Olen tällä viikolla lukenut, päässyt kohta jo puoleen väliin, Jenny Colganin kirjaa Ihmeitä kesätaivaalla. Sain jonottaa sitä aika pitkään ja nyt se pitäisi lukea suht ripeästi, laina-aikaa on vain kaksi viikkoa. Selvitän sen kyllä, ei siinä mitään.
(Kyllä, kirjoille on täällä oma osionsa, mutta tässä on nyt ihan oma "juttunsa" 😉)
Juttelin Mursulle, että kun tuo kirja ei nyt oikein - hah, ota tuulta siipiensä alle, vaikka siinä lentämisestä ja lentokoneista onkin kyse. Olen lukenut Colganin kirjoja, eri sarjoja ja tykännyt niistä, mutta nyt ei vaan oikein lähde.
Mursun kanssa todettiin, että ehkä olen vain yksinkertaisesti lukenut niitä liikaa. Kirjailijassa ei ole mitään vikaa, mutta raja on tullut täyteen - voisiko olla niin?
Niin kuin lapsena ja nuorena. Ja sitten mietittiin, mitäs kaikkia kirjasarjoja sitä luettiinkaan.
Niin, mitäs sitä luettiinkaan? Mitäs TE luitte? Luettiinko samanlaisia kirjoja vai onko minulta (ja Mursulta) jäänyt lukematta jotain?
Anni Polvan Tiina -kirjat oli tietenkin ihan ykkösiä, varmaan ihan niitä ensimmäisiä kun opin ekaluokan ekalla vai tokalla viikolla lukemaan. Polvan kirjoittamat kaksi Kaisa -kirjaa muistan myös, mutta muut pitkällä listalla olevat lasten- ja nuortenkirjat tuntui vierailta.
Laura Ingalls Wilderin Pieni talo preerialla -sarjan kirjat olivat joululahjoina huippuja: paksuja kirjoja ja ihania tarinoita - joita näki myös tv:stä! Kirjat ovat vielä tallessa. Ehkä, ellei hiiret ole niitä syöneet tai kosteus pilannut.
Sitten siirrytään JÄNNITYKSEEN!
Enid Blytonin klassikko - Viisikko! Ei retkeä ilman ruokaa 😂 Miten ihmeessä he jaksoivatkin syödä niin paljon - toisaalta, eivät he varmaan olisi selvinneet seikkailuistaan ja jokaisesta pinteestä johon joutuivat, ilman ruokaa. Ja Tim-koiraa.
3 etsivää -sarja olikin sitten jo hitusen jännittävämpi. Nimensä mukaisesti kirjoissa seikkaili kolme etsivätoimiston perustanutta nuorta poikaa. Kirjasarjan loi Robert Arthur ja hän käytti elokuvaohjaaja Alfred Hitchcockin nimeä markkinoinnissa. Arthur kirjoitti itse sarjan kirjat 1-9 ja 11. Alkuperäiseen sarjaan kuuluu 43 kirjaa - en ole varma olenko lukenut ne kaikki, mutta melkoisen pinon ainakin.
Sitten mietittiinkin hetki, että oli myös joku sarja vielä... pohdittiin sitä kirjan koon kautta: Viisikot oli n. sentin paksuisia, 3 etsivää, ne oli vähän paksumpia. Ja molemmat kovakantisia, mutta oli vielä joku...Joku ohuempi, pehmeäkantinen.. Mikä ihme..? AAAA... Muistinpas!
SOS! Enid Blytonin kirjoittama sarja seitsemän lapsen perustamasta salaseurasta. Salainen Osasto Seitsemän. Wikipedian mukaan sarjassa on 15 kirjaa ja uskon kyllä lukeneeni ne kaikki.
Mursu ei tunnusta lukeneensa Carolyn Keenen Neiti Etsiviä 😋 Minä kyllä luin, jos en ihan kaikkia niin melkoisen määrän ainakin.
Jännityksen seassa luin Merri Vikin Lotta -sarjan. Olisinkohan saanut Lotalta jotain vaikutteita; "aina sattuu ja tapahtuu" -elämääni? Kyllähän se Lottakin joskus kai lopulta rauhoittui - ainakin vähän.
Meinasin jo lopetella, mutta yksi sarja vielä: Helen D. Boylstonin Helena -sairaanhoitajasarja.
Tällaisia kirjasarjoja tuli muistojen arkistosta mieleen - näiden välissä on nuorena tullut luettua paljon ja siksi silloin tällöin kirjastossa eksyn sinne lasten- nuortenosastolle ja nappaan jonkun tutulta näyttävän kirjan, ihan vain nostalgian vuoksi.
Koko tämän räpellyksen ajan on ollut kuulokkeet korvissa ja olen kuunnellut sekalaista suomalaista iskelmää ja tanssimusiikkia.
Hymyilytti sattuma, kun aloittaessani alkoi kappale jonka ensimmäiset sanat kuuluivat näin:
ja tämän kirjan sivut
moneen kertaan
luetut
Tämän kirjan
tarina
moneen kertaan
kerrottu
useilla sanoilla
sanottu."