Puikot kilisee ja taas on yksi villasukan varsi valmiina odottamassa kantalappua.
Ystävän pitsisukan kantapäätä tehdessä meni sormi suuhun, mutta tässä tapauksessa tuli onneksi apuun some ja toinen ystävä ja ongelma ratkesi. Sen jälkeen kyllä rupesin sitten miettimään, että
Ainakin näin äkkiseltään sanoisin, että kaikissa sukkaohjeissa vahvistetun kantalapun tekeminen aloitetaan "neulo 1. puikon silmukat puikolle 4" - jolloin kerroksen vaihtumiskohta jää keskelle kantalappua.
Onko tähän joku erityinen syy? Teettekö tee kantalapun tuon ohjeen mukaan? Kun tuolloinhan kantalapussa on puolikkaassa yksi kerros enemmän.
Eikös sen kantalapun voi tehdä yhtä hyvin puikkojen 3 ja 4 silmukoista?
Silloin kun teen ihan perussukkaa, ämpyilen ohjeita vastaan, ja teen kantapään 3 ja 4 puikkojen silmukoista, mutta esim. nyt nuo pitsisukat, ne tein ohjeiden mukaan ja kuinkas sitten kävikään.
Meni se sormi suuhun 😄
Mutta niihin tulikin sitten ranskalainen kantapää, jota olen joskus aikaisemmin yrittänyt tehdä ja joka ei silloin onnistunut - nyt se onnistui ja olen siihen erittäin tyytyväinen.
Toinen sukka on vielä tekemättä, siksi ei ole vielä kuvaa sukista.
Muita mietteitä tuli mieleen tuossa äskettäin jostain tv-mainoksesta, jossa näytettiin vanhaa ohjelmaa, tuli joskus 1980-90 -lukujen taitteessa, ja jossa Anne Sällylä jumppasi toisen nuoren naisen kanssa.
Poika oli ihan pieni silloin, semmoinen alle metrin mittainen. Olin sohvalla pituellani kun tuo jumppaohjelma alkoi ja yhtäkkiä Poika oli edessäni, laittoi kädet silmilleni ja tuumasi "Ei saa katsoa, tämä on isien ohjelmaa" 😂😘
Pöllö lukee, kirjoittaa, laskee, piirtää, laulaa... Ei vaan luen, neulon, virkkaan, teen ristipistoja ja opettelen muita kirjontatöitä. Käsitöitä tehdessä annan muiden lukea eli kuuntelen äänikirjoja käsien käydessä. Kirjoitankin joskus - blogia, pieniä tarinoita ja runojakin joskus. Maalla asuvana olen saanut myös opetella käyttämään kaikenlaisia työkaluja - osaan kohta rakentaa vaikka.. talon? Viestiä tai kommentitkin voi laittaa osoitteeseen kamelontti@gmail.com.
07 tammikuuta 2020
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
-
Viime päivityksessä esittelin keväällä/kevättalvella tekemäni pöllölapaset ja kerroin myös, että tein ne kokeilemalla kirjoneuleen neulomist...
-
Pikku-Kakkosen värilorua lainaten aloitan Repolaisen tämän kertaisen V Ä R I H A A S T E en, jonka, värinä on lila . Violetti. Sinipunaine...
Mistäs poika tuon tiesi, oliko jo katellu isin kanssa isien ohjelmia? :D
VastaaPoistaJotenki varmaan aatellaan, että sen sukan aloituskohdan "kuuluu" olla takana, ja kantapää "kuuluu" taakse. Itse myös laitan sen välillä mihin sattuu, varsinkin kun päättelen joskus sen aloituslangan heti, etten edes tiedä missä se kohta on.
Ranskalainen kantapää kuulostaa varsin hienostuneelta :)
Ei kuulemma ollut, pistin AM:n lujille kun tuota pohdittiin - ei edes tuota kyseistä isien ohjelmaa :D :D
PoistaHyvä, etten ole ainoa ämpyilijä, ja kun näitä teidän kommentteja luin, niin melko lailla kaikki tuntuu olevan samoilla linjoilla minun kanssa. Hyvä, nyt voin jatkaa hyvillä mielin kantapään tekoa niin kuin tähänkin asti.
Ranskalainen kantapää...onkohan se nyt sitten niin kuin lyhennetyin kerroksin tehty - mä olen hirrrrveän huono noissa termeissä. Ensimmäiseen sukkaan sain sen tehtyä tosi nätisti, mutta nyt toisen kanssa riitelen niin, että kohta menee hermo. Onneksi kaveri sanoi eilen "ei sun tarvi niitä sukkia tehdä" eli voin jättää ne kesken mittaamattomaksi ajaksi, vaikka vuodeksi, ja kokeilla sitten uudestaan, josko se valmistuisi nätisti vähän niin kuin itsestään (toiveajattelua).
Minä teen nykyisin kantapään aika usein joko 3. ja 4. tai 1. ja 2. puikoilla, koska teen sukkiin niitä kuvia, yleensä suht ison kuvan eteen ja taakse. Kun tekee sellaista parin puikonmittaista kuvaa, ei siihen voi laittaa keskelle kerroksen vaihtumiskohtaa, koska kuva ei näytä hyvältä. Jos teen perussukkaa pitsillä, palmikolla tai vaikka pienillä kirjokuvilla, laitan kantapään kiltisti niille 1. ja 4. puikoille.
VastaaPoistaTuo on hyvä perustelu sille, että tekee kantapään 3. ja 4. tai 1. ja 2. puikoille. Ja kun eihän sillä muutenkaan oikeastaan ole väliä... ehkä just pitsi- ja palmikkosukissa, kun niissä se mallikerta on laskettu tietyille silmukkamäärille...
PoistaMinä olen ihmetellyt samaa sukkaohjeissa. Toteutan aina tyttösenä saamaani oppia eli neulon 3. ja 4. puikon silmukoilla. Hyvin on toiminut.
VastaaPoistaKukahan tuon ohjeen on keksinyt? Ja millä ajatuksella? Ennemmin just noin niin kuin Repu tekee, että joko 1. ja 2. puikolle tai 3. ja 4. puikolle - niin kuin sinäkin teet.
PoistaMutta hyvä kuulla, etten ole ainoa, joka sitä ihmettelee ja ämpyilee ohjeita vastaan :)
Voi herttinen, teille niin itsestäänselvät neuleohjeet ovat minulle täyttä hepreaa.
VastaaPoistaMuistan kyllä tuon Anne Sällylän, ärsytti katsoa sitä pirteyttä.
Ihan niin kuin minulle kaikki mikä liittyy puutarhaan. Milloin istutetaan mitäkin ja mikä pitää esikasvattaa sisällä ja ja ja - pitäisikö nyt jo kylvää sisälle jotain, että ne voi sitten keväällä istuttaa ulos? Ja koska maa on tarpeeksi lämmin millekin? Ihan täyttä hepreaa. Ja mitä lannoitettaa millekin ja mistä tiedän, onko maa hapanta vai makeaa ;)
PoistaRaparperille ja marjapensaille voi kai antaa talven aikana kerätyt tuhkat?
Se oli ärsyttävää se Sällylän reippaus, kun itse makasi sohvalla kuin kuollut lahna, jaksamatta (viitsimättä) heilauttaa eväänsäkään :D
Itse olen aina tehnyt kantalapun puikoilta yksi ja neljä. Neuleessa ei haittaa mitään pienet "epätarkkuudet". Ihan virallisesti käsi- ja taideteollisessakin opetettiin kantalappu tekemään näin. Esimerkiksi raidallisessa sukassa kerroksen vaihtumiskohta näyttää luontevammalta, kun se on tuolla säären/nilkan takana.
VastaaPoistaMutta asialla ei ole toisaalta mitään merkitystä.
Tuo on totta, että raidallisessa sukassa sillä on merkitystä. Nytkin kun tein itselleni ne raidalliset sukat (muutama päivitys myöhemmin) niin piti ihan miettiä, mille puikoille teen kantapään, että kerroksen vaihtumiskohta tulee sukkiin eri puolille: nyt on kummassakin sukassa sisäpuolella.
Poista