Suurrikollinenko?

Lupasin kertoa tiistai-illan kommelluksistani, matkalla käsityökerhoon. Kirjastohan on normaalisti auki niin, että vain viimeisen tunnin ajan se on suljettuna ja saamme olla ihan keskenämme ja kirjastonhoitajammekin ehtii mukaan.

Virallinen aika kerholle on 18-20, mutta suurin osa meistä on paikalla jo heti viiden jälkeen iltapäivällä, useimmat, kuten minäkin, käy ensin hoitamassa varsinaisia kirjastoasioita; palauttamassa luettuja kirjoja ja tarkistamassa palautetut hyllyn - sieltä löytyy yleensä parhaat kirjaat. Niin nytkin. Löytyi kaksi kirjaa.

Menin automaattilainauspisteelle ja kuten ennenkin, luetutin korttini. Naapurikunnan kortin, joka on yhdistetty meidän kaupungin kirjastoon jo ties kuinka ja kauan sitten sitten. PIN-koodi väärin. Ei mitään uutta - siihen on kaksi vaihtoehtoa, ja aina se menee eka kerralla väärin. Kokeillaan uudestaan. "Ei lainausoikeutta" Mitäh? No minähän en tuommoisia koneita usko, vaan kokeilin uudestaan. "Ei lainausoikeutta" No johan nyt on kumma. Mitä ihmettä ne on tehneet sen viikon aikana, kun kirjastot oli kiinni ja tekivät Päijät-Hämeen alueen kirjastojen tietokantojen yhdistämistä.

Kiltti kirjastonhoitajamme sitten otti korttini ja sanoi, että
- Jos sulla on jotain maksamattomia maksuja.
- No ei ole, kun viimeksi just maksoin *nolo*
- Jaa niin, kun sulla oli tää naapurikunnan kortti.
- No niin on, ollut jo monen monta vuotta.
- Jos ne on sieltä?
- No ei kai, enhän mä ees muista koska mä oon käynyt siellä (missähän siellä muuten on ees kirjasto...)
Kaveri seisoo vieressä nauramassa, oli ollut ottamassa kopioita :D
- No, ne voi olla tosi vanhojakin...katsotaas... Joo-o, kyllä täällä kuule on maksamattomia maksuja!
- Eikä! Koska ne on tulleet? Ja paljonko siellä on, onkohan mulla edes rahaa mukana?
Kaveri vierestä: - Paljonko siellä on, mä voin maksaa kun oon tolle velkaa?
- No ei nää oo kun 1,20 euroa - noin, nyt ne on kuitattu! Ne oli vuodelta 2012.
- Täh? On mulla täällä sen verran. Toi on se vuosi mistä mä en muista mitään, olenkohan mä edes käynyt tuolloin kirjastossa?!
- Joo, ne on jo maksettu, nyt se kortti toimii taas :)

Että näin toimii meidän kirjasto, jossa voi lainata kirjoja järjestyksenvalvojakortilla, kelakortilla - kunhan on vaan joku jolla todistat henkilöllisyyden.

KIRJASTONTÄDIT ON KYLLÄ YSTÄVÄLLISIMPIÄ ASIAKASPALVELIJOITA <3
Että tämmönen, oikea talous-rikollinen teidän kanssanne elää.

Kommentit

 1. Meillä ei tuollaisille talousrikollisille edes huomautella vielä maksamattomista veloista - pitää päästä jo lähemmäs kymmentä ennen kun huomautetaan ;-)

  Tänään just kävi asiakas ja toi kirjan joka oli päivän myöhässä. Pahoitteli, ja kysyi, selviääkö sättimisellä vai meneekö maksuksi. Sanoin sille, että näin pienestä ei edes sätitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kyllä aina kiltisti maksan kaikki sakkoni, tuonkin olisin maksanut, mutta kun oli vissiin sitten jo vanhentunut :D

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Nii-i, ajattele! Tällasen kanssa oot sinäkin tekemisissä :) Ja tiiätkö muuten mitä? SINÄ oot ollut ihan ensimmäinen, joka on aikanaan, eli 15.3.2010 kommentoinut mun blogia, silloin kun Vuodatuksen puolelle sen perustin, tällä samalla nimellä :D
   Kiitos kun oot pysynyt matkassa mukana - siitäkin huolimatta, että mä oon tämmönen pahis.... ;)

   Poista
 3. Mulle tuli eilen sekä tekstari, että sähköposti meidän kirjastosta. Kehotettiin pikimmiten palauttamaan myöhässä oleva aineista. Kotiliesi käsityöt- lehti olis kuulemma pitänyt palauttaa jo 13. 4 ja nyt pitää maksaa euro sakkoa. Muuten hieno homma, mutta kun mä oon palauttanut kyseisen lehden 13. 4. Menin sitten kirjastoon selvittämään asiaa. Siellähän se lehti oli omalla paikallaan lehtihyllyssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No just! Onneksi löytyi. En tiedä löytyikö sitä yhtä äänikirjaa koskaan, mitä multa karhuttiin, ja jota ei ainakaan meiltä ole löytynyt. Se merkittiin vaan kadonneeksi, eikä mun tarvinnut sitä maksaa, onneksi. Mutta siitä opin, että otan aina kuitin, kuin palautan kirjoja itsepalveluautomaatilla - onpa jotain millä todistaa, että oon palauttanut.
   Mulle tulee sähköpostimuistutus, kun eräpäivä lähestyy, sekin on hyvä palvelu tällaiselle muistiongelmaiselle - ja varsinkin kun on välillä useilla eri eräpäivillä olevia kirjoja lainassa.

   Poista
  2. Mullekin tulee sähköpostiin palautuskehoitus päivää ennen eräpäivää ja vielä toinen samana päivänä. No nyt ne oli tulleet jo viikko takaperin ja olin palauttanut lehden ajoissa.
   Oliko se kadonnut äänikirja ollut sulla kuitenkin lainassa.

   Poista
  3. Kyllä se mulla lainassa oli ollut, ja olin palauttanut sen, muistan ihan selvästi. Onneksi meidän kirjastonhoitaja uskoi mua, kun sanoin, että mä olen etsinyt sitä joka paikasta, meillä ei ole lapsia (vaikka se olikin lasten äänikirja :D ), jotka olisi voineet sitä kuljetella tms.
   Mä en aikaisemmin ottanut sitä palautuskuittia, tarkistin vain siitä näytöltä, että se automaatti kuittasi kaikki palautetuiksi mitä palautinkin, mutta se katosi johonkin matkalla - se on mysteeri mihin se joutui; ei sitä meillä ei ole eteen tullut, joten kyllä se tuolla kirjastossa täytyy olla. Tai siis se on lähtenyt takaisin sinne kirjastoon mistä se mulle tilattiinkin - siinä välissä on täytynyt tapahtua jotain. En ymmärrä. Mutta se on nyt merkitty kadonneeksi.

   Poista

Lähetä kommentti

Mukava kun tulit vierailulle Pöllönkoloon.
Jätäthän viestin käynnistäsi - tulisin mielelläni vastavierailulle :)