen lavan. Tai vaihtoehtoisesti vähän puuta mistä teemme sen itse. Siispä kylille ja ajellessa harmaat aivosolut käyttöön. Hmm... Tokmanni on paikka johon kuljetetaan paljon tavaraa, sieltä voisimme saada yhden lavan. Olimme kääntymässä isolle parkkipaikalle, samalla alueella oli muitakin yrityksiä. Yhden yrityksen takana näimme puulavoja. "Saiskohan noilta yhden..?" Mursu meni kysymään ja sisällä oli katsottu kuin haamua 
- Siis tulitko sä kysymään luvan?
- Joo-o..
- Totta kai saat, kun kerran kysyt. Yleensä ne varastetaan. 
Ja niin me tultiin yhden lavan kanssa kotiin ja sen jälkeen ruvettiin puuhommiin eli pinottiin ne pihalle tuodut klapit parin lavan päälle. Meinas tulla hiki ja selkä kipeeks, mutta kaikesta selvittiin. 

Ja lopuksi. Miten se pukeminen sitten vielä tähän päivitykseen liittyy? No ei sitten niin oikeastaan mitenkään. Jos osaisin ommella muutakin kuin suoraa ommelta, niin sitten se voisi liittyä, mutta kun en, niin ei. Tai no jos noiden toistaiseksi ainoiden päälle menevien farkkujen lahkeen suut ompelis siistimmiksi. 
Eli siis rikki mennyt ompelukone on nyt korjattu. Korjaus ja huolto oli niin edullinen, että korjaus kannatti, korjaajakin oli sitä mieltä, että koska vain yksi osa on rikki ja se on vaihdettavissa ja kone on muuten kuin uusi, niin jopa mun vähillä ompeluilla se kannattaa. 
Ainoa vaan, että kun kävin kysymässä olisko kone noudettavissa - piti olla jo eilen - ei ollutkaan. Ja kun päästiin kotiin, n. puolen tunnin ajomatka, niin tuli viesti, että koneen voi noutaa. 

Tällä aloitettiin Alastalon salissa kuuntelu.


10 kommenttia:

 1. Aina on useampi kirja lukusessa. Kuten aiemmin olen todennut, ei kuuntelu ole minua varten. Ulkona lenkillä kuuntelen luonnon ääniä ja omia ajatuksia, neuloessa katson jotain sarjaa, leffaa, telkkaria. Ei minun pää edes pysy mukana, kun olen jotain yrittänyt kuunnella. Ajatuksia tunkee niin paljon mukaan, että juoni katoaa. Mutta aloitankin tänään lukea Alastalon salissa, jonka muutama kuukausi sitten ostin. Katsotaan, miten käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on sen verran huono kielitaito, että jos jotain ulkomaista leffaa tai sarjaa taims haluan katsoa, siihen pitää keskittyä. Kotimaiset menee neulomisen ohessa.
   Ja usein annan Mursun katsoa jotain sitä kiinnostavaa, itse neulon sitä perussukka (tai muuta helppoa, ei sellaista jonka ohjetta tarvitsee seurata) ja kuuntelen kirjaa samalla. Siinä ne menee.

   Poista
  2. Ja se Alastalon salissa 😅, kun sitten ihan "alkuun" päästiin, niin ainakin vielä on ollut ihan viihdyttävää.
   Lukija on hyvä, se edesauttaa asiaa. Jos en pitäisi lukijan tyylistä/äänestä, jäisi kuuntelematta.

   Poista
 2. No nämä kryptisyydet iski minuun täysin... ihanaa sanaleikkiä ja totuutta niiden taustalla. Maan-mutiin jään lukutottumuksineni... jotain vuoropuhelumaista enkunkielistä hömppää on yöpöydällä, sen sivistyneempää ei enää vuosikymmeneen. Kuuntelemalla ei lainkaan... kun en siedä korvissani mitään ylimääräistä!! Ihan taatusti muistisi on terästä ja pysyykin tuolla taktiikalla - UPEAA!! Ja komppaan täysin luittesi alkuperään myös... kun ne on aikanaan saaneet vahvoiksi varttua... niin ne kantaa ihan erilailla kuin nyky-varovaisuus-kulttuurin "varjellut luut"...
  Syötävänsuloista on myös puikoillasi.... ranteen nivelet ja sormien eriytyvät liikkeet siis myös treenissä sulla aktiivisesti - hih...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kateeksi käy, kun pystyt lukemaan enkuksi.
   Just eilen illalla löysin yhden enkunkielisen kirjan, minkä Poika ostatti mulle... krhm... NELJÄ vuotta sitten, kun oltiin yhdessä Siskon (tätinsä siis) luona. Sanoi, että tykkäisin siitä ja sanoi, että kyllä sä siitä selviät... Ehkä jonain päivänä 😊
   En tiedä tarkoititko tuolla, ettet siedä korvissasi mitään ylimääräistä, ihan konkreettisesti kuulokkeita, nappi -sellaisia vai ääniä, mutta siihen kommentoin, että mulla on ihan tavalliset kuulokkeet, joita käytän niin puhelimella kuin muillakin laitteilla. Nappikuulokkeet olen hylännyt aikaa sitten, korvat ei tykkää. En kyllä tiedä mitä kuulo tykkää kuulokkeista noin muutenkaan, mutta joskus on vaan pakko kuunnella jotain, kun tinnitus häiritsee niin paljon.

   Poista
  2. Ei kannata kadehtia - enkunkieliseen tekstiin oli PAKKO syventyä hakiessani opiskelemaan, kun tiesin opintomateriaalin olevan vain enkuksi - luin Daniella Steeliä ennen pääsykoetta ja osaan yhä tunnustaa rakkauteni lukuisin adjektiivein... auttoi se pääsemään kyllä opintoihinkin - hih!! Opiskellessa oli pakko kehittyä vuoropuhelumaisesta hömpästä asiatekstiin, mutta taannuin samantien, kun opinnot päättyi... taantumista lienee sekin, että nyt luen nuortenkirjoja Tahereh Mafia, Alice Osemani ja yhä uudelleen Roald Dahleja... motivaationi on puhutun enkun ylläpito.
   En tiedä miksi korvani on niin arat... niissä inhottaa kaikki, korvisreiätkin annoin kasvaa umpeen jo parikymmentä vuotta sitten, kun nekin "puristi" - eli ei mitään korvilleni... pipojen ja huivienkin on jäätävä selvästi ylle tai sitten alle... avoimin korvin vain siis kuuntelen ohikiitäviä hetkiä (arkea ja sunnuntaita) - luonnon äänet on parhaita!
   Innostuisitkos aikamatkalle valokuva-albuemien maailmaan... minut haastettiin facessa ja viikonloppuna sitten innostuimme kaivamaan kinofilmiajat esille - kyllä naurettiin ja hymyilyttää vieläkin! Olisi ihanaa nähdä teidän blogiystävien "historiaa" myös!! Ehkä toisi iloa Sinullekin se matkailu vanhoissa albumeissa.

   Poista
  3. Roald Dahlin kirjat ovat mainioita. Tosin Oswald -sedän seikkailut (mikähän kirjan nimi mahtoi olla - Oswald-eno!) jäi kesken, ajan puutteen vuoksi ja jostain muusta syystä - aikamoista menoa oli Oswaldin elämä... Nilviöt ja Iso kiltti jätti 🧡
   Valokuvahaastetta täytyy miettiä ja vähän kysellä läheisiltä antavatko luvan vanhojen kuvien julkaisuun - muutama kuva on mielessä....
   Tästä ei ole kauaa kun Pojan ja Ystävänkin kanssa katseltiin vanhoja kuvia.

   Poista
 3. Alastalon salissa oli kyllä varsin rattoisa tunnelma :) Luimme sen yhdessä erään ystäväni kanssa, vuosia jahkailimme että vielä jonain päivänä. Voin ehkä suositella myös Kilven Bathseba-nimistä vanhaa pikku kirjaa, siinä oli todella kaunista kieltä. Luin se kauan sitten tenttiin.
  Mullahan on aina useampi kirja kesken, äänikirjana kuuntelen vain enkuksi (harvoin ruotsiksi), pysyy mielenkiinto yllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuunnellut Alastalon salin tunnelmia nyt sellaiset yhdeksän tuntia ja täytyy sanoa, että jaarittelusta huolimatta ja ehkä jopa juuri sen vuoksi olen viihtynyt kirjan parissa yllättävän hyvin :) Miten onkin joku pystynyt kirjoittamaan parrasta, keinutuolista, kahvikupin valinnasta - lähes mistä tahansa niin pitkään, hartaasti ja tarkasti, mutta silti ainakin minun korvaan hymyn huulille nostattaen.
   Itsekseni hihitellen olen sitä kuunnellut samalla neuloen, kun Mursu katselee tv:tä - mukavasti kuluu illat molemmilla :)
   Ja kiitos, lisäsin Bathseban lukemattomien loputtomalle listalle.

   Poista
  2. Se on kyllä hauska teos. salavihkaa aukeavat kylän valtarakenteet ja muut suhteet :)

   Poista

Mukava kun tulit vierailulle Pöllönkulmalle.
Jätäthän viestin käynnistäsi - tulisin mielelläni vastavierailulle :)