18 heinäkuuta 2023

Akkojen juttuja

Sartsa kertoi blogissaan käyneensä Verlassa ihailemassa ja kuvaamassa patruunan pytinkiä ohimennessään. On se kyllä komea ja kyllä minäkin, niin kuin Sartsakin, siellä voisin asua, jos joku siivoaisi ja huolehtisi paikoista. Mursukin muuttaisi sinne mielellään, siellä on niin paljon "askartelutilaa" meille molemmille, sekä sisällä että ulkona. 
Tuolla Sartsan päivityksen kommentissa lupasin kertoa tarinan Akkapatikasta, joka yhtenä vuonna suuntautui Verlan maisemiin. 

Ensin vähän taustaa Akkapatikalle - mullahan on aina tapana aloittaa aasta ja selvittää asiat hartaasti ja perinpohjaisesti. 
Äidin puolen suvun, siis lähinnä äidin, tätien, enojen, serkkujen ja heidän lasten kanssa on ollut tapana viettää laskiaisriehaa Mummolassa, yhden enon kodissa. Koska isolla porukalla on kivaa, keksittiin ruveta järjestämään Syyspatikka, milloin missäkin. 
Eihän sekään riittänyt, vaan me reippaat naisihmiset keksittiin, että siinä laskiaisriehan ja syyspatikan välissä järjestetään Akkapatikka. Keväällä, juuri siinä kesän korvalla, kun luonto on pukeutunut kauneimpaan vihreään pukuunsa. 
Akkapatikassa oli kaksi sääntöä: 
1) siellä oli vain naisia, miehiä ei mukaan huolittu. Miehistä sai kyllä puhua jos olis tarvis. 
2) se oli täysin munaton päivä eli edes eväänä ei saanut olla munaa. Jos leivän päällä olisi ollut kananmunaa, sai rangaistuksen. Niitä ei koskaan tarvittu, vaikka läheltä piti: minä olin leiponut mukaan muffinsseja ja taikinassahan oli tietenkin kananmunaa!! Mikä virhe 🙈 Mutta selvisin rangaistuksetta, koska kyseessä oli jälkiruoka, kahvin kanssa nautittava herkku. 

Verlaan tämä liittyy siten, että eräänä keväänä Akkapatikkamme suuntautui sinne. Ennen pahvitehtaaseen, tehdasmuseoon ja puuhiomoon, makasiineihin ja puoteihin tutustumista oli ohjelmassa tietenkin se varsinainen patikka luonnossa. Ja tärkein: eväiden syönti. 
Nyt en ole moneen vuoteen Verlassa käynyt enkä ihan päässyt kartalle, mutta ainakin vanha kaupparakennus varmaan on paikalla ja melkein sen vieressä oli ainakin ennen Verlan Kievari, onko se vaihtanut nimeä? No, joka tapauksessa, niiden taakse metsään suunnistimme, polkuja pitkin patikoimme ja päädyimme lopulta laakealle kalliolle, josta tapasimme seurueen nuotion ääreltä. He tekivät lähtöä, me pyysimme heitä jättämään hiilloksen meille, sammuttaisimme se kyllä lähtiessämme. Paistoimme makkarat ja söimme eväät ja pakkasimme lopulta omat tavaramme. 
Oli aika varmistaa, että hiillos on sammunut, joten yksi vesipullo olisi uhrattava. Taskumatti, olisiko ollut Leijona -pullo 🦁 Samaan aikaan kun kallistin pulloa hiillosta kohti kuului hätääntynyt ääni: "Älä hyvä tyttö hyvää ainetta maahan kaada!"  No enhän minä, vettä tämä vain, katsos. 
Kallion laelle oli saapunut paikallista väkeä, kyseessä oli ko. alueella kiertävän luontopolun avajaiset. Me kerroimme ketä olemme ja saimme kutsun liittyä joukkoon. Meitä ei tarvinut kahta kertaa pyytää - jos olette yhtään tulleet Pöllöä tuntemaan, niin voitte vain arvuutella, millaisia ovat Äitinsä ja tätinsä...
Kiersimme luontopolun, kuulimme alueen kasvustosta ja paljosta muusta. Lopulta palasimme kylälle ja mekin saimme vielä kutsun osallistua pullakahville, olisiko nykyinen kollamakasiini, jos karttaa oikein tulkitsin. Eikä siinäkään vielä ihan kaikki 😮 
Pullakahveilla järjestettiin arpajaiset ja vaikka me vähän taidettiin kursailla, kun eihän me nyt oikein oltu edes niitä "oikeita vieraita", sattumalta mukaan osuneita, niin meillekin arpalipukkeet tyrkättiin.
Ja kyllä vain: joku meidän porukasta sen pääpalkinnon, neljän hengen risteilyn voitti! Ja ihan vilpittömästi onnittelivat muut meitä.  
Ihan huippupäivä, kun tuon kaiken jälkeen vielä mentiin tutustumaan itse tehtaaseen ja katsomaan "Verlan Marian" jalanjälkiä pahvitehtaalla.  
Eikä käsityömyymälöitä tietenkään voi unohtaa.

Sellainen tarina Verlasta - ja Akkapatikasta. 
Akat ovat etsineet porukalla myös geokätköjä, olleet patikalla sen verran aikaisin keväällä, että kun tulet lämmitti laavua ja pahuksen ruma lepakko kömpi laavun nurkasta esiin ja syöksähti Pöllön vaaleaa takkia kohti, sai Pöllö jalat alleen ja tienoo varmasti kuuli, että Akat on reissussa...
Ehkäpä elvytämme Akkapatikan ensi keväänä, sellaisena kevyempänä versiona. 

8 kommenttia:

 1. Ihana tarina hauskasta päivästä, hienoa, että uskalsitte mukaan avajaisrientohin. T Saukkis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saukkis 💗
   Irwinin sanoin "se oli sitä surutonta nuoruusaikaa" 😂 Silloin oli kunto kaikin puolin parempi eikä Riesasta ollut tietoakaan. Niihin aikoihin meidät Äidin kanssa oli aika helppo saada lähtemään melkein mihin vaan ja kaksi tätiä meidän mukaan yhtä helppoa...

   Poista
 2. Kursailu on asiaankuuluvaa...tiettyyn pisteeseen ;D Veitte voiton kotiin!
  Verlan historia on mielenkiintoinen. Mietin tuossa, että pitäisi jostain hankkia jokin teos, jossa siitä kerrottaisiin tarkemmin.
  Vanha kauppa on nykyään kyläyhdistyksen (?) ylläpitämä kirpputori. Muistan oikein hyvin, kun siinä vielä oli kauppa. Ennen siinä Verlan Hovin yläviistossakin oli rakennus (on kai tyhjillään?), jossa oli kauppa jonkin aikaa. Nyt ei ole mitään kauppaa, mikä on harmillista. Pitää ajaa Jaalaan asti, jossa on lähin kauppa, jos tarvetta lisämurkinalle.
  Verlan hovi, tai kievari, tai mitä nimiä sillä onkaan ollut, on nykyään Verlan Helmi. Käytiin testaamassa pitsat, ikävä kyllä en voi suositella. Hirveästi kävi ihmisiä ja varmasti kävisi enemmänkin, jos olisi paremmat syömiset. Ehkä tuo paikka panostaakin enemmän juomapuoleen ja sellaiseen.
  Minulle tuli tuosta patikoinnista heti muistikuvat yhdeltä kesältä, kun kävelin 2 kertaa viikon sisällä mökille, eli noin 25 km/ kerta. Toisella kerralla lähdin oikeastaan vaan näyttämään miehelleni, joka halusi kokeilla samaa, kuinka homma hoidetaan. Jalat oli kertakaikkiaan kuolleet, jo ennen Verlaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, Verlan historia on mielenkiintoinen ja erityisesti mua kiehtoo tuo Verlan Marian tarina; miten hän teki työnsä yhdessä ja samassa paikassa ja muiden käyttäessä vaakaa, hän tunsi pahvien painon sormissaan.
   Ja nyt kun sanoit, viimeksi kun ollaan Mursun kanssa Verlassa käyty, kyläkaupassa oli jo kirpputori. Mutta ihan kaupan aikanakin ollaan siellä käyty, oikein ostoksilla. Harmi, ettei kylällä enää ole minkäänlaista kauppaa.
   En yhtään ihmettele, että epäilit meidän Akkapatikan olevan jotain kamalaa tuollaisen 25 km:n kävelyn jälkeen - ihan tuollaisia kävelyreissuja en ole tainnut tehdä. En ainakaan yhteen soittoon enkä kovin reippaasti. Tänä päivänä tuntuu, että olen puhki jo tuon vajaan parin sadan metrin matkan postilaatikolla käymisestä.

   Poista
 3. Patataantumuksellista feminismiä, missä on oikea tasa-arvo, kysyn vaa, akkapatikat..pyh!! ;DD
  Ei vaan, hieno seikkailu bonuspisteillä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts....nyt sattui...😢😉
   Oikeastihan Pöllö kyllä puolustaa miehiä henkeen ja vereen, mutta kun just tuli 36 vuotta vihittynä Pöllönä Mursun kanssa täys, niin on sitä välillä avauduttava 😛 - kaikella rakkaudella.

   Mutta tää on tätä - kiitos kun piristit aamupäiväni, tarvitsin sitä juuri nyt ❤️❤️🤗🤗

   Poista
  2. Ole hyvä;D Meni anonyyminä jostain syystä, Sus'han se täällä ulisee, ehkä tunnistit kuitenkin;DD

   Poista

Mukava kun tulit vierailulle Pöllönkulmalle.
Jätäthän viestin käynnistäsi - tulisin mielelläni vastavierailulle :)