23 toukokuuta 2020

Millä neulot projektisi?

Sinisen Sohvan Emäntä on neulonut ihanasta Martta -langasta ihanan värikkäitä sukkia hyväntekeväisyyteen Vaaka ry:lle, sinne on menossa myös kauniit sormikkaat.
Päivityksessään Emäntä haastoi esittelemään millä me kukin neulomme projektimme.

Ihan näin tarkkaa listaa Emäntä ei varmaan tarkoittanut, mutta listaihminen on listaihminen... Koettakaa kestää.

Mun neulevälineet on tämän hetken ja seuraavien viikkojen projekteissa niin "tylsät", että päätin kertoa teille vähän enemmän. Seuraavien viikkojen välineet ovat nimittäin pääasiassa puikkoja ja lankaa. Itseäni helpottakseni silmukka-/kerrosmerkkejä. Niiden avulla saan helposti ja varmasti samankokoisesti, eikä tarvitse aina laskea kerroksia alusta alkaen.

Aloitetaan siis tästä: projektipussukka, jossa on lankaa, lankaa, ja lankaa. Ja tällä hetkellä kaksi paria valmiita sukkia ja kolmas pari tulossa.

Tämä on just hyvän kokoinen pussukka tähän projektiin, sillä tänne mahtuu lankojen ja keskeneräisen neuleen lisäksi mun A4-kokoinen kirja, johon olen kirjoittanut tarvittavat ohjeet ja muun infon mitä projektissa tarvitsen.  Ja siinä on pöllö <3

Reissussa kulkee tarvittaessa mukana toinen pienempi pussukka, joka sisältää osan alla olevista tarvikkeista, osa on kotona rasiassa.

Tavarat eivät ole siinä järjestyksessä missä niitä käytän, vaan yritin vain saada ne kaikki mahtumaan kuvaan. Ja totta kai pari tärkeää työkalua jäi pois, nyt huomaan sen.

Mutta aloitetaan vasemmalta; saatte hymyillä, hihitellä ja nauraa ihan huutonaurua kunkin tavaran kohdalla ihan sen mukaan miten hullulta mikäkin tavara teistä tuntuu.

1. Kynsiviila. Mulle ihan ehdottoman tärkeä kapine ja niitä on joka puolella. Kynnet halkeilee ja rispaantuu ja vaikka mitä, eikä mikään auta - ja tarttuu tietenkin lankaan ja neuleeseen, joten tarvitaan kynsiviilaa.
2. Neulakirja. Eri kokosia parsin- ja kanavaneuloja lankojen päätteelyyn. Näytti sisältävän myös langan pujottimen, mutta sillä ei juurikaan ole tässä yhteydessä tekoa. (Sen sijaan Antti Holman vinkistä Mestaritekijä -sarjassa on)
3. Paavo <3  Paavolla tarkistan puikon koon. Näitä mulla on onneksi kaksi: toinen on aina kotona ja toinen kulkee mukana.
4. Silmukka-/kerrosmerkkejä. Nimikin jo kertoo, että näitä käytetään kerrosten ja silmukoiden merkkaamiseen, että pysytään järjestyksessä. Esim. sukkia tehdessä laitan ensimmäisen sukan terään merkin joka 10. krs:n välein. Toinen sukka on sitten helppo tehdä sen mukaan samanlaiseksi.
5. Kerroslaskuri No tämähän on oikeasti laskuri jota käytetään esim. festareilla tms. sisääntulevien hlöiden laskemiseen, mutta toimii kerroslaskurina oikein hyvin. Näitä on ainakin kaksi...
Sitten seuraava "rivi":
6. Puikkopiika Puusta sorvatut kaksi "palikkaa", joiden välissä on kuminauha. Toinen sukkapuikkojen toiseen päähän ja toinen toiseen päähän. Tai mitä puikkoja nyt onkaan, voihan noiden kanssa käyttää mielikuvitustakin. Mutta eipä putoa silmukat puikoilta eikä huku puikot.
7. Mittanauha Näitäkään ei kai ole koskaan liikaa, tai ainakin niitä tuntuu olevan paljon. Ja mitä nyt mittanauhoilla tehdään. Todetaan, että villahousun lahkeesta tuli taas liian pitkä ;)
8. Kerroslaskuri, digitaalinen. Tämän voi laittaa sormen ympäri. Näppärä kapine ja tämä on jo ainakin kolmas tämmöinen mun käytössä.
9. Muistikirja. AINA on jotain muistiinpantavaa, kun neuloo. Ainakin mulla, kun teen sukkia ja lapasia. Ja raidallisia.
10. Hand made -tms. merkki. Jonkinlainen merkki, jolla merkkaat työsi SINUN tekemäksesi ja käsin tehdyksi. Joillakin on ihan omalla nimellä tai nimimerkillä tehtyjä merkkejä.
11. Sakset. Aika tärkeät, sillä kaikkia lankoja ei saa käsin poikki  ja nekin mitkä saa, tekee kipeää käsille. Ja päätellessä sakset on tärkeät, langanpäitä ei oikein muuten saa poikki.
12. Silmukkamerkkejä Nämä on tarpeellisia esim. pitsihuiveja tehdessä, koska silloin pitää tietää missä kohtaa kuviota ollaan menossa, kun leveyttä tulee lisää. No, kyllä te tiedätte :)
13. Ja nyt ne tärkeimmät: PUIKOT
Sukkapuikot on Zingin metalliset puikot, joihin ihastuin heti, kun sain ne ensimmäisen kerran käteeni.
Myös neliskulmaiset puikot ovat käteen sopivat. 
Kaikki puikot on 20 cm pitkiä, lyhyiden puikkojen, 15 cm, käyttö vaatii vielä harjoittelua. Silmukat ei tahdo pysyä puikoilla.
Pyöröpuikkoja on kaikenlaisia.. on niitä joihin voi kaapeleihin vaihtaa päät ja nyt sitten viimeisimpänä oon tykästynyt niihin...ChiaoGoon puikkoihin.
Vanhan malliset harmaat puikot ei enää oikein istu mun käsiin...
14. Niin ja puikot pysyy nipussa spiraaleilla. Toinen on valmiina ostettu ja toinen on tehty hiusdonitsista tai mikä se nyt on.

Että semmoisia kapistuksia käytän neuloessani. En kaikkia tietenkään toki aina. Yhdet puikot kerrallaan ja yksi laskurikin riittää yhteen työhön. Silmukkamerkkejäkään ei tarvita noita kaikkia, niitä vain on kertynyt, ihan niin kuin mittanauhoja ja - saksiakin :D. Mutta onpa mistä lainata jos joku tarvitsee.

Ne mitkä jäi kuvasta pois, oli silmukanlepuuttaja. Sen löytää Emännän blogista ja sitä tarvitsee sormikkaiden teossa. Ja niissä kyllä muuten lyhyet puikot on hyvät.
Ja toinen on palmikkopuikko. Niitä on nykyään niin monenlaisia, että niistä voisi jo melkein tehdä oman päivityksen - mun ensimmäinen palmikkopuikko on AM:n tekemä! Hän teki sen yhdestä ylimääräisestä sukkapuikosta joskus viime vuosituhannella.

Ihan kaikkia näitä välineitä ei tarvitse aloittelijalla olla, että te, jotka olette miettineet, että aloitatte uuden harrastuksen neulomisesta, niin älkää säikähtäkö: sukkapuikot ja lankaa ja sakset riittää ihan aluksi :)

7 kommenttia:

 1. No kynsiviila, Paavo, muistikirja ja sakset on mullakin usein käytössä. Jotain kerrosmerkkejä kans, sellasia muovisia hakaneuloja, mutta joudun kyllä useimmiten laskemaan kerrokset moneen kertaan... nyt kun tein niitä tansanialaisorpokodin sukkia, niin ne oli niin pienet ettei kerroksissa ollu paljoa laskemista. Käytin vaan neljää puikkoa, viisi on minusta vähän turhan paljon muutenkin sukkiin, jos ei tee jotain isoja.

  Mutta sie ootki tuossa harrastuksessa ihan pro :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos RH kehuista <3 - vaikka en minä sentään ihan pro kuitenkaan taida olla. Mutta kiitos, tuntuu hyvältä kun saa kehuja.

   Semmoisia muovisia hakaneuloja nuo minunkin kerrosmerkit on - sitten on vielä lahjaksi saatuja silmukkamerkkejä juuri vaikkapa huivin tekemistä varten. Joku tarkkasorminen niitä askarrellut.

   Sulle olisi varmaan ne 15 cm pituiset sukkapuikot omiaan, jos et tykkää tehdä viidellä puikolla, ja jos teet paljon pieniä sukkia.
   Kässäkerhokaveri ei enää muita käytäkään, isoissakaan sukissa, mutta mulla ei vaan tahdo niissä silmukat pysyä.
   Minkä kokoisila puikoilla yleensä neulot?

   Poista
 2. Kaikenlaista härpäkettä on minullekin kertynyt, mutta aika vähää käytän. Puikkoja tietenkin. Aika paljon niitä vanhoja harmaita, kun niitä on. Joskus himoitsen muutakin, mutta himot menee ohi. Samat puikot kelpaa palmikoihinkin. Silmukkamerkkejä käytän kerrosten merkkaamiseen joskus, ehkä n. 30 kerroksen jälkeen. Nyt on vuoden alusta ollut vihko, johon kirjoitan tekemieni sukkien silmukka- ja kerrosmäärät. On helpompi saada saman- tai erokokoisia. Saksia käytän ja jotain neulaa päättelyyn. Yksi projektipussukka on. Sillä raahaan neuleen esim. kurssille tai kyläilyille, koska kaikkialla pitää neuloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Härpäkettä nimenomaan :) Mutta kun niitä on, niin käytän hyväkseni. Niitä palmikkopuikkojakin on jos vaikka minkälaisia, mutta olen opetellut tekemään palmikot ilman erillistä palmikkopuikkoakin. Sen kotiin jääminen ei siis estä palmikon tekemistä.
   Ihan erityisiä projektipussukoita ei ole kuin tuo iki-ihana pöllöpussukka, Anononyymi-Annen tekemä vähän pienempi projektipussukka ja Pojan koulussa tekemä semmoinen vanhan mallinen käsityöpussi - muistatko millaisia käsityöpusseja koulussa aikanaan tehtiin? Minä en oo semmoista tehnyt (tai sitten se on jossain hukan teillä), mutta Poika teki. Muita kaikenlaisia käteviä pussukoita on; yhtä paljon kuin niitä keskeneräisiä töitäkin.

   Ristipistotyöt on semmoisissa vetoketjullisissa muovitaskuissa, joita toin Englannista. Niitä on eri kokoisia ja ne on just hyviä ristipistotöille.

   Poista
 3. Kiitos! Teit oikein kauniin listan eli kertomuksen työvälineistä iloksi meille kaikille. Minunkin täytyisi ottaa vihko muistiinpanoja varten käyttöön, kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
 4. onpas hienoja ja hauskoja härpäkkeitä! Olen ollut niin monta vuotta kutomatta (paikat kipeytyivät liikaa), että olen pudonnut ihan tarvikkeiden ulkopuolelle.
  Rohkaistuin tänä keväänä yrittelemään kutomista uudelleen, ja olen ihan liekeissä koivuisista peruspuikoista ja parista muovisesta silmukkamerkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   En vielä käynyt tässä välissä blogiasi katsomassa, mutta jos sulla on ongelmia sormien kanssa (itsellä aina välillä tuntuu, että sormet jäykistyy), niin kokeilepa KnitPro Cubics -neliskanttisia puikkoja ja nimenomaan puisia.
   Ne tuntuu mukavilta käsissä, voi olla että ensin vähän oudoilta jos on tottunut peruspuikkoihin, mutta tuo neliskanttinen muoto tuntuu ainakin minusta hyvältä käsissä silloin, kun sormet tuntuu jäykiltä.

   Lankakaupoista löytyy kaikkea ihanaa, siksi onkin hyvä, että me muutettiin tänne maalle (josta lähin lankakauppa on vain 30 km:n päässä, siellä missä isompi ruokakauppakin...) ja tätä tietokonetta tulee selailtua harvemmin kuin kaupungissa :) En pysy minäkään enää niin ajan hermolla kaikesta eikä tule sellaista "kaikki mulle tänne heti nyt" -tunnetta :D

   Poista

Mukava kun tulit vierailulle Pöllönkulmalle.
Jätäthän viestin käynnistäsi - tulisin mielelläni vastavierailulle :)