08 helmikuuta 2020

Ettei sukantekotaito unohtuisi

Olen tänä vuonna neulonut vasta.. oottakaas kun tarkistan... seitsemän paria sukkia. Tai siis nyt tarkalleen kahdeksan kokonaista paria, yhdestä parista on toinen sukka valmiina ja toinen jumittui kantapäähän.
Ja yksi sukka on nyt tarkoituksella kesken ja siitä syystä tein ihan itselleni nämä tämän vuoden kahdeksannet sukat. Näistä tuli minusta vähän niin kuin karamellit. Ihan on seiskaveikkaa - luulen, että tuo tummanpunainenkin on, en kyllä ole ihan varma, kun se oli siitä joulukalenterista, jonka Susanna Maalta oli mulle koonnut. 
Melkein kaikki pöllösukat on vieläkin kaupungissa, vain yhdet on lennähtäneet tänne, sen tiedän, mutta kun ovat piiloutuneet pahalaiset. Niin kuin moni muukin asia....Nyt mietin tässä, että riittäisikö Annen lähettämät langat säärystimien tekoon, mulla kun on niin paksut pohkeet - ja miten ihmeessä saan laskettua oikean määrän silmukoita niihin säärystimiin. Tai siis lisäykset ja kavennukset. Voi huokaus. No, ei muuta kuin härkää sarvista, eihän sitä muuten tiedä.

Tänään meni päivä taas yhdessä hujauksessa. Ystäväpariskunta tuli puolen päivän aikaan mukanaan valtavan kokoiset tuoreet kristallipullat - matkalla on leipomo jossa olivat poikenneet. Ja rupesivat vielä ensitöikseen kehumaan rukiista siemenleipää; "oletteko syöneet". Ei oltu, vaikka leipomo on melkein yhdellä noista meidän isoista kylistä. Saimme siis tuliaisiksi vielä leipääkin - joka on nyt jo syöty 😋
Ystävien kanssa oli ihanaa taas höpötellä ja vaihtaa ajatuksia - VIISI tuntia hujahti yhdessä silmänräpäyksessä ja vieläkin olisi saatu aikaa kulumaan vaikka kuinka, mutta kun eivät vieläkään ottaneet koiraansa mukaan, niin joutuivat lähtemään kotiin. Ihanaa kun on ystäviä, joiden kanssa ajatukset osuvat niin yksiin, että ymmärtää puolesta sanasta, mitä toinen tarkoittaa.

Mutta hei, tämänhän olen unohtanut ihan kokonaan. Luin tuossa jokunen aika sitten Mika Waltarin kirjan "Kuka murhasi rouva Skrofin" - josta sittemmin tehtiin elokuva nimeltä "Kaasua, komisario Palmu".  Syy, miksi elokuvan nimi poikkeaa kirjan nimestä, on se, että ohjaaja Kassila halusi elokuvan nimeen "komisario Palmun", kuten muissakin Palmu -elokuvissa on.
No se siitä sivujuonteesta.
Kirjan takakannessa oli pitkä luettelo kirjoja ja silmäilin listan läpi, löytyisikö sieltä jotain mielenkiintoista. Silmiini osui Unto Seppäsen "Iloisten ukkojen kylä". Jotenkin kirjan nimi kuulosti hauskalta ja samoin tein tarkistin, löytyykö kirjaa mistään kirjastosta. Löytyihän se, varastosta. Ei kun varaten. Muutaman päivän päästä tuli ilmoitus, että kirja on noudettavissa ja käytiin se AM:n kanssa hakemassa.

Jo kirjan kansi teki muhun tietynlaisen vaikutuksen - tämän täytyy olla hauska, omalla tavallaan. Karjalaisukkoja, hmm..
No, vielä en ole kirjaa alkua pidemmälle lukenut, kun oli toinen kirja kesken, mutta uskon, että ei se suurta pettymystä tuota.
Ainakin opin uusia sanoja - joitakin olen kysynyt AM:ltä, joka on Pohjois-Karjalasta syntyisin, mutta osa on hänellekin vieraita.

Mutta. Kun etsin kirjasta viivakoodia, että saan lainattua kirjan automaatilla, niin mitä löysinkään. Nostalgiaa. Vielä minun aikanani, niin koulun kirjastossa kuin kirjastoautossakin oli kirjoissa käytössä nämä:

Kirjan numero löytyy tuolta yläkulmasta, lainaajien numerot alekkain kirjoitettuna noista sarakkeista. Ja tarkka on ollut virkailija, kun on saanut palautuspäiväleiman osumaan oikeaan sarakkeeseen 😄
Voi, muistan kuinka koulussa ekalla luokalla lukemaan opittuani sain "kirjastokortin" - jota opettaja kirjastokaapissa muiden tarvikkeiden kanssa säilytti. Kirjaston ovet avattiin aina perjantaisin - kirjasto oli sellainen koko seinän peittävä kaappi, josta nostettiin ovet pois paikoiltaan, ja sitten takaisin kun kirjasto suljettiin.
Ja sitten kun mummon kanssa mentiin kirjastoautolle ja sain oman kirjastokortin, ihan mukaan, sitä ei siellä autossa säilytetty.

Ja nyt, nyt mulla onkin Oodin lasten kirjastokortti, se kun on paljon hienompi kuin aikuisten 😍😂

Tämmöisiä tänään lauantai-iltana.
Krapulassa pitäisi pistäytyä ja Myyntisirkkusten tarinakin on vielä kesken - sirkkuset on jo muuttomatkalla. Enää 117 päivää kun pitäis taas oikoa siipiään.

16 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Nätit sukat ja respectit tänä vuonna kudotuista sukista. Oma saldoni on puhdas 0.

   Poista
  2. Kiitos :)
   Ja kiitos :) Mulla on sellainen pieni projekti menossa - kerron heti kun saan siihen luvan.

   Poista
 2. Ihan kuin karamellit, somat on sukat ja niin sen pitää ollakin! On hyvä tavoite pukeutua kauniisti kiireestä kantapäähän ja sukat on siihen ihan omiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Täytyy tunnustaa, että täällä maalla on vähän tullut semmoiseksi, että "no ei sillä niin väliä, ihan hyvin voi kipaista tuossa kaupassa villasukissa ja kalosseissa" :D
   Ja kun on bad hair day, niin pipo vain päähän ja kauppaan - sen kerran kun sinne menen, AM onneksi hoitaa sen, kun se kauppa on tuossa niin lähellä.
   Mutta toki vielä osaan pukeutuakin, ihan asiallisestikin, en ole ihan täysin metsittynyt, vaikka Possu niin epäileekin ;)

   Poista
 3. ihanat karkkisukat, oli varmaan kivaa vaihtelua sinivalkoiseen. Joskus minäkin olen löytänyt kotipaikkakunnan kirjastosta jostain vanhemman kirjan lainaajakortista omani ja naapurintytön kirjastokortin numerot. Kuinka nostalginen olo! T: saukkis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi kun en muista omaa kirjastokortin numeroa ja se/ne on jo kadonneet. Mutta tuli kyllä nostalginen olo kun tuon näin.
   Ja toden totta: nuo sukat olivat kivaa vaihtelua sinivalkoisten joukossa :)

   Poista
 4. Huh! Hirveä määrä sukkia. Piti ihan tarkistaa. Minä olen saanut tehdyksi kolme paria sukkia ja yhdet kintaat ja omasta mielestäni (ja muidenkin - ainakin mummotettvien) neulon koko ajan.
  Meidän lähikirjasto muutti pois. Onneksi täältä kotoa löytyy lukemista aina. Hyllyssäni on lukemattomia lukemattomia kirjoja - ja lisää tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kurjuus teidän kirjaston kanssa :( Meillä kaupungissa pidettiin muutama vuosi sitten ihan mielenosoitus kirjaston säilyttämiseksi (itse en ollut mukana), sekä sen oman kirjaston että vähän kauempana olevan kirjaston. Kaikki kirjastot on toistaiseksi saaneet jäädä, kun on pidetty meteliä ja mekkalaa niiden puolesta.
   Sinivalkoisia sukkia on tikutettu menemään urakalla, loppuvuodesta on varmaan nivelet "nilellä" tätä vauhtia. Onneksi tulee kesä, niin voi vähän hiljentää vauhtia.

   Poista
 5. Jestas. On sulla puikot sauhunnu! Mulla vasta toiset tulossa, muttaku en löytäny mistään kaupasta ohutta akryylilankaa, millä olisin tehny terät kun ei riitä tuo kerä. Tai löytyi - jotain vauvalankaa, mutta ei vaaleanpunaisella viitsi jatkaa tummanpuhuvia miestensukkia.

  Aika vanha kirja on, kun on 60 vuotta jo viimeisestä lainauksestakin :) tai ainakin vanhalla tavalla lainauksesta. Asuin joskus Pukarossa muutaman kuukauden, ja siellä oli tosi upea vanhassa talossa oleva kirjasto! Siellä tuli ihan lapsuus mieleen. Se vanhojen ruskeasivuisten kirjojen tuoksu... ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minkälaista lankaa tarvitsisit? Löytyisiköhän mun laatikoista - olisin valmis luopumaan, jos vain löytyy sopivaa. Ja kuinka paljon? Menen lankalaatikoiden ääreen viimeistään parin viikon päästä, niin voisin katsoa, olen ihan oikeasti valmis luopumaan langoista.

   Ja totta, se vanhojen kirjojen tuoksu ♥ Ylipäätään kirjat... Siis minähän oon siitä outo, että voin kävellä kirjakaupassa ihan vain "juoksuttaen sormiani" kirjojen selkämyksiä pitkin.
   Ja kun kesällä oltiin siskon luona ja Pojan kanssa vihdoin löydettiin kirjakauppoja, niin ei haitannut yhtään, vaikka kirjat oli englanninkielisiä eli ei oikein mulle sopivia (kielitaito ei ihan riitä), ne oli lähellä taivasta... Ja yhden kirjan ostinkin, kun Poika suositteli...

   Poista
 6. Kyseinen Palmu muuten tuli tässä ihan taannoin töllöttimestä ja oli edelleen niin hyvä kun muistin. Vanhat kotimaiset on kyllä rautaa! Mulla puikoissa hyörii nyt huivi...ihan itelle meinaan lahjaksi ;) Aina kun tekee muille niin itelle myös joskus, kuten sinunkin ilosukat <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, Palmut ovat aina vain yhtä hyviä.
   "Komisario Palmu" on muuten täältä meidän uudelta kotikylältä syntyisin - täällä on Rinteen kolmen näyttelijäveljeksen, Einarin, Jalmarin ja Joelin muistomerkki ihan tuossa reilun puolen kilometrin päässä.
   Posti toi tänään kolme kerää lankaa ja pitihän niistä yksi ottaa puikoille, kun ei "muutakaan" tekemistä ole, muutamat keskeneräiset sukat vain....

   Poista
 7. Tuossa päivämääräleimasimessa on sellainen 'tähtäysaukko', minkä avulla se leima tulee juuri siihen mihin pitääkin. Muutaman minäkin aikoinaan leimannut, ensin ekassa työpaikassa tavallisia eräpäivälappuja ja sitten sairaalakirjastossa detroit-kortteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa olen joskus tuollaista päivämääräleimaisinta jossain työpaikassa käyttänyt - varmaan jossain kesätyöpaikassa. En kyllä muista enää missä :D

   Poista

Mukava kun tulit vierailulle Pöllönkulmalle.
Jätäthän viestin käynnistäsi - tulisin mielelläni vastavierailulle :)