Kevään SNY-kierroksen parinani oli Sanni, Kantapään kautta - neulepäiväkirjani -blogista.
Sanni lähetti yhdessä paketissaan mm. "Neulontapäiväkirjani" -kirjan. Muutama siitä kyselikin, että mikä se oikein on ja lupasin siitä kertoa tarkemmin, mutta se on aina vain jäänyt ja jäänyt. Kirja ei suinkaan ole hukassa, ei vain ole tullut vielä otettua sitä käyttöön, kun oikeastaan kaikki neuleetkin on keskeneräisiä, eli mitään kirjattavaa ei sinne ole ollut.
Eli kyse on siis tästä lahjasta jonka sain Sannilta:
Kirjassa on mm. ohjeita neulojalle ja ensimmäinen ohje onkin:
Voit ryhtyä neulomaan, kunhan sinulla on neulepuikot ja lankaa.
Ohjetta toki tarkennetaan eli kirjassa on esitelty erilaisia neulojan apuvälineitä, neuvotaan mittojen ottamista, mallitilkun neulomisesta, neuleohjeissa käytettyjä lyhenteitä yms. yms.
Näyttääpä olevan varattu muutama sivu lankavaraston kirjanpidollekin :)
Seuraavana on Neulonnan taitotieto - 1800-luvun lorumuotoinen neuleohje:
Sukkaan tarvitaan puikkoja viisi,
silmukat niistä neljälle - ei yhtään useammalle,
joka puikolla silmukoita neljästä kuuteen kahdetta
ja vielä yksi onnea tuomaan.
Tässä osiossa on ohjeita silmukoiden luomisesta ja perussilmukoista palmikoihin ja helmi- ja paljettikoristeluihin. On ohjeet patenttineuleisiin ja neuleen sileyttämiseen ja kokoamiseen.
Neulonnan salat puolestaan kertoo erilaisia vinkkejä:
Hän oli ottanut kutimen mukaansa ja oli kuin hänen kielensä olisi lyönyt vetoa hänen sormiensa kanssa siitä, että voittaisi ne liikkeen taukoamattomuudessa.
Wildfell Hallin asukas
Anne Brontë (1820-1849) englantilainen kirjailija
Lankakerä kannattaa aloittaa keskeltä.
Jätä hyvin pitkät langanpäät kun luot silmukoita (ja mä kun aina yritän säästää lankaa ja jättää mahdollisimman lyhyet!) ja päätät silmukoita ja käytä sitten näitä "häntiä" kootessasi neuleita.
Koristele napit helmillä loppusilaukseksi
Yms. yms. yms. kaikenlaisia pikku kikkoja mitä ei ole tullut ajatelleeksikaan, kun on niin urautunut niihin omiin tapoihinsa.
Sitten kirjassa on kolme ohjetta; kaulaliina, tyynynpäällinen ja pieni helmikoristeinen pussukka. (Näistä voisi vaikka jonkun tehdäkin....)
Ja sitten se itse päiväkirja! Eli kirjassa on ns. Projekti -sivuja, joihin voit kirjata omat neuleprojektisi:
Mikä työ on kyseessä (pipo, paita, lapaset jne), aloituspvm, valmistui, ohje (esim. mistä lehdestä/nettisivulta/kansiosta jne löytyy), kenelle, lanka, puikot, mitat, neuletiheys, silmukoita/cm, kerroksia/cm, erityistä. Paikka vyötteelle. Paikka valokuvalle valmiista työstä.
Sitten on vielä lopuksi ohjeita miten suunnittelet itse oman neuletyösi sekä pari-kolme ruutusivua johon voit suunnittelemasi neuleen piirtää.
Kiva kirja minun mielestäni, kiitos vielä Sanni :)
Sannin lähettämä ranskanpastillilanka on neulottu... Siitä sitten toisen kerran.
Pöllö lukee, kirjoittaa, laskee, piirtää, laulaa... Ei vaan luen, neulon, virkkaan, teen ristipistoja ja opettelen muita kirjontatöitä. Käsitöitä tehdessä annan muiden lukea eli kuuntelen äänikirjoja käsien käydessä. Kirjoitankin joskus - blogia, pieniä tarinoita ja runojakin joskus. Maalla asuvana olen saanut myös opetella käyttämään kaikenlaisia työkaluja - osaan kohta rakentaa vaikka.. talon? Viestiä tai kommentitkin voi laittaa osoitteeseen kamelontti@gmail.com.
24 lokakuuta 2016
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
-
Viime päivityksessä esittelin keväällä/kevättalvella tekemäni pöllölapaset ja kerroin myös, että tein ne kokeilemalla kirjoneuleen neulomist...
-
Pikku-Kakkosen värilorua lainaten aloitan Repolaisen tämän kertaisen V Ä R I H A A S T E en, jonka, värinä on lila . Violetti. Sinipunaine...
Minullakin on tämä sama kirja. En ole ottanut kirjaa käyttöön, kun minulla on Ravelryssa projektisivut, joille kirjaan nuo kaikki tiedot ja kuvat valmistuneista käsitöistäni.
VastaaPoistaMinäkin yritän aina silmukoita luodessani jättää mahdollisimman lyhyen langanpään.
Kun minulla oli blogi Novitan sivuilla, tai onhan se netissä vieläkin, minulla oli bannerissa tuo loru kirjasta: Sukkaan tarvitaan puikkoja viisi...
Mulla on kyllä tunnukset Ravelryyn, että saan sieltä joskus ostettua/haettua jonkun kivan ohjeen, mutta muuten en oikein ole oppinut sitä(kään) käyttämään. Kuvailen käsitöitäni tänne blogiin ja facebookiin muiden kiusaksi :) sitä mukaa kun muistan.
PoistaVarmaan ihan mainio kirja! Itse olen siirtänyt neule- ja lukupäiväkirjat blogeihin, joten käsin ei tule enää juuri päiväkirjoja pidettyä.
VastaaPoistaTuossa kirjassa oli tosiaan monta sellaista "ahaa -juttua/vinkkiä", mitä ei ole tullut ajatelleeksikaan. Vielä sitä oppinee vanhakin koira uusia temppuja, ehkä :)
PoistaKäsinkirjoitetun päiväkirjan pitäminen olisi kyllä ihan hyväkin idea, siis ihan ylipäätään, jo ihan käsialan ylläpitämiseksi. Mulla on nykyään tosi huono käsiala ja sitä olisi hyvä harjoittaa, mutta aina kun yritän aloittaa päiväkirjan kirjoittamisen, tulee jonkinlainen tyhjän paperin -syndrooma, enkä saakaan mitään aikaiseksi.
Vaikuttaa hyvin viihdyttävältä ja hyödylliseltä kirjalta:)
VastaaPoistaMinusta se on hauska kirja ja tosiaan pitäisi selata se oikein ajatuksella alusta loppuun - saisi varmasti hyviä vinkkejä moneen asiaan!
PoistaHyvä ajatus tuo kirja. Ite käyttäny ihan vihkoja tai kansioita. Monta löytyy. :) Kaikki keskeneräisiä.
VastaaPoistaNyt koitan minäkin blogiin vaan kirjotella ylös.
Minustakin tuo on hyvä ajatus. Harmittaa hirveästi, kun oli Vuodatus muutama vuosi sitten hävitti kuvia - minulta hävisi sieltä paljon kuvia tekemistäni käsitöistä. Nyt on aika iso osa kuvista täällä bloggerissa ja Facebookissa, muuta tietoa ei tehdyistä töistä ole oikeastaan kirjattunakaan, ellei siinä ole jotain erityistä.
PoistaRistipistotöistä jää automaattisesti tiedot talteen, kun jätän mallin ja työohjeen itselleni; otan aina aloittaessani työohjeesta kopion johon voin tehdä merkintöjä ja kun työ on valmis, heitän sen roskikseen :)