Huonosti on lainausmerkeissä siksi, että se ei ole varsinaista huonosti käyttäytymistä vaan sitä, että en osaa käyttäytyä enää oikein.
Oli pakko tarttua tähän blogiin ihan tuoreeltaan, kun vilkaisin näin sunnuntaiaamuna TV Yhden Studio 65:tä ja siinä iäkkäät herrat keskustelevat (yritän nyt löytää korrekteja ilmaisuja, etten loukkaisi ketään. Ja pah, loukkaantukoot) mm. siitä miten heitä puhutellaan. Ja kyse on siis yli 65 vuotiaista miehistä (ehkä naisistakin, en tiedä).
Kiinnitin huomiota TEITITTELYYN. Herrat kokevat teitittelyn loukkaavana; nuoremmat tarjoavat istumapaikkaa, apua, neuvoja.
MITÄ IHMETTÄ??
Minulle on opetettu, että vierasta ihmistä ylipäätään teititellään ennen kuin tehdään sinun kaupat. Toki tänä päivänä, kun esim. teleoperaattoreiden asiakaspalveluissa on selvästikin minua nuorempia asiakaspalvelijoita, ja monessa muussakin paikassa - sen kuulee kyllä - sinuttelen.
Mutta: esim. verotoimistossa asiakaspalvelijoissa on useita ainakin ikäisiäni asiakasneuvojia puhelimeen vastaamassa ja minusta on kohteliasta teititellä heitä.
Ja onko tosiaan loukkaavaa kysyä toiselta henkilöltä tarvitseeko hän apua? Istumapaikan? Syitä voi olla monia ja kaikki eivät uskalla pyytää apua.
Minä olin äärettömän iloinen syksyllä, kun minua VANHEMPI herra auttoi, ja kantoi sairaalassa tuekseni ottamani rollaattorin portaat ylös, kun mietin portaiden alla miten ihmeessä pääsen eteenpäin (pää ei toiminut, jalat ei toiminut, mikään ei toiminut). Ja kyllä, kiittäessäni TEITITTELIN häntä.
No, kukin tavallaan. Yks loukkaantuu yhdestä ja toinen toisesta, ei vaan voi mitään.
Mutta aiheeseen liittyen, muistiini on jäänyt eräs tv-ohjelma, joku hääohjelma, jota ei kovin pitkään tullut. Ja minä en katsonut sitä kuin sen ensimmäisen jakson:
Hääväki oli jo kirkossa odottamassa ja juontaja (nuori nainen) istahti haastattelemaan, jos oikein muistan, morsiamen isoäitiä, n. 90-vuotiasta ja aloitti "Mitäs sä ajattelet..) SÅ????
Siinä kohtaa jos missä olisi ollut teitittely ollut paikallaan, tai ainakin SINÄ, jos oli sovittu sinuttelusta.
Ei mulla muuta näin sunnuntaiaamuna 😂😂 Mä vaan kohta vanhenevana kauhistuin tota miesten mielensä pahoittamista. Mutta mä täytänkin vasta.. 13.. 17... 25.. aa! Mursu auttoi laskemisessa - täytän 5️⃣7️⃣.
Pitäisköhän mennä tonne "syntymäsairaalan" pihalle piknikille synttäripäivänä?
Nykyään on jo tottunut niin tähän sinuttelun kulttuuriin, että en pidä sitä pahana. Mutta oikeaa kielenkäyttöä (sä ei ole mikään sana) pidän tärkeänä.
VastaaPoistaOlen sinua vanhempi, ja suorastaan hämmästyn joskus, kun joku teitittelee. Pyrin aina sanomaan, että minua voi kyllä sinutella.
Mutta ethän kai pahastu, jos joku selvästi sinua nuorempi teitittelee, vaikkapa juurikin asiakaspalvelutilanteessa?
PoistaMinulla tulee tässäkin kohtaa taas se, kun olen ollut päivähoidossa ja kävin ala-asteen isovanhempien luota, lomat olin toisella mummolla ja siellä paljon tekemisissä vanhempien ihmisten kanssa: kasvatus oli ystävällistä mutta napakkaa :)
Usein siis itsekin vaikkapa pankkiin tai Kelaan tms. soittaessani kysyn "sopiihan, että sinutellaan".
Minun sisäisessä kohteliaisuussäännöstössäni teitittely liittyy todella paljon ja vahvasti ikään, ei välttämättä tuttuuteen tai vierauteen.
VastaaPoistaTeitittelen itsestään selvästi itseäni vanhempia ja minulle vieraita ihmisiä. (naapurit ovat tässä vähän hankalia, en oikein tiedä pitäisikö sinutella vai teititellä?)
Asiakaspalvelijoita sinuttelen - minusta siihen rooliin kuuluu se, että asiakas sinuttelee ja asiakaspalvelija sitten mahdollisesti teitittelee.
Mutta sen ikäinen mielestäni jo olen, että suunnilleen samanikäisiä ja itseäni selvästi nuorempia voin jo sinutella.
Jos teitittely tulee suhteellisen luontevasti, se on kyllä mukava tapa. En osaa pahastua sen pahemmin teitittelystä kuin sen puutteestakaan, vaikka vasta itse opettelenkin sellaista aikuisena naisena olemista, että minua kuuluisi teititellä.
Olen myös ruvennut vähän "etuilemaan" esim. bussiin sisään mennessä, kun olen sitä mieltä että olen siihen riittävän aikuinen. Päästän edelle vain selvästi minua vanhemmat ihmiset ja sitten yritänkin jo kiilata, kun olen omasta mielestäni niin kypsä, että minun kuuluu päästä jo moneen paikkaan ennen nuoria 😁
Paikkaa kyllä tarjoan, kun nuoret eivät sitä osaa.
(bussikäytös on muutenkin varsin kelvotonta meidän nurkilla, ei ole tapoja nuorisolla...!)
Kuulostaa hyvin paljon siltä, mitä minäkin ajattelen - tuota kiilaamista minä kyllä harrastin jo siinä nelikymppisenä, tarvittaessa kyynärpäiden kera 🤦♀️ Nyt en juurikaan julkisia käytä, mutta junassa joskus kulkiessa, on pakko ottaa valta omiin käsiin.
PoistaYritän pistää hyvän kiertämään eri tavoin; yksi on kaupan kassajonossa takaa tulevan ostosten vilkaisu: itsellä kärry puolillaan ja hänellä 1-3 ostosta - päästämme edellemme. Tuntuu kurjalta seisottaa yhden limutölkin takia meidän tavaravuoren takia.
Mutta vastaavasti joskus myös huono käytös lähtee kiertämään ja ne keskelle käytävää poikittain jätetyt kärryt.. ne saattaa oikein huonona päivänä siirtyä käytävän toiseen päähän 🙄
Mutta teitittelystä vielä; minusta se on tapa osoittaa toiselle henkilölle tietynlaista kunnioitusta - mutta sitäkin pitää "osata käyttää".
Naapurimme herra Halla kun tulee käymään, hän tervehtii minua aina "päivää Rouva". Siinä on pienen pieni... mutta kuitenkin se on kohteliaisuus 😊
Jos se herroja noin kovin haittaa, niin vastapuolelle voi kaiketi sanoa, että saa sinutella? Niin ainakin itse olen sanonut esim.sairaalassa ollessa. Niin vanha en vielä koe olevani, että minua pitäisi teititellä 😊 Toki teitittelyn ymmärrän ja tuntemattomalle iäkkäälle henkilölle te-sana tulee kyllä ihan selkäytimestä puhuteltaessa. Niin minut on opetettu ja huomioimaan ihmiset muutenkin. Aika useinhan nuo teitittelytilanteet tulevat kysyessä tarvitseeko ihminen apua esim.kaupassa tms.
VastaaPoistaNoin minäkin ajattelen - ei kai teitittely nyt niin pahasta voi olla? "Sinuttele pois", tulee helposti sanottua, jos tuntuu siltä.
PoistaEn kyllä pahastunut, vaikka 13-vuotiaat tytöt eivät meitä viime viikolla teititelleetkään, kun pysähdyimme heidän kesäkahvilaansa - heihin verrattunahan olemme jo kuitenkin ikäloppuja.
(Kerron tästä kesäkahvilakäynnistä erikseen kuvien kera).
En kyllä olisi hernettä nenään vetänyt, vaikka olisivat teititelleetkin; paljon ovat olleet vanhempien ihmisten kanssa tekemisissä ja kyllä sitä saa jo peiliin katsoa, että niin minkä ikäiseltä sitä oikein näyttääkään 😂😂 - ei mene rouva Pöllö enää pari- ei edes kolmekymppisestä!
Nää tilanteet oli Possun painajainen Possun ollessa nuorena asiakaspalvelijana uudessa työpaikassaan. Ohje oli teititellä ainakin itseään vanhempia, mutta ihmiset suuttui teitittelystä. "En kai mä nyt niin vanha ole!"Miten siinä sitten toimii? Possu koetti tulkita jotenkin asiakkaasta toivooko tämä sinuttelua vai teitittelyä, esim. sinutellen rennosti moikkailijoita ja teititellen niitä, jotka sanoivat arvokkaasti päivää.
VastaaPoistaPossu itse tykkää enemmän sinuttelusta, mutta ei suutu teitittelystäkään, vaikkakin se saa tuntemaan itsensä vanhaksi ;) Hassuinta mitä Possu on kohdannut on hänettely ;D Possua on hänetelty 2 kertaa. Kerran kahvia tarjotessa : "Hän ottaa kahvia." Ja kerran eräällä retkellä. "Mikä hänen nimi on?" Siinä tulee hämmästyneenä pyöriteltyä päätään puolelta toiselle tiiraillen, että niin kuka, ja kun ketään muuta ei näy missään, kysyttyä sitten, että jaa niin MINÄKÖ??
Hänettely on kyllä kummallista, se on totta. Kyllä voi sitten ihan rohkeasti sinutella, jos ei se "te" sovi suuhun - ja ottaa vaikka ne moitteet sitten vastaan. Tai varmuuden vuoksi teititellä; ehkä me nuorekkaat 😉 fiksut aikuiset voimme opetella, että ei se tarkoita, että olemme vanhoja, vaan että meitä kunnioitetaan?
PoistaMinutkin asiakaspalvelukoulutuksessa yli 30 vuotta sitten opetettiin teitittely kaikille asiakkaille - olin puhelinasiakaspalvelussa, joten en voinut ulkonäön perusteella tietää onko toisessa päässä iäkäs vai nuori. Vasta sitten kun sain asiakastiedot eteeni asia selvisi, mutta kun teitittelylinjalle oli lähdetty, niin sillä jatkettiin.
Tiedän olevani aika konservatiivinen, mutta pidän teitittelystä. Sekä minun että muiden. Aikoinaan sairaalassa töissä ollessa ja nuoria kesätyöntekijöitä opastaessa hiuskarvat nousi pystyyn kun joku parikymppinen sinutteli iäkästä vanhusta ja joka selkeästi meni hämilleen sinuttelusta. No siihen on vain menty ja pakko on ollut pysyä perässä siinäkin asiassa. Nuori joka ei ole koskaan teititellyt ei sitä opikaan eikä ymmärrä koko juttua.
VastaaPoistaApua mielestäni saa ja pitää antaa; jos sitä ei halua niin oma vika pikku sika :-))).
Juteltiin eilen Mursun kanssa tästä aiheesta ja hän muisteli, miten työpaikallaan vähän yli kolmekymppisenä oli saanut sätkyn, kun opettamansa nuori kesätyöntekijä oli tullut ja kysynyt "Setä hei, mitä mä sitten teen" 😂 No, kyllähän 18-vuotiaalle hippasen yli 30-vuotias on jo setä..
PoistaMietin tuota sairaalamaailmaa; kyllä siellä aina teititellään, paitsi tutun epilepsiahoitajan ja lääkärin kanssa on tehty sinun kaupat. Mutta aina kun soittaa joku sijainen, kyllä hän teitittelee, mikä on minusta kohteliasta.
Ja niin kuin taisin tuolla aiemmin mainita, jos tiedän puhelusta tulevan pitkän, kysyn itse, voinko/voidaanko sinutella. Minusta se on ihan ok.
Mietin myös sitä, että ehkä tämä teitittelyn ja avuntarjoamisen hyväksyminen johtuu osin siitäkin, kun on käynyt Siskorakkaan luona Britanniassa ja siellä lähes jokaisen lauseen päättää "please", "thanks" tai jos tönäiset tms. "sorry". Ei suomailaisittain "oho" - tai vielä... krhm. Äidillekin olen neuvonut, että koskaan et voi kaupassa tehdä väärin, jos pyydät apua ja sanot viimeisenä sanana "please" 😊
Minut kasvatettiin teitittelemään. Oli outoa tottua Helsinkiin muuttaessa, kuinka liikkeissä kysyttiin myyjältä: "löytyykö sulta/sinulta jotain tuotetta?". Olin tottunut kysymään "löytyykö teiltä". Tätien luona aloittaessa kysyin suoraan, että haluavatko, että teitittelen. Molemmat halusivat sinuttelun ja Täti A. sanoin, että "ei meitä ole kuin yksi". Jäi mieleen.
VastaaPoistaAurinkoista juhannusviikkoa!
En siis olekaan kummajainen alle 65-vuotiaiden joukossa - meidän ikäluokka on oikeasti opetettu teitittelemään.
PoistaMursu kanssa vielä tänään aiheesta puhuttiin kaupasta tullessa ja mietittiin, että voihan se aivan hyvin kiertääkin, jos se "te" tuntuu vaikealta tai osoittaa vanhaksi.
Haluatteko, että autan/auttaisitteko/voisitteko/ voisinko olla avuksi/voinko auttaa/tästä saatte paikkani/istukaa olkaa hyvä.
Kuulostaako nuo kauhean pahalta? Ei minun korvaan - päin vastoin.
Pahemmalta kuulostaa esim. se, jos ei tervehditä lainkaan kun menen jonnekin. Murrrr.
Aurinkoista juhannusviikkoa sinullekin!
(Meillä uhittelee juuri ukkonen...)
Hyvää synttäripäivää! Olet vuoden verran edellä minua ;)
VastaaPoistaMinusta on tosi ärsyttävää, kun lääkäri joskus teitittelee minua. Se tekee jännittyneestä ja teennäisestä tilanteesta vieläkin teennäisemmän. Kuin lääkäri asettuisi korkealle yläpuolelleni. Hoito ei tunnu kohdentuvan minuun, vaan lääkäri haluaa pysyä käden mitan kauempana.
Toinen asia, minkä olen itse työssäni huomannut. Joskus harvoin enää teitittelen iäkästä henkilöä ja silloinkin seuraa kommentti, että voi sinutella. Joku asiakas joskus teitittelee minua, koska olen hänen kotiinsa tuleva terveydenhuollon työntekijä. tilanne helpottuu heti, kun kerron, että minua ei tosiaankaan tarvitse teititellä.
Etenkin muistisairasta teititellessä ei puhe oikein tunnu edes kohdentuvan tähän ihmiseen, hän ei tunne, että hänelle puhutaan.
En tarkoita, etteikö toista tulisi kohdella kunnioittavasti ja teitittelykin on tietyissä tilanteissa sellainen tapa.
Viikon verran voin vielä olla nuori, nätti ja notkea... ei kun..äh.. olen tainnut menettää jo nuo kaikki, vaikka olenkin vannonut, etten vanhene 😉😊
PoistaEhkä se oma asiakaspalvelutyö tosiaan on jättänyt tuon teitittelyn jollain lailla päälle niin, että se ei häiritse eikä ärsytä.
Itse asiassa; tänään taisi terveyskeskuksen takaisinsoittopalvelun hammashoitolasta hoitaja soittaessaan sanoa "Olitte soittanut". Siis teititteli.
Näkökulmasi asiaan on kyllä ihan looginen ja ymmärrettävä - joidenkin lääkäreiden kohdalla käy juuri noin, mutta..onko sitten sama sanovatko he te vai sinä 🤔 - vai onko kyse kuitenkin vain lääkärin persoonasta? Tiedä häntä.
Olipa toope kun en tajunnut että täytät vuosia.Onnea🥀.Itse täytän seuraavaksi 66 enkä osaa sanoa olenko nuori vai vanha🙃.En ole koskaan ajatellut vanhenemista hankalana asiana ja ajattelen vain että vuosi on kaikille saman mittainen ja kohtelee meitä kaikkia vain vähän eri tavalla.
VastaaPoistaJa minä kirjoitin epäselvästi - vasta ensi maanantaina.
PoistaSuurkiitos kuitenkin 🤗🤗
Minäkään en oikeasti jaksa miettiä ikää ja vuosia, niitä tulee yksi kerrallaan ja sille emme voi mitään.
Tunturiruipelon (isäpuoleni; Tunturiruipelo on Mursun hänelle keksimä "linnunnimi" hänen ulkoilu- ja lintuharrastuksensa mukaan) ikä, 86 vuotta, on taas mielessä, kun hän joutui eilen sairaalaan. Toivon hänen pääsevän pian kotiin - toivon, että lääkärit korjaavat nopeasti.
Onnittelut!! Ja vielä itseltäni semmoinen kommentti, että teitittely ei auta, jos palvelu muuten on ynseää. Nimimerkillä eilen asiakaspalvelija oli töykeä, kiireinen ja (piilo-)vihainen, mutta teititteli. ;)
VastaaPoistaKiitos Possu 🤗 - vielä muutaman päivän liihottelen kuin nuori pöllö ikään (ähkäisen joka kerta kun nousen tuolista ja niin päin pois...)
PoistaJa tuo on totta; on turha yrittää leikkiä kohteliasta, jos kuitenkin on ynseä ja kiukkuinen ja se paistaa teitittelyn ja muka-kohteliaisuuden läpi. Turha teititellä siinä tilanteessa, ei auta enää.
Minä koen teitittelyn arvostuksen osoituksena, en niin että olisin ikäloppu.
VastaaPoistaJuuri näin minäkin sen koen; vastapuoli arvostaa monellaa eri tavalla ja tasolla sinua/minua, kun teitittelee.
PoistaOlen samaa mieltä, että teititellessä ei voi koskaan mennä väärin, sinutellessa kylläkin. Ja nyt puhun ihan tavallisissa kohtaamisissa, en tarkoita mitään Sartsan mainitsemia hoitotilanteita esim muistisairaiden kanssa, vaan ihan asiakaspalvelutilanteita tai vastaavia. Minusta se on ihan yhtä mukavaa ja kohteliasta kuin että joku avaa minulle oven pyytämättä. Itse toisaalta en ole tottunut rouvitteluun, kun olen vasta vuoden verran ollut Rouva, mutta ei sekään pahalta tunnu😊
VastaaPoistaJuuri näin.
PoistaMeillä on pieni kyläkauppa, jossa kaikki tuntee toisensa; siis henkilökunta asiakkaat ja asiakkaat henkilökunnan. Nyt keväällä, olisiko ollut toukokuussa, kauppaan tuli töihin nuori poika ja kun olen siellä itse asioinut ja sivusta muita kuunnellut, niin kyllä hän on teititellyt - kunnes on tehty sinun kaupat ja tultu tutuiksi. Meidän pienessä kylässä on helppo oppia tuntemaan ihmiset, mutta tuntui mukavalta "hyvät tavat".
Mursu kutsuu minua Vaimoksi ja minä pidän siitä 😊
Minua ei haittaa, jos teititellään, tarjotaan apua tai muuta. Olen kuitenkin asiantuntija näissä vanhuusasioissa, koska täytän pian 15 vuotta enemmän kuin Pöllö.
VastaaPoistaVai asiantuntija vanhuusasioissa 😄🤗 - älä höpsi, eihän Äitinikään ole vielä vanha 😉
PoistaMinulla on pari ystävää, jotka ovat kanssani saman ikäisiä ja heillä on joka kesä kauhea ikäkriisi. Toinen heistä jopa selkeästi yrittää olla ja elää parikymmentä vuotta nuorempana kuin onkaan. Heille teitittely on kauhistus. Toinen on tyyliä "ei tartte auttaa, kyllä mä pärjään", toinen "mä oon niin kauheen vanha, sattuu koskee painaa pakottaa". Mutta kumpikin kauhistuu jos heitä teitittelee - eivät ole NIIIIN vanhoja sentään 😉😄