15 syyskuuta 2023

Arjen paljastuksia - haaste Repolaisen blogista

Pitkästä aikaa päätin tarttua haasteeseen; otin ja nappasin Repolaisen blogista Arjen paljastuksia -haasteen. 
Kannattaa varata aikaa, kärsivällisyyttä, vähän syötävää ja juotavaa mukaan, kysymyksiä olikin enemmän kuin aluksi luulin. Voi olla hyvä varautua vaikka nokosilla välissä 😉

Arjen paljastuksia - Milloin?

VAIHDAT LAKANAT
En mitenkään säännöllisesti, muutaman viikon välein. Tyynyliinat vaihdan "siinä välissä" eli yhdellä lakananvaihtovälillä käytetään ainakin parit tyynyliinat 😊

VAIHDAT PYYHKEET
Käsipyyhkeet viikottain, Mursu ottaa itselleen puhtaan kylpypyyhkeen silloin kun siltä tuntee. Itse käytän kylpytakkia, jonka pesaisen... No, tarpeen mukaan. Yksi kylpypyyhe on hiustenkuivausta varten, se ei juurikaan puhtaiden hiusten kuivaamisessa likaannu, joten... 

PESET PEITOT JA TYYNYT
Meidän tyynyjä ei voi pestä, mutta niiden irtopäälliset pesen pari-kolme kertaa vuodessa, ainakin Mursun tyynystä. Peittojakaan ei välttämättä tule pestyä vuosittain, kun kesällä nukutaan pelkällä pussilakanalla ja maalla voi talvella pestä peitot pakkaslumella ja sen jälkeen jättää ne pakkaseen.

PESET HIUKSET
Hmm... kerran viikossa tai sitten toisenkin, jos oikein ahistaa niiden likaisuus. Kun ne tuntuu naapurin sanoin siltä, että "rouva on kammannut hiuksensa porsaankyljyksellä" 😋
 

FÖÖNAAT HIUKSET
Silloin kun oon lähdössä johonkin kauppaa tärkeämpään paikkaan. Muutoin mennään ihan sillä mihin ne kuivuu. Aamulla käytän kampaamiseen vettä suihkepullosta ja viispiikkistä - lyhyissä hiuksissa on puolensa 👍
Talvella taas kauppareissuilla föönaamisen korvaa pipo

KÄYT SUIHKUSSA
Kerran viikossa - käsitöitä tehdessä ei kauheesti hikoile... Meillä on perinteinen ämpäri-vati systeemillä toimiva sauna - jossa tosin käytämme retkisuihkua, joka on kätevä! Suunnitelmissa on saunaremontti jonka yhteydessä asentaa kuumavesivaraaja ja suihku. Ensi kesänä sitten. Nyt on hyvä näin.

VAIHDAT HAMMASHARJAN
Kun se rupeaa muistuttamaan auton alle jäänyttä piikkisikaa 😢

SHEIVAAT
Sääret pari kertaa kesässä. Onkohan niin, että kun on iän mukanaan tuomaa näön huonontumista, niin on iän mukanaan tuomaa säärikarvojen vähenemistäkin 😜

PUHDISTAT HIUKSET HARJASTA
Mun harjassa on enemmänkin pölyä eli se täytyy pestä parin viikon välein. Lyhyistä hiuksista huolimatta käytän sitä ns. takkuharjaa. 

KÄYT PUNTARILLA
Pari kertaa vuodessa. Vaatteet kyllä kertoo missä mennään. Valitettavasti esim. farkut, joita pidän nykyään harvoin, ahistaa senkin kerran kun vedän ne jalkaani.  Yllätyksekseni ne ahdistikin vähemmän kuin luulin, eli meni jalkaan lähes suit sait, vaan kun olivat iän ikuisen vanhat niin, hups.... Pakuun kiivetessä, yksi kulunut kohta sanoi riiips - ja se niistä farkuista. Ihmisen olisi siis ostettava vaatteita useammin 😂

TEET RASKAUSTESTIN
En oo koskaan tehnyt itse, kaupungin laboratorio hoiti asian mun puolesta. Nykyään ei enää tarvitse..

VAIHDAT SUKAT
Krhm.... Jos mä sanon, että kerran viikossa 😂 tai kahdessa... Kun siis kotonahan mulla on aina villasukat, ne mitkä nyt sattuu jalkaan osumaan, niitä kun on sängynvieressä ja sohvanvieressä ja joka puolella. Mutta sitten kun lähdetään kauppaan, mä laitan sukat, siis kylmällä kelillä. Niin eihän ne sukat oo jalassa kun tunnin-pari. Ja näin kesällä ei crocseissa oo sukkia ollenkaan.  Ja talvellakin, jos mennään vaan tohon kyläkauppaan, niin mulla on villasukat ja Reiskat 🙈

PESET RINTSIKAT
Silloin kun muutenkin pyykkiä. Tai jos tarvin jotkut tietyt rintsikat vaikka seuraavana päivänä, niin pesen ne tietty käsin heti. 

PESET PYYKKIÄ
Silloin kun tarvii eli sitten kun vaatelipastot alkaa olla tyhjentyä..

IMUROIT
Harvoin. Keskilattialta silloin kun on tulossa vieraita. Silloin kun villakoirat rupee murisemaan ja järsimään nilkkoja, Mursu ottaa imurin ja hyökkää niiden kimppuun sohvien ja sängyn alle ja nurkkiin. 

SIIVOAT
Siivoamiseen kuuluu varmaan paikkojen järjestely ja pölyjen pyyhkimen? Paikkoja järjestelen tyyliin koko ajan, mutta ei se näy missään. Kaikki on aina väärässä paikassa ja jos joku paikka onkin siisti, se on sitä korkeintaan kolme päivää. Pölyt pyyhin siinä vaiheessa, kun kirjahyllyyn jää sormenjäljet. 

LUUTTUAT LATTIAT
Lattioiden luuttuaminen ei kuulu tapoihin. Meillä on niin vähän paljasta lattiaa, syynä se, että  kun on mattoja, on talvella lämpöisempää. Mutta silloin tällöin pesaisen kahvilla pienen läntin lattiaa tuosta keittiön ja olohuoneen väliltä, kun tuon kahvit tänne olohuoneen puolelle. Mäntylattian pesu maitokahvilla on trendikästä. Tai itse asiassa se on vaniljasoijajuomakahvia 😜

PESET IKKUNAT
En pese, olen vain assistenttina. a) olen liian lyhyt b) lopetin ikkunoiden pesun siihen, kun olin  pessyt ikkunat ensimmäisessä yhteisessä kodissamme ja sain Mursulta kotiin tultuaan kommentiksi "ai, sä oot hankkinut meille sälekaihtimet"

KÄYT MATTOPYYKILLÄ
Lapsena mummulan rannassa mummun kanssa pestiin mattoja, sitten meni monta monta vuotta etten käynyt mattopyykillä. Nyt tänne maalle muutettuamme on taas omalla pihalla pesty mattoja. 
 

PESET VESSAN
Tarpeen mukaan ja aina kun on tulossa vieraita. Meillä siitä huolehtii kumpikin. 

PUHDISTAT LIESITUULETTIMEN
Pari kertaa vuodessa.. Seuraava puhdistus on varmaan uuden hankinta.

PUHDISTAT LATTIAKAIVON
Nykyisessä veskissä riittää lattiakaivon kastelu parin viikon välein, kun peseytyminen tapahtuu saunassa (ulkosauna). Kaupungissa asuessa puhdistin vähintään kerran kuussa, vaikkei se mikään miellyttävä tehtävä ollutkaan. Yläkerran asukas ei ollut puhdistanut omaansa varmaan koskaan ja se aiheutti vesivahingon meille ja vielä kahteen alempaankin kerrokseen. Kuvien perusteella näytti kuin siellä kaivossa olisi ollut joku kuollut elukka - YÄK! 

PUHDISTAT PÄÄKOPPASI
Teen sitä eri tavoin; kolmen tunnin puheluilla eri ihmisten kanssa, maailmanparannusmatkoilla, kirjoittamalla - kyllä pääkoppaa tulee puhdistettua melko lailla viikottain tai ainakin parin viikon välein.

TARKASTAT KUIVAKAAPIN SISÄLLÖN
Kyllä se kaiken varalta kerran vuodessa tulee käytyä läpi, vaikka ei meillä juuri mikään vanhene. Mutta on siellä jotain niitä, joista päiväys on jo mennyt, "no kyllä nää voi vielä käyttää", mutta joita ei sitten vieläkään tule käytettyä. Kun niitä tarpeeks kauan siellä kaapissa hautoo, niin jossain välissä ne heittää pois. 
 

SIIVOAT JÄÄKAAPIN 
Jääkaapissa on sama juttu; ei siellä mikään juuri pääse vanhenemaan. Ehkä jotkut maustetahnat tai sellaiset. Siivota sitä ei sen kummemmin tarvitse, kun ei se sotkeennu. 

KÄYT KAUPASSA
Joka toinen tai kolmas päivä. Vähän riippuu, mitä muita asioita meillä noihin lähimpiin keskuksiin on. Joskus jään kyllä kotiinkin, kun Mursu lähtee kauppaan, mua ei onneksi tarvita aina mukana.

LEIVOT
Suunnilleen kerran vuodessa.

TEET RUOKAA
En oikeastaan koskaan. Pari keittiönpolttoyritystä on tuonut mulle ruuanlaittokiellon, joten ainoat mitä saan tehdä, on pizzan lämmitys uunissa ja mikron käyttö. Raparperikiisseliä saan keittää...  Mursu hoitaa meillä kokkauksen. 

TILAAT RUOKAA
Voisin sanoa, että joka päivä: Mursu-service toimittaa. Oikeasti asutaan sen verran syrjässä, että tänne ei toimita foodorat ei woltit ei kotipizzat eikä muut.
Meillä on kyllä oma pizzeria kylällä, mutta heillä ei oo kotiinkuljetusta. Sinne voi soittaa tilauksen etukäteen ja käydä itse noutamassa sen - meiltä ei onneksi ole sinne pitkä matka, voisi melkein vaikka juosten kipaista hakemassa. 
 

SYÖT HERKKUJA
Vaikka joka päivä, jos vaan on tarjolla. Yritän hillitä niiden ostamista ja syömistä, mutta liha on heikko. Välillä onnistun paremmin ja tosi usein huonommin. 
 

SYÖT IRTOKARKKEJA
Irttareita syön aika harvoin, muutaman kerran vuodessa. Kunpa pääsisin yhtä hyvin eroon muistakin karkeista ja suklaasta. 
 

SYÖT JÄTSKIÄ
Ainakin silloin kun jätskiauto käy tuossa postilaatikolla - tai jos mä en ehdi sinne, niin se pysähtyy meidän pihatien suussa, sitä minä sanon palveluksi!
Ja silloin syön jätskiä kun käyn Äitirakkaan ja Tunturiruipelon luona yökylässä; siellä saa aina iltapalaksi jätskiä 🍨

KÄYT LÄPI VAATEKAAPIT/VAATEHUONEEN
Viimeksi silloin kun muutettiin kaupungista tänne maalle. Nykyään heitän/pistän vaatteita pois sitä mukaa kun ne on käytetty loppuun.
 

OSTAT UUSIA VAATTEITA
Uusia vaatteita ostan nykyään vain kun tarvitsen. Muuttoa tehdessä neljä vuotta sitten huomasin, että mulla on niin paljon vaatteita, että en tarvitse moneen vuoteen uusia vaatteita, korkeintaan sukkia ja alusvaatteita. 

PESET AUTON
 Meidän (S)Eniilin pesun hoitaa nykyään sade. Se on niin iso auto, että ainakaan minä en ylety sitä pesemään 😂 Ehkä painepesurilla jossain vaiheessa voidaan vähän sitä huuhtaista
 

VAIHDAT RENKAAT
Samasta syystä, eli auton koosta johtuen, autohuollon pojat vaihtaa (S)Eniilin renkaat, ne kun saa nosturilla auton ylös. Mutta oon mä sujuvasti auttanut kun vanhaan autoon vaihdettiin kesärenkaat; osaan käyttää tunkkia eli osaan katsoa mihin kohtaan se laitetaan, ja osaan katsoa miten päin mikäkin rengas laitetaan. 
 

SIIVOAT LÄÄKEKAAPIN
Oisko kerran 1,5 vuodessa 🤔 Meillä on Mursun kanssa molemmilla sellaiset lääkearsenaalit ja kun niitä välillä fiksaillaan, niin jää harmi kyllä käyttämättömiä lääkkeitä, jotka pitää palauttaa apteekkiin. Kun niitä sitten keräilee palautettavaks, niin samalla tulee käytyä lääkekaappikin läpi, jos siellä on jotain vanhaks menneitä särkylääkkeitä tms. 

TARKASTAT PALOVAROITTIMINEN
Kerran vuodessa, 11.2. Siitä tuli tapa kun kaupungissa kävi useampana vuonna em. päivänä partiolaiset tarkistamassa palovaroittimet. Ja siitä tuon päivän aikoihin yleensä muistutellaan monta kertaa, niin ei se pääse unohtumaan.

KÄYT KIRJASTOSSA
Ihan muutama päivä sitten hain neljä kirjaa, jotka olin varannut. Ihan niin usein ei enää tule käytyä kuin kaupungissa asuessa kuin 300 m:n matka on kasvanut 30 km:iin. Enemmän tulee kuunneltua äänikirjoja.
Onneksi kirjastoilla on nykyään nettisivut ja varausmahdollisuus, niin voi varata/tilata kirjat etukäteen. 

KÄYT MUSEOSSA
Eipä juuri tule käytyä, kun ei ole kaveria kenen kanssa käydä. Viime käynnistä on pitkä aika.

KÄYT TEATTERISSA
Sama juttu kuin museoiden kanssa. Kesäteattereissa vuoden parin välein. Menneenä kesänä piti mennä, mutta tuli sitten muuta "ohjelmaa" sen tilalle.

KÄYT LEFFASSA
Katson leffoja kotona omalla sohvalla. Voi ottaa torkut välillä. 
Olen viimeksi käynyt leffassa kahden nuoren herrasmiehen kutsumana katsomassa Risto Räppääjää - varmaankin noin 13 vuotta sitten... 

KÄYT RAVINTOLASSA
Jos joku tarjoaa 😄

KÄYT METSÄSSÄ
Saisko sinne asfaltoidut polut? Ei vaan. Kävisin niiiiin mielelläni, mutta huonolla tasapainolla varustettuna mun metsäretket on koko lailla tehty. Viimeinen metsäretkeni muutamien vuosien takaa muistetaan "sammaleiden tutkimusretkenä".. Muutaman kerran humpsahdin polvilleni - kompastuin heinään!- ja hillittömän naurukohtauksen vuoksi en meinannut päästä ylös. Onneksi ystävät auttaa aina. Samat ystävät nätisti näyttivät kartasta vaivihkaa reitin "jos sä meet tosta nyt tonne ja käännyt sitten vasemmalle, niin meidän mökki on tossa, tää mäki on aika jyrkkä" eli vink vink, menisit sä mökille, niin me jatketaan 😂😂
Näin me tehtiin ja ratkaisu oli ihan hyvä, olen kiitollinen ystäville

HUOLEHDIT KUNNOSTASI 
Hyvin syöminen ja nukkuminen on myös kunnosta huolehtimista, eikö olekin? 

SOITAT ISÄLLE/ÄIDILLE
Äidille soitan vähintään kerran viikossa.
Isälle juttelen silloin tällöin mielessäni.

SOITAT ANOPILLE
Anopillekaan ei voi soittaa, mutta hänelle istutetun kukkapenkin luona käyn välillä kertomassa kuulumisia. 

SOITAT LAPSELLE
Viikottain? No ainakin joka toinen viikko. Yritän antaa olla rauhassa...

SOITAT INSTRUMENTTIA
No kun en osaa. Haluaisin osata soittaa saxofonia 🎷

KUUNTELET MUSIIKKIA
Usein silloin kun päivitän blogia. Tällä hetkellä YouTubesta soi Samu Haber.
Joskus myös kun oon yksin kotona, kuuntelen musiikkia kovalla, vaikka oikeesti en tykkää metelistä. 

NÄET VANHEMPIASI
Joskus käydään Äidin luona useammin, joskus on parinkin kuukauden väli. 

NÄET LAPSIASI
Parin-kolmen kuukauden välein. Riippuu vähän siitä mitä Poika tekee, millainen tilanne opiskeluissa on menossa. 

VALEHTELET
No joskus voin pienen valkoisen valheen laskea, mutta ennemminkin niin, että jätän kertomatta asioita joita ei suoraan kysytä. 

KOMENNAT PUOLISOASI
En komenna, vaan pyydän.

ITKET
Itken aika herkästi; niin ilosta kuin surustakin.
Viimeisimmät itkut olen itkenyt enon muistotilaisuudessa, kuunnellessani vanhaa kotimaista iskelmää ja muistellessani miten pikkutyttönä sain kuunnella toisen enon kanssa lauantai-iltaisin iskelmiä c-kaseteilta enon valmistautuessa "kylille lähtöön" 🧡 
Hassua kyllä, iloiset muistot lapsuudesta toivat kyyneleet silmiin - ehkä onnesta, että olen saanut elää ne?

OLET ERIMIELTÄ PUOLISOSI KANSSA
Hmm... tää on paha 😄 Silloin kun muistellaan jotain vanhoja asioita. Muistelut päättyy monesti hyväntahtoiseen lausahdukseen "nii-in, kummalla meistä se muistiongelma on"
 

RIITELET IHMISSUHTEESSASI
Onko mököttäminen riitelemistä? Jos on, niin silloin kun mua ei kuunnella tai asioita ei tehdä mun mielen mukaan. 
Jos ei oo, niin en riitele, olen oikeasti unohtanut riitelyn jalon taidon. Ja mitenkä sen voi unohtaa? Riesan kanssa elämää opetellessa ei ollut tarmoa eikä voimia riitelyyn, enkä oikeasti osannut huutaa - ja huutaminenhan on osa kunnon riitaa. Kun tuon kaiken muutaman vuoden aikana unohdin, jäljelle jäi vain mökötys ja kiukuttelu.

PYYDÄT ANTEEKSI
Jos tunnen aiheuttaneeni toiselle pahan mielen, sanonut rumasti.
Jos olen jättänyt tekemättä jotain minkä lupasin tehdä.

SANOT PUOLISOLLESI, ETTÄ RAKASTAT TÄTÄ
Joka päivä. 

SANOT LÄHEISILLESI, ETTÄ RAKASTAT HEITÄ
Yritän muistaa sanoa mahdollisimman usein, kerran viikossa ainakin. 

4 kommenttia:

 1. Siinäpä olikin yksi jos toinenkin paljastus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika monta kysymystä ja monta paljastusta - paljastinkohan liikaa 🙈

   Poista
 2. Oiiiiiiih - olipas mukavaa luettavaa... jotenkin ihan kuin ois istuttu nokakkain ja rupateltu kaikki arkiset asiat kerralla, hih!! Eikä tehnyt tiukkaakaan lukea kerralla - oli mukavan soljuvaa. Mut aikanaan - kun itse vastailin, niin taisin täyttää kokonaisen viikon, heh heh!!
  Iloa ja energiaa pimeneviin päiviin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 😅 Totta puhuakseni minäkin olin vastannut puoleen kysymyksistä jo aikaisemmin, mutta hoidin hommaan loppuun nyt, kun oli "kirjoitusmoodi" päällä 😊

   Poista

Mukava kun tulit vierailulle Pöllönkulmalle.
Jätäthän viestin käynnistäsi - tulisin mielelläni vastavierailulle :)